Kralj Charles III., do prije nekoliko mjeseci princ Charles, sustavni, javno deklarirani preljubnik koji je živio u sjeni svoje legendarne majke, pokojne Elizabete II., svome mlađem sinu Harryju nije htio platiti… vjenčanje.

Suveren Engleske, koji raspolaže milijunima funti po raznim fondovima za ove i one svrhe, svom je sinu prije četiri i pol godine, ako je vjerovati napisanome u memoarima ‘Rezerva’ odbjegloga princa, gotovo uskratio raskošnu svadbu s američkom glumicom Meghan Markle jer je smatrao da nema dovoljno novca za još jednu priredbu za britansku i svjetsku javnost. Srećom, promijenio je mišljenje te omogućio Harryju i njegovoj mladenki vjenčanje dostojno drugorođenog sina tadašnjeg krunskog princa, prvog u redu za engleski tron, a današnjeg tugujućeg suverena.

To je samo jedan od brojnih bizarnih detalja koji posljednjih tjedana zaokupljaju svijet, kako u razgovorima na kavi ili kod frizera tako i na užarenim društvenim mrežama. Zamislite sada takvu situaciju u našem društvu sklonom tradiciji kada je riječ o vjenčanjima. Otac koji sinu ne želi platiti ili barem pomoći u realizaciji svadbene ceremonije, a da pritom nije financijski u nezavidnoj poziciji, iz ovih ili onih razloga smatrao bi se, najiskrenije, budalom ili lošim čovjekom. A sada se sjetite kralja Charlesa III. kojem vjerojatno ne nedostaje ni ptičjeg mlijeka.

Marko Banjavčić
Luka Lajić 

Odbjegli princ tema je broj 1 iz više razloga jer je ponajprije riječ o priči koja izaziva sukob mišljenja pa su se stvorila dva tabora: jedan koji navija za Harryja i govori kako je sve ovo zapravo njegovo suočavanje s demonima prošlosti, prije svega kroz prizmu nesretnog djetinjstva, i drugi koji smatraju da je riječ o tipičnom, privilegiranom cviljenju pred kamerama za pozamašnu svotu dolara koje izaziva podsmijeh te potvrđuje dobru staru izreku da i bogati plaču.

Slična se podjela dogodila i u našoj redakciji dok smo diskutirali o tome tko je na čijoj strani i zašto. Rezultat naše diskusije bila su podijeljena mišljenja.

Dok su neki govorili kako je čudno i neiskreno što Harry i Meghan prvo bježe od medija da bi poslije zarađivali na intervjuima, dokumentarcima i memoarima, moj stav je drukčiji. Sve što Harry radi dugoročno je dobro jer se napokon suočava s osjećajem nepripadanja i napuštenosti od najranije dobi, posebice jer je sa samo 13 godina ostao bez majke Diane, dok ga otac, po svemu sudeći, nikad nije prihvaćao. Obiteljske drame uvijek su najsočnije, udaraju nas u trbuh jer svaka zajednica, bez obzira na to koliko mala ili velika bila, ima svoje junake i zlikovce, heroje i antagoniste.

Slična se rasprava, odnosno podjela u stavovima, dogodila kada je glumac Brad Pitt ostavio suprugu Jennifer Aniston zbog Angeline Jolie s kojom je doživio nuklearnu kemiju na snimanju filma ‘Gospodin i gospođa Smith’. Najseksepilniji par Hollywooda ubrzo se razveo, Angelina je prošla put od ljubavnice do gospođe Pitt, a još se i danas pitamo - tim Aniston ili Jolie? No karma je odradila svoje, ljubavnica koja je postala supruga sada je ljuta bivša, a Jenn je na kraju ispala prava gospođa neukaljane reputacije.

Kako život nije u crno-bijelom formatu, nego u stotinama nijansi sive, tako ni ova priča još nije dovršena, kao ni ona o princu koji je tek počeo razotkrivati dobro čuvane tajne u svojoj engleskoj kraljevskoj obitelji. Karma će i u tome slučaju sigurno odraditi svoje, a već se spominje da će i Meghan uskoro plasirati svoju stranu priče. Kakav sočan početak godine!