‘U mom svijetu ti si čudo, sretan ti rođendan, čudo moje’, poručila je glumica Anja Šovagović Despot kćeri Ani uz njihovu zajedničku fotografiju na kojoj poziraju licem uz lice, slično našminkane pa se vidi koliko lijepa Ana sliči majci.

29-godišnju Anu dobila je u braku s kolegom Draganom Despotom u kojeg se zaljubila kad joj je bilo 15 godina.

Anja je pokazala i obiteljsku proslavu rođendana te je objavila fotografiju iz restorana. 

Zgodna Ana je privukla pozornost i kad se nedavno s majkom pojavila na premijeri predstave Williama Shakespearea ‘Mnogo vike ni za što’ kad su obje stigle u glamuroznim crnim izdanjima.

Ana nije samo lijepa već i pametna pa ima čak dvije diplome, iz engleskog i francuskog jezika i književnosti.

Svoje je talente odlučila razvijati i na drugim poljima te je na Akademiji likovne umjetnosti upisala i animaciju, a prošle godine je u Puli predstavila svoj preddiplomski crtićem‘Jaje’ za koji je napisala scenarij, izvela animaciju, režirala ga i sinkronizirala.

‘Neizmjerno sam ponosna na kćer Anu. Ne samo ponosna već i silno uzbuđena jer je Ana svoj film sama producirala, režirala, animirala i nacrtala, a divni prijem publike na festivalu velika je pohvala njezinom radu’, rekla je tad za Jutarnji list ponosna mama Anja.

Anja Šovagović Despot s kćeri Anom Despot
Tomislav Miletić/PIXSELL 

‘Likovna umjetnost nešto je što me oduvijek zanimalo, ali se nisam usudila upisati Akademiju likovnih umjetnosti odmah nakon srednje škole. No dok sam studirala jezike, znala sam da to nije jedino što me zanima i da ću se jednog dana ipak baviti crtanjem i animiranjem. Danas mi je drago da sam prvo 'odradila' jedan fakultet, a onda upisala animaciju, zrelija i sigurnija u svoju odluku’, rekla je Ana, a otkrila je i kome više nalikuje, poznatoj majci ili jednako slavnom ocu.

Od majke sam naslijedila smisao za humor, empatiju te njezinu težnju ka perfekcionizmu koja nas sve ponekad izluđuje, na oca staloženost i neku vrstu skromnosti. Kreativnost i strast za umjetnošću došle su kao kombinacija njihovih osobnosti. Otac mi i dan danas govori da sam trebala postati glumica, a ja mu uporno prkosim’, ispričala je.

Inače, Ana ima i sedam godina mlađeg brata Josipa, a njihovi roditelji, poznati hrvatski glumački par, imaju ljubavnu priču koja je zaista filmska.

Sve je započelo tijekom Dubrovačkih ljetnih igara 1978. godine. Anja je tada imala 15 godina, a Dragan je bio sedam godina stariji, bio je na Akademiji dramskih umjetnosti i igrao je glavnu ulogu u Shakespeareovu 'Romeu i Juliji'. Tada su se prvi puta susreli, ali razlika u godinama jednostavno je presudila i odlučili su čekati drugu priliku.

'Anja nije bila Julija, no ja sam svu ljubav na sceni nekako crpio iz privatnog plana, a davao mimo predstave. Bio sam Romeo na dva plana, u životu i na sceni', prisjetio se Dragan prvog susreta sa svojom današnjom suprugom, a njegove riječi prenosi Večernji list.

Nekoliko godina morali su čekati do druge prilike, koja se dogodila u Dubrovniku. Anja je tada bila na drugoj godini Akademije, a par je iznenada prohodao i još se iznenadnije odlučio vjenčati.

Vjenčanje su odlučili 'obaviti' nakon četiri dana veze i to u tajnosti, te su svojim postupkom šokirali i svoje obitelji. Anjin otac Fabijan Šovagović se navodno protivio da se Anja uda za glumca, iako mu je Dragan osobno bio simpatičan, a Anja je Draganove roditelje upoznala nekoliko sati prije odlaska u crkvu.

'Sjećam se kada je Despotova majka Matija ušla u stan u Mesničkoj, gdje su moji roditelji stanovali, samo je kratko rekla: ‘Krasnog ste momka dobili u familiju’, odmah je preuzela glavnu riječ pa nikada nije bilo nelagodnih situacija, sve je bilo transparentno', opisala je Anja prvi susret s budućom svekrvom.

Da je par, usprkos svemu, donio dobru odluku i da je ljubav pobijedila sve prepreke dokazuje i činjenica da su 2011. obnovili bračne zavjete, a u sretnom braku uživaju i danas.