Daria Lorenci Flatz, usudit ćemo se reći, izgleda vrhunski! U to smo se uvjerili kad je došla u studio na snimanje. Premda nam je rekla da je i u vremenskoj strci zbog obaveza u HNK, odlaska na audiciju, svakodnevnih proba za show ‘Ples sa zvijezdama’ u kojem je gledamo na Novoj TV, nije izgledala nimalo umorno. Naprotiv! Za to je bio zaslužan i njezin 13-godišnji sin Mak koji je donio dobru energiju, sjajan plesač koji je u plesnom kostimu sudjelovao u snimanju s mamom.

Pokazao je i svoj stav u odgovorima na pitanja o plesu, daje li nagrađivanoj glumici plesne savjete i što mu na sve to kažu u školi. O tome nam je govorila i 46-godišnja Daria, kao i o svom obiteljskom životu uz još dva sina, Frana i Tina, odnosu sa suprugom Emilom, ali i novom izazovu kojim je još više definirala mišiće i liniju. Jako je ponosna i što s Tarikom Filipovićem stiže izvoditi predstavu ‘Da sam ptica’, kao i na otvorenje svoga poznatog kreativnog laboratorija 4Sobe na još dvije zagrebačke adrese - u Ilici i na Kaptolu.

Daria Lorenci Flatz o sinu Maku
Robert Gašpert 

Mak je bez imalo razmišljanja pristao na snimanje s mamom za Story. Inače nije sramežljiv?

Nije ni trepnuo, samo je rekao: “Da, idemo, super!” Nije sramežljiv po prirodi, a to je dodatno potaknuo ples kojim se bavi jer su u tom sportu važni prezentacija, razvijanje samopouzdanja i sigurnosti. Pokazuješ ono što znaš raditi i što si vježbao. Kako prelazi u više kategorije, katkad mu teško padaju pojedini izrazi lica na kojima se inzistira. Tada mi zna reći da mu je neugodno. Smatram da je odličan taj njegov smjer u kojem se razvija.

Što i ne čudi s obzirom na to da su iza njega već ozbiljna natjecanja u latinoameričkim plesovima. Kada je pokazao želju i talent za plesom?

Slučajno se počeo baviti natjecateljskim plesom. Iako je već kao mali gledao spotove Michaela Jacksona i s dvije godine tancao u sobi. To je bio show, baš se vidjelo da ima mota. Prvo sam ga upisala na gimnastiku s mišlju da bi se mogao baviti plesom, zatim je u našem studiju 4Sobe trenirao hip-hop i dance, sve dok mama njegove partnerice Marije Zubak nije pronašla ljetni tečaj kod Nicolasa Quesnoita. Mak je odmah pristao, dok njegov brat blizanac Fran nije bio zainteresiran za ples. Tako su on i Marija počeli rekreativno, a s vremenom je postalo sve ozbiljnije. Preuzeo ih je trener Krunoslav Kolenić iz Plesnog centra Royale i plešu za sisački klub Top Step. Prošli tjedan bili su u Rumunjskoj na pripremama, pohađaju radionice drugih trenera, ide na sve moguće što nam je financijski dostupno.

Niste se pribojavali predrasuda koje znaju pratiti dječake u tom zahtjevnom sportu?

Nisam se bojala predrasuda, obično su one jako vezane uz klasični balet, ali ima ih i u sportskom plesu, umjetničkom klizanju, svemu što se doživljava ženski. Imao je on izazova s društvom, doživio svakakvih uvreda i prozivki, ali to se s vremenom smanjilo ili se on počeo bolje nositi s time. Ne žali mi se više da ga vrijeđaju. Krajem prošle godine imao je novogodišnju priredbu u školi, nastupio je s Marijom, a kad su otplesali svoje, prilazili su mu im i dečki i cure i čestitali. Baš sam bila dirnuta.

Daria Lorenci Flatz i sin Mak
Robert Gašpert 

Pratite li ga na nastupima? Gdje ste ga sve bodrili?

Naravno, kad god mogu. Trudim se biti prisutna na državnim natjecanjima. Često se dogodi da predstave igram vikendom ili imam gostovanja baš kad su Makova natjecanja. Srećom, Marijini roditelji su tu, oni ih uvijek prate, kao i trener. Dobijem i snimke nastupa. Najviše strepimo zbog Makova zdravlja jer je alergičar i astmatičar. Brinemo se da ne pojede nešto pogrešno i da mu pri ruci uvijek bude EpiPen. Dvaput ga je morao koristiti prije natjecanja jer je pojeo nešto ne smije. Zato mi je najteže kad nisam s njim. I njegov trener ima isti problem pa je dosta pribran u tim situacijama. Uvijek mu spakiram punu torbu hrane kad ide na put da ne bi pokleknuo i pojeo nešto što ne smije.

Hrabar i odgovoran dečko?

Ma da, pun života.

Dolaze li ga bodriti braća Fran i Tin?

Naravno. Samo što natjecanja znaju dugo potrajati, oko tri sata, što im može biti zahtjevno. No jednom godišnjeg svi ga zajedno dođemo gledati i pružiti mu podršku. Oni se bave svojim sportom. Fran je kao dijete trenirao judo, nešto manje plivanje, pa je prešao na tenis koji trenira i danas, baš kao i streljaštvo. U oba sporta ide na turnire, naporno trenira. Ni Fran ni Tin nisu skloni eksponiranju kao ni Mak. Zanimljivo je da su Mak i Fran dvojajčani blizanci, ali karakterno su različiti. Zajedničko im je da sva trojica idu u dramsku grupu u 4Sobe, Mak i Fran sedam, a Tin drugu godinu. Ondje Tin i dalje pleše hip-hop, pohađa likovnu grupu, a u školi ide na judo. Mnogi se iznenade kad čuju da iza 4Sobe stojimo suprug i ja, on kao informatička podrška, naravno, uz trenere i učitelje. Naše klince doživljavam kao zaštitni znak, od otvorenja studija do danas.

Daria Lorenci Flatz s obitelji
Privatni album 

S obzirom na to da imate baletno iskustvo, a plešete i suvremeni ples, usuđujete li se reći da je Mak talent naslijedio od vas?

Nisam sigurna jer i njegov tata lijepo pleše. Emil je jedno vrijeme sa mnom išao na tango dok me pokušavao osvojiti, što mu je brzo uspjelo, a taj je ples zaboravio. Ima ritma i voli plesati pa je moguće da je talentiran i na njega. Zanimljivo je da sve što Fran trenira i Emil počne pratiti, a ja sam nekako više ‘zadužena’ za Maka kroz gimnastiku i ples.

A karakter? Prilično je sceničan?

I Fran ima određenu scensko-glumačku maniru, što je često paradoks. Imate glumce koji su privatno stidljivi i zatvoreni, a kad dođu na scenu, iskažu prezentnost. Inače ne volim o djeci govoriti u kontekstu darovitosti. Trebaju se lijepo razvijati, imaju svoj karakter, ali u pubertetu se sve to može prilično promijeniti.

Kakav je Tin?

On je, pak, nježni harambaša, vrlo suptilan umjetnički tip.

Kako iziđete na kraj s dečkima? Je li vaš autoritet dobio na težini ili je suprug i dalje taj koji dečke dovede u red?

Definitivno nije dobio na težini, jako sam sretna zbog Emila jer je zaista moj centar, oslonac, stabilnost, čak bih rekla arhetipsko muško u obitelji. Donosi autoritet s mirom. Nedavno sam od jednog učitelja čula kako je u odgoju važan pristup - strogost s ljubavlju. Emil je oličenje toga, a ja često budem na njihovoj razini, kao prijateljica. Ili sam stroga ili tipično ženski izgubim živce i nedosljedna sam. Kao i svi roditelji, trudimo se, napravimo i milijun pogrešaka - u konačnici su oni ti koji će nam reći što je valjalo, a što nije.

Daria Lorenci Flatz hrvatska je glumica
Robert Gašpert 

Čini se da će sljedećih mjeseci kod vas kod kuće ples biti glavna tema i zbog vašeg sudjelovanja u showu ‘Ples sa zvijezdama’.Je li vas Mak nagovorio na tu avanturu?

Trenutačno ples jest glavna tema, premda Mak i ja o tome najviše razgovaramo. Da ne zamaramo ostale ako ih to ne zanima.

Drži li vam privatne sate? Što vas uči, ispravlja li vas? Je li strog učitelj?

U sportskom plesu mnogo je detalja, a Mak već obraća pozornost na sve to, što je jako teško pohvatati amaterima koji pokušavaju savladati korake u tri mjeseca. Često mi skreće pažnju baš na sitnice, primim ono što mogu, ali više se držim savjeta plesnog partnera.

Od kojeg plesa dobivate žuljeve i upale mišića?

Latinoamerički plesovi brži su i intenzivniji, znaju mi oticati noge, dobijem i žuljeve. Kad zagusti, plešem u tenisicama, masiram noge...

Koliko vam tu muku ublaži partner?

Plešem s Ivanom Jarnecom koji je predivan momak. Jako pazi na mene, brižan je, doduše katkad me gura preko limita, ali me i osluškuje. Jako je vrijedan, volimo trenirati i biti u dvorani, ali i usporiti tempo, razgovarati.

Jeste li odmah kliknuli?

Prije nego što sam doznala da mi je partner, čula sam o njemu mnogo toga pozitivnog, a to je bilo obostrano. Najvažnije mi je bilo da partner želi i hoće raditi - u čemu smo se pronašli.

Koliko suprug Emil ima razumijevanja za ples u vašem ionako pretrpanom rasporedu?

Mora postojati, to je golem izazov u obiteljskom životu uz glumačku karijeru. Mi nikada nemamo, uvjetno rečeno, uredan život i raspored, razdoblja se smjenjuju, primjerice ljeti ne radim. Koristila sam po tri godine porodiljnog, ostajala kod kuće dok djeca ne bi dovoljno stasala za vrtić. I uvijek bih nešto malo radila u to vrijeme, snimila sam film ‘Mater’. Jednostavno, uvijek sam vozila slalom između intenzivnih razdoblja i onih kada sam s obitelji. Zajednički donosimo odluke, gledamo i financijsku stranu nekog projekta, a dečki su veći pa se sve sada nekako posložilo.

Daria Lorenci Flatz sudjeluje na Plesu sa zvijezdama
Robert Gašpert 

Jeste li primijetili da je suprug malo ljubomorniji otkako više vremena provodite s plesnim partnerom?

Nema ljubomore, mi smo već 15 godina zajedno. Onaj tko živi s glumcem ili glumicom koja puno radi mora biti svjestan izazova. Snimamo i ljubavne scene, to nije lako, ali to je naš posao. Mislim da smo te dječje bolesti davno odradili. Tako je sad i s Ivanom. Mislim da je čak mnogo teže kad se radi na intenzivnim filmskim projektima, pogotovo kad su u njemu izražajne ljubavne scene. Doduše, danas su moji izbori drukčiji zbog mojih dečki. Istaknula bih kako je najvažnije da partneri ostanu povezani i imaju svoje vrijeme, da se taj bliski odnos ne izgubi.

Koliko vam ostane vremena i prostora za romantiku uz tri živahna dječaka?

Uz troje djece i naše poslove moramo biti jako ekonomični sa svojim vremenom. Kada nam se dogodi intenzivno razdoblje, znamo da će proći. Najromantičnije mi je kada se pogledamo i imamo isti onaj osjećaj ljubavi jedno za drugo. Na tome sam zahvalna. Znam ga zezati i pitati kad mi je posljednji put donio cvijeće. Imao je prije predivnih trenutaka s porukama i cvijećem... Otkrit ću vam, nekidan me je željena suknja iz jednog francuskog dućana dočekala doma. To je bilo jako lijepo od njega. Ne mogu se požaliti.

Čime vas suprug i danas kupi?

Toplim pogledom i zagrljajem, kontaktom i osjećajem povezanosti. To je najvažnije. Mislim da se obostrano kupujemo time.

Hoće li vas bodriti u studiju ili već traži isprike?

Dogovor je da će doći u prvu emisiju, zajedno s dečkima, i na finale. Tako je rekao. I Vedran Mlikota, moj muž iz ‘Kumova’, ispalio je da dolazi na finale vidjeti Jadranku kako pleše. Eto, i stvarni i televizijski muževi postavili su mi visoku ljestvicu. Dat ću sve od sebe, ali ništa ne mogu obećati.

U prošlom intervjuu rekli ste mi da biste rado pripremili monodramu u kojoj biste razotkrili glumački ego? Je li u pripremi takav komad? Koji je to ego, jeste li se konačno obračunali s njim? Koliko će vam pomoći na plesnom podiju?

Dugo sam razmišljala o monodrami, ali zasad je na čekanju. Sa svojim sam egom u vječitoj borbi. Kada radiš manje, hrvaš se s njim, više dolazi do izražaja kad sjediš kod kuće i gledaš druge kako rade. Već sam neko vrijeme dosta angažirana pa se ne petljam s time. Dovoljno sam zaokupljena sobom, više se bavim plesom i izvedom nego željama i razgovorom sa sobom. U glumačkom poslu stalno se susrećemo sa sobom na neki intenzivan način, a ljudska priroda mi je uvijek zanimljiva i uzbudljiva.

Daria Lorenci Flatz s prijateljima i obitelji
Privatni album 

Mak o mami

Zašto mami daješ plesne savjete?

Kada nešto loše izvodi, to je živcira. Što ću, moram joj reći što je ispravno.

Osjećaš li se kao prava mala zvijezda na ovom snimanju?

Ne, ne osjećam jer mislim da to nije neka velika stvar.

Ne bojiš se da ćete vršnjaci u školi zbog ovog zezati? Odnosno, jesi li već najavio ekipi da bodri tvoju mamu?

Iskreno, malo se bojim, ali plesao sam već pred njima na školskoj priredbi. Osim toga, fora je da ti je mama u ‘Plesu sa zvijezdama’. Mislim, ako će me zezati, bit će ljubomorni, pa me baš i nije briga. Najavio sam im da je u showu, nisam im rekao da je bodre i glasaju za nju. To je njihova stvar, neka glasaju za koga hoće.

Daria Lorenci Flatz i sin Mak
Robert Gašpert 

Zašto je Daria najbolja mama?

Moja mama je najbolja mama zato što mi kad dođem kući u pola deset s treninga pripremi što god želim jesti. Kad ne stignem, pospremi sobu iza mene, stvarno je super. Najbolja koju bih mogao poželjeti, ne samo zbog dobrih djela koje radi... Mama, volim te.