Prošlog mjeseca puno je pažnje privukla činjenica da su Kate Middleton i kralj Charles istog dana objavili da idu na operaciju. I dok je Charles otvoreno progovorio da ima problema s prostatom, Kate je odlučila tajiti razlog za svoju operaciju.

Izjava koju je o kralju objavila Buckinghamska palača glasi: 'Kao i tisuće drugih muškaraca svake godine, kralj se podvrgnuo liječenju povećane prostate'.

Zanimljivo je da je zbog Charlesovog otvorenog priznanja da ima povećanu prostatu, stranica britanskog zdravstvenog sustava zabilježila povećanu posjećenost. Dan prije nje, zabilježeno je 1414 pretraga termina 'povećana prostata'. Nakon njegovog priopćenja, ta se brojka povećala na 16410 pretraga u naredna 24 sata.

Zašto Kate Middleton taji svoju bolest
Shutterstock Editorial / Profimedia 

Postavlja se pitanje koliko će muškaraca posjetiti svog liječnika obiteljske medicine kako bi razgovarali o svojim simptomima? Koliko je života Charles spasio nakon što su njegovi problemi s prostatom završili na naslovnim stranicama?

Prostata je organ o kojem se ne govori niti razmišlja u nekoj posebnoj mjeri, no očito je da je Kate propustila priliku da svojim primjerom baci svjetlo na neki zdravstveni problem. Čak ni njeni bliski prijatelji ne znaju kakva boljka muči buduću kraljicu, a Kate je mogla napraviti značajno djelo koje bi joj donijelo poene u javnosti, no propustila je to napraviti.

Jasno je da nije dužna medijima davati detaljne informacije o svom zdravstvenom stanju, no nekako se prešutno utvrdila praksa da će kraljevska obitelj koristiti svoje uzvišene titule i položaj kako bi pokušala učiniti svijet mrvicu boljim za građane.

Kako se hrani Kate Middleton
Stephen Lock / Polaris / Profimedia 

Sve što je Kensingtonska palača dala do znanja o princezi je da nije riječ o nečem kancerogenom, što su vjerojatno učinili kako bi spriječili masovnu paniku. Ublažavanje strahova javnosti je dobro, no teško se oteti dojmu da je propustila veliku priliku da podigne svijest o onom što je muči i da možda destigmatizira neku bolest. Charles je upravo to i napravio.

S obzirom na to da se Kate posvetila upravo destigmatizaciji bolesti, mnogima nije jasno zašto je sad tako šutljiva. Primjerice, ona, princ William i njegov odbjegli brat Harry osnovali su svoju dobrotvornu udrugu za mentalno zdravlje Heads Together.

'Shvatili smo da nitko ne govori o tome, nitko ne želi razgovarati o tome', pojasnio je njihove razloge jednom prilikom William.

Zašto Kate Middleton taji svoju bolest
James Whatling / Sipa Press / Profimedia 

Kate je bila otvorena i o svojim osjećajima kad je rodila svoje prvo dijete, princa Georgea i živjela u ruralnom Walesu. Godine 2020. rekla je: 'Imala sam sićušnu, sićušnu bebu usred Angleseya... Bila sam tako izolirana, tako odsječena. Nisam imao obitelj u blizini, a William je radio noćne smjene', ispričala je.

Strani autori podsjećaju da je i njena šogorica Meghan napisala esej o spontanom pobačaju koji je proživjela i time bacila svjetlo na ono kroz što prolaze brojne žene.

Profimedia Prvo zajedničko pojavljivanje princa Harrya, Meghan Markle, princ Williama i Kate Middleton