Na Zapadu ništa novo - dobra je stara uzrečica koja može govoriti o mnogo toga.

Osim što trenutačno opisuje izglednog kandidata za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma, ova sintagma mogla bi poslužiti i za opisivanje uzavrele situacije na domaćoj showbiz sceni koja se nakon pandemijske ludnice vraća u staru kolotečinu. A to je ona u kojoj se vozi po šinama sitnih laži, obmana, bacanja pijeska u oči, očitih animoziteta i beskrajne želje naših popularnih estradnjaka za skrivanjem nekih životnih promjena. Nebitno iz koje niše dolaze - jesu li oni pjevači, glumci, voditelji ili nešto četvrto. Naime, u životu svakoga od nas postoje trenuci koji su imanentno dobri, pozitivni, koji stvaraju leptiriće u trbuhu, koji mijenjaju sve, život okreću naglavačke.

Porod (1).jpeg
Shutterstock 

Jedan od takvih događaja svakako je iščekivanje dolaska djeteta na svijet, kada su roditelji budućeg nasljednika u vrtlogu emocija sreće, uzbuđenja i vjerojatno doze straha. Naime, kako nisam otac, možda i nikad neću biti, teško mi je zamisliti kakve sve misli mogu nastati ponajprije u glavama žena koje su u ovoj tematici najizloženije i za čiji se wellbeing svi kao društvo moramo pobrinuti kada su takva stanja u pitanju. Ili barem imati razumijevanja. Možda su upravo taj strah i određena doza nesigurnosti koja nastaje u novoj situaciji razlog zašto neki reagiraju prilično agresivno, bahato i bezobrazno ili pak koriste manipulacije i loše doskočice kada ih se suoči s činjenicom da netko, izvan njihova uskoga kruga ljudi, zna da će u njihovu životu uslijediti velika promjena.

Ponajprije je riječ o kolegama novinarima koji na sceni, jer je ona u Hrvatskoj prilično mala i rahitična, često brzo doznaju da netko iščekuje dijete i sasvim očekivano smatraju takvu informaciju ekskluzivnom. Posebice kada je riječ o celebovima koji se brendiraju kao obiteljski ljudi te koji karijeru i imidž grade, između ostalog, kao majke i očevi. I onda nastaje sljedeći izazov - kako to reći javnosti te, još veći, kako to priopćiti slavnim osobama o čijem je životu riječ, a one često vole same, u sklopu projekata na kojima rade ili društvenih mreža, kontrolirati sadržaj koji plasiraju. Valja imati na umu da zvijezde često, znam to iz prakse, kada im to odgovora i treba za promociju projekta, same zovu, kume i mole te koriste svaki detalj iz privatnog života kako bi bile dio medijskog šušura.

No ima i trenutaka kada takvom informacijom dobrano trguju te manipuliraju i proigravaju teren. Novinari su tu u neobranom grožđu, razapeti između želje da se udovolji osobi koja je u drugom stanju, ali i javnosti koja će velikim brojem klikova reagirati na takve novosti.

U tim je trenucima najbolje zadržati dostojanstvo, otvoreno komunicirati i reći kako jest, a iz prakse rada s poznatim osobama na brojnim projektima znam da u širokome luku treba izbjeći verbalni napad na novinara, viku, dreku i ostali performans koji je nepotreban i najviše govori o sugovorniku. Da, u ovoj branši rade svakakvi ljudi, ima novinara raznih profila koji se često ogriješe o pravila struke. No takvi ne rade u mojoj redakciji niti će ikada imati mjesto u Storyjevu timu. Držimo se osnova općeg morala i struke te nikada nikome ne bismo, svjesno, stali na žulj, ogadili život ili nešto treće. No isto tako znamo da je biti pošten i je*** nemoguće.