Otkako je prije godinu dana osvojio titulu MasterChefa, 27-godišnji Ivan Temšić živi sto na sat. Osim usavršavanja, edukacija i privatnih poslovnih pothvata, Ivana u ovo božićno vrijeme zaokuplja preuređenje stana, ali i slatki romantični trenuci s djevojkom Gabrijelom Runjić.
Mladi par ih itekako cijeni, baš zbog ludog poslovnog ritma, pa i usputno uređenje podstanarskog doma, kako kažu, pretvaraju u tango u kojem im se koraci i ne slažu savršeno.
- Nakon svih poslovnih i akademskih obaveza, adventa, lošeg vremena, odlučio sam se i za preuređenje stana. Život u podstanarstvu, pogotovo kad je riječ o preuređenju, dosta je ograničen i škakljiv. Dok sam opremljen alatom, svaki mi dan neka nova sitnica padne na pamet, a uz mizerno malo slobodnog vremena bit će nešto do Nove godine. Gabi je dosta skeptična, ali kad sve završi, mislim da će to biti to. A nije ni čudno zašto je skeptična, palete za izradu šanka u stanu stoje već dvije godine, a šank bi doslovno mogao napraviti u pol sata - smije se Temšić koji nam je otkrio čime ga je osvojila njegova ljepša polovica.
- Svojom osobnošću, smotanošću, ali i iskrenim osmijehom. Naravno da joj i kuham, ona prva ocjenjuje moje kreacije - kaže Ivan.
Tako će kušati i prosuditi kakve su novogodišnje delicije koje su imale generalnu probu na snimanju za Story. Ondje je Ivan zasukao rukave i pripremio - porchettu, rolanu svinjsku potrbušinu.
- Uz to idu restani krumpir, salatica koja je uvijek dobrodošla, nešto sezonski, recimo kuhana i ohlađena cikla, malo jabuke izrezane na kockice, pokoji tostirani lješnjak, malo svježeg sira, maslinovo ulje i aceto te čaša dobrog crvenog vina. Fantazija - kaže.
Novogodišnja večera za ovaj par ima posebno značenje jer u posljednje vrijeme ni Ivan ni Gabi ne kuhaju, premda je lijepa Splićanka preuzela inicijativu.
- Jednostavno, zbog obaveza na sve strane ne stignemo kuhati pa naručujemo dostavu hrane, ali i u tome postoji neki čar - kaže. A na pitanje kako unose romantiku u svoj život, Ivan se smije.
- Nismo vam mi par od klišeja. Znate ono, mjesec, zvijezde, gledanje zalaska sunca... Mi našu romantiku prizovemo spontano, u sekundi, zafrkancijom - ističe chef i objašnjava zašto je Gabi sjajna nadopuna njegovu dinamičnu karakteru.
- Podrška mi je, a to je najvažnije. Razumije moje poslovanje, ambicije, letanje na sve strane i svakako je umirujuća strana mojoj ludosti, brzini... A to mi stvarno treba - tvrdi mladi poduzetnik koji je ljetos osmislio jelovnik u jednom novootvorenom trogirskom hotelu, a nedavno se posvetio pripremama za otvorenje svog restorana u Splitu.
- Nakon ‘MasterChefa’ otvorilo se dosta ponuda, a naposljetku sam se odlučio za hotelsko poslovanje jer nudi određenu sigurnost i cjelogodišnji posao. No dosta se stvari promijenilo tijekom toga kratkog vremena. Rekli bi neki, na greškama se uči, ali nikako to ne mogu nazvati greškom nego lekcijom, dobrim društvom, međusobnim učenjem... Nakon tog velikog hotelskog posla, koji sam si sam i natovario na leđa, pri kraju sezone posvetio sam vrijeme festivalima, druženjima, edukacijama; svemu onom što tijekom sezone nije bilo moguće. I tako, spletom okolnosti ušao sam u novi partnerski projekt, nešto o čemu se dulje sanjalo, ali ovaj put kao chef i, naravno, suvlasnik - otkriva Temšić, uz napomenu da je uvijek takav - skoči na glavu.
- Otvorenje bi trebalo biti za otprilike tri mjeseca, maksimalno ću se angažirati kako bih od domaćeg svijeta dobio povratnu informaciju u kojem smjeru trebamo ići. Pripreme su na sve strane, birokracija je birokracija, ali učim svakim korakom. Bit će to predivna splitska priča s daškom kontinenta, mojih korijena - ističe.
A što gosti mogu očekivati u novom restoranu?
- Svakako će biti fusion cjelokupne hrvatske gastronomije temeljene na tradiciji, ali na neki moj funky način. Domaći ljudi su privilegij i želim im priuštiti nešto fino, ali cjenovno prihvatljivo. Cijelo vrijeme skupljam iskustva, ideje, a u svakom tanjuru je dio mene. Želim se stacionirati, ponuditi sebe i u gostima probuditi emocije okusima, vizurama, mirisima - ističe mladi chef.
Nije nam otkrio kako će se zvati buduća splitska gastronomska meka, ali ispričao je kako je proučio povijest Splita, lokacije, tradicionalne stare riječi, da bi na kraju došao do banalnog naziva sa sitnim detaljima povijesti, lokacije objedinjene u doslovno jednu, svim lokalnim ljudima poznatu riječ. I dok se ne otvore ta njegova dugo željena vrata, s partnerom ima kućicu na splitskom Adventu Perivoj. A što se ondje kuha i miriše dok nama rastu zazubice?
- To je hrana s funky twistom, ali zapravo klasika interpretirana na drukčiji način i cjenovno prihvatljiva. Burger je klasika, nismo se puno igrali, okusi ono što bi trebali biti, domaći kiseli krastavci, majoneza s konjakom... Kobasica je klasika, ali s malo preinaka, džemom od ljubičastog kupusa i jabuka, malo hrskavog i svježeg luka, umakom od senfa i meda. Tu su i bao bunsi, nešto orijentalno, ali s božićnim šmekom, trgana piletina kuhana u božićnom vinu, salatica od korijena celera. I na kraju, tu su šporki svježi makaruni sa šugom koji smo kuhali po cijele dane, malo kozjeg sira i crumbleom od cimeta i suhih šljiva, toplo, tradicionalno na žlicu - predstavio je ponudu na njihovoj kućici.
Kad se uzme u obzir kako izgleda njegov dan, i ne čudi borba s vremenom za privatne gušte, ali ono što nikako neće propustiti je proslava najveselijeg blagdana koji za njega ima posebno značenje:
- Božić mi je tradicija, obitelj, okupljanje, zabava, dobra spiza i posebni osjećaj povezanosti koji u posljednje vrijeme baš i nemam jer živim odvojeno od svojih. Sramota je i reći, ali rođenu sestru nisam vidio tri godine... Napokon, cijela obitelj za proslavu Nove godine dolazi u Split, već polako i moj domaći teren, pa će i blagdanski duh biti izraženiji i ispunjeniji.