Glumica Marijana Mikulić često svoje pratitelje na Instagramu nasmijava duhovitim crticama iz svakodnevnog života zaposlene majke koja brine za tri dječaka, a mnoge druge mame su se bez problema prepoznale u njenim zgodama i nezgodama.

Međutim, Marijana se ne libi progovoriti i o ozbiljnim stvarima. Već je neko vrijeme poznato da njen najmlađi sinčić Jakov ima poteškoće u razvoju, a o tome je progovorila i u intervjuu koji možete pročitati u novom broju Storyja.

Glumica se danas pojavila na prosvjedu roditelja s djecom s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, koji je, u organizaciji Udruge Sjena, održan na Markovom trgu u Zagrebu.

Roditelji su od resornog ministarstva i Vlade ovim prosvjedom tražili poboljšanje skrbi i veća prava te su još jednom zatražili donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji te žurno osiguranje pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

Marijana je dan ranije svoje pratitelje na društvenim mrežama pozvala da podrže prosvjed.

Marijana Mikulić i Petra Božić na prosvjedu roditelja djece s posebnim potrebama
Robert Anić/PIXSELL 

'O ranoj intervenciji i zašto mislim da je iznimno važna. (Nisam ja to sama domislila, slušala sam stručnjake. Ja samo govorim o tome koliko je utjecala na izniman napredak našeg djeteta).Rana intervencija NE SMIJE biti mrtvo slovo na papiru!’, poručila je.

‘Sutra, 15.12. u 12h je prosvjed osoba s invaliditetom i obitelji djece s poteškoćama u razvoju!! Razloga za prosvjed nažalost cijeli niz - od mizernih naknada za roditelje/skrbnike, preko terapija neophodnih - a za koje su liste čekanja beskonačne, do inkluzije koja se također tek sporadično provoi, niz je predugačak… Dođite podržati ovaj iznimno važan prosvjed! Pokažimo srce vatreno i kada su najranjiviji u pitanju’, napisala je.

Za Story.hr je već ranije progovorila o poteškoćama u razvoju s kojima se suočava njen najmlađi sinčić Jakov.

Sin Marijane Mikulić dijete je s poteškoćama u razvoju
Instagram 

'Jaki je bio dijete rođeno u terminu, iz uredne trudnoće, sve je teklo manje-više normalno do nekih 18 mjeseci - kada sam primijetila da se počeo zatvarati. Znao je već stvari tipa 'taši tanana', oponašanje glasanja nekih životinja i slično. Sve je samo stalo, a on je prestao uspostavljati kontakt očima, osim povremeno sa mnom. Tražila sam pedijatra uputnicu prvo za Suvag jer sama nisam znala otkud bih krenula, a pedijatar nije baš bio široke ruke sa savjetima. Pa sam kopala sama. Dok smo došli na red za preglede, zatim mjeseci čekanja za terapiju zbog ogromnih listi - išli smo privatno. Jakijeva dijagnoza od početka je nespecificirani poremećaj u razvoju govora i razumijevanja, a za procjenu tzv. ADOS testom za spektar je bilo rano. Rekli su nam tek između treće i pete godine. Pa je sada na listi čekanja za tu procjenu na ERF', objasnila nam je Marijana.

Nakon prosvjeda glumica se javila i na Instagramu te je komentirala medijske napise o tome da je tresla ogradu na prosvjedu. 

'Ograda koja dijeli osobe s invaliditetom i njihovu pratnju od vladajućih. Stjerani kao u tor, prigodno, jer se vladajući otprilike tako prema njima i odnose. Dobro pretjerujem, možda se prema stoki odnose s nešto više empatije. Manje-više su došli samo oni kojih se direktno tiče, rekla bih prema broju okupljenih. Nijedne javne osobe da podrži prosvjed, nema Plenkija, nema ministara, možda su imali stanku za gledanje neke tekme pa nisu stigli. Kažu portali incident – prosvjednici pokušali srušiti ogradu, glumica vikala tresem ogradu jer nemam kada ići u teretanu. Nadam se da su razumjeli ironiju te izjave. Jer ja imam fizički zdravo, motorički spretno dijete, koje ima 'samo' nespecificirani poremećaj u razvoju govora i razumijevanja. I stignem jako puno toga, pa i ići u j** teretanu', napisala je uz fotografije sa sinčićem.

Glumica Marijana Mikulić ima sina s poteškoćama u razvoju
Instagram 

'Mi osobno smo sretni da:

-Jaki doživljava sebe i svijet oko sebe, ne na razini svojih vršnjaka, ali..
-da je sa svoje četiri godine počeo ponešto verbalizirati
-da nalazimo načine komuniciranja pa su tantrumi sve rjeđi i blaži
-da je Jaki na tom stupnju da može biti u odgojno obrazovnoj ustanovi, 4 sata, ali sretni smo
-sretni da ga možemo odvesti svaki dan nakon vrtića na terapije, nekad i dvije, i pola tih terapija sami platiti cca 500 eura mjesečno
A što je s onima koji nisu sretni kao mi? Što s onima koji su jedva pokretni, ili su pokretni ali mentalno apsolutno ovisni o drugima? Što je roditeljima i skrbnicima tih osoba? Što je sa osnovnim pravima na dostojanstven život, na rad, skrb?! Mnogi su na rubu egzistencije!!', piše Marijana.

'Iskreno svima želim da nikada na svojoj koži ne osjete ono što osjećaju i kako se osjećaju u ovoj državi osobe s invaliditetom, djeca poteškoćama, i roditelji i skrbnici ovih osoba i djece!! Dvije poruke imam za vladajuće, posebno za one koji za ovaj resor donose odluke, zakone:
1.NABIJEM VAS i vaše dosadašnje odluke
2.Nećete nas više tako lako ušutkati jer ovo tek hvatamo zalet!! DOSTA JE BILO', poručila je.