Danska kraljica Margrethe II. (82) oduzela je kraljevske titule unucima i istaknula da je to za njihovo dobro, no čini da oni ne dijele njezino mišljenje.

Naime, oglasio se Nikolai (23), najstariji od četvero djece princa Joachima (53) koji su ostali bez svojih titula.

'Cijela moja obitelj i ja smo naravno jako tužni. Mi smo, kako su rekli i moji roditelji, u šoku zbog ove odluke i koliko je brzo prošla', ispričao je Nikolai, kojeg smatraju najzgodnijim princem na svijetu, za nacionalne novine Ekstra Bladet.

Danski princ Nikolai je ostao bez kraljevske titule
Profimedia 

'Jako sam zbunjen i pitam se zašto se to moralo ovako dogoditi', rekao je mladi maneken novinarima ispred svog stana u Kopenhagenu gdje živi s djevojkom Benedikte Thoustrup.

Odluku je komentirala i njegova majka Alexandra, grofica od Frederiksborga (58).

'Ne vjeruje što se dogodilo te se pita zašto sada jer nema dobrog razloga za to. Ionako bi izgubili svoje titule kad bi se jednog dana vjenčali. Njezini sinovi su mladići pa bi se možda mogli oženiti u bliskoj budućnosti pa zašto ne bi pričekali do tog dana da titule nestanu na sretan dan?', rekla je Alexandrina glasnogovornica Helle von Wildenrath Løvgreen za CNN.

Inače, ranije je o tome progovorio i kraljičin sin, princ Joachim koji je s prvom suprugom Alexandrom dobio sinove Nikolaija i Felixa (20) dok sa sadašnjom suprugom, princezom Marie (46) ima kćer Athenu (10) i sina Henrika (13).

Alexandra, grofica od Frederiksborga
Profimedia 

Budući da će krunu od nje preuzeti njezin stariji sin, prijestolonasljednik Frederik (54), Margrethe je odlučila da nema smisla da djeca njezinog mlađeg sina Joachima, koji je šesti u redu za tron, imaju kraljevske titule. Odluka je objavljena u srijedu, a Joachim je to komentirao dan kasnije.

'Svi smo jako tužni. Nikada nije zabavno vidjeti kako se vašu djecu loše tretira. Nalaze se u situaciji koju ne razumiju', rekao je princ Joachim za nacionalne novine Ekstra Bladet.

'Dobio sam obavijest pet dana prije nego je saznala javnost', dodao je. Novinarka Ekstra Bladeta ga je pitala zar mu nije majka već otkrila svoje planove u svibnju.

'U svibnju mi je predstavljen plan koji je u osnovi najavio da će djeca ostati bez titule kada napune 25 godina. Athena će imati 11 godina u siječnju', rekao je Joachim.

Djeca danskog princa Joachima su ostala bez titula
Profimedia 

Novinarka ga je pitala kako je ova odluka utjecala na njegov odnos s majkom, a emotivni princ je kratko odgovorio. 'Mislim da to ne moram detaljno objasniti', rekao je i otišao.

Ranije je kraljičin glasnogovornik rekao da ova odluka nikog nije trebala iznenaditi i da se to dugo pripremalo, a na ovaj način žele da narod zadrži poštovanje prema kraljevskoj obitelji.

Podsjetimo, ni danska kraljevska obitelj nije pošteđena skandala posljednjih godina i njihove glavne akterice su supruga prijestolonasljednika Frederika, princeza Mary (50) i supruga princa Joachima, princeza Marie. O raskolu između šogorica počelo se šuškati 2020. kada obitelji prinčeva nisu zajedno proveli Božić, a oni upućeni su otkrili za danske medije da se princeze ne podnose.

Mnoge je začudilo kada Mary nije bila prisutna kada je njezin suprug Frederik u srpnju otišao k bratu Joachimu jer je hitno odveden na operaciju zbog ugruška na mozgu koji ga je mogao ubiti. Marie je pak privlačila pozornost svojim izjavama o kraljevskom životu i da možda nije vrijedan sve te strke.

Princeza Mary i princ Frederik su u braku od 2004. godine
Profimedia 

'Osjećala sam se preplavljeno jer su svi odjednom imali mišljenje o meni. Imala sam odličan život, nije mi trebalo da me spasi neki princ iz Danske. Nema sumnje da volim Joachima, ali imala sam svoj život. Bila sam sretna i imala sam svoj ponos. Jednostavno nisam bila spremna udati se i preuzeti odgovornost da postanem dio kraljevske obitelji. Nisam bila pripremljena na to da bi pozornost mogla biti tako negativna. Bilo je glupih članaka. Pitala sam se je li ovo bilo vrijedno toga', rekla je za novine Jyllands-Posten u prosincu prošle godine.

'Marie i Joachim su u sjeni Frederika i Mary što ih frustrira', dodao je izvor. Mary je preuzela i većinu obveza od kraljice Margarete tijekom pandemije koronavirusa.

Mnoge ova situacija podsjeća na britansku kraljevsku obitelj, odnosno na odnos između Kate Middleton i Meghan Markle. Naime, kada su Markle i princ Harry napustili Veliku Britaniju, pojavila se informacija da su to učinili zbog glumice i uskoro se pojavio naziv cijelog događaja, 'Megxit'.

Navodno je Meghan smetalo što ona i Harry dobivaju manje pažnje od Kate i njenog supruga, princa Williama koji je prijestolonasljednik. Zbog cijele te situacije prinčevi imaju sada loš odnos.

Više fotografija posvađanih članova danske kraljevske obitelji.

Profimedia Princeza Marie i princ Joachim su u lošim odnosima s princezom Mary i princem Frederikom.