Kada je riječ o putovanjima u inozemstvo, postoji niz važnih pravila za zaštitu kralja i ostalih članova njegove obitelji - od kojih su neka doista iznenađujuća.

Jedno od čudnijih pravila jest da nose svoja alkoholna pića kako bi izbjegli mogućnost da ih netko otruje, a ništa manje osebujno nije ni ono da uvijek pakiraju crnu odjeću, u slučaju da se moraju hitno vratiti zbog nečije smrti.

Tu je još jedno važno pravilo kojem je cilj očuvati monarhiju. Trenutno je princu Williamu dopušteno letjeti s njegovo troje djece jer su malena, no to će se uskoro promijeniti.

Zašto princ William ne smije putovati s obitelji?
Instagram 

Tijekom razgovora u podcastu 'A Right Royal' časopisa HELLO, bivši pilot kralja Charlesa, Graham Laurie, progovorio je o važnom pravilu koje se na Williama počelo odnositi 1994. godine, kad je imao samo 12 godina.

'Zanimljivo, avionom smo prevozili sve četvero: princa, princezu, prinčeve Williama i Harryja, sve dok princ William nije napunio 12 godina. Nakon toga je morao letjeti posebnim avionom. Kad je William napunio 12 godina, on bi letio u 125 iz Northolta, a mi bismo letjeli u 146 s ostalo troje', ispričao je.

Za dvije godine i princ George (10) morat će se prilagoditi ovom pravilu te će uvijek morati letjeti odvojeno od svog oca. Ostaje za vidjeti hoće li George nastaviti putovati s majkom, bratom i sestrom dok njegov otac koristi drugi zrakoplov ili će on biti taj koji će letjeti sam.

Princ George prekida tradiciju kraljevske obitelji
Chryslene Caillaud / Panoramic / Bestimage / Profimedia 

Ovo pravilo postoji kako bi se zaštitili nasljednici prijestolja. Iako se pravilo može prekršiti uz monarhovo dopuštenje, nije preporučljivo imati dva ili više izravnih nasljednika trona u istom avionu zbog slučaja nesreće.

Iako se zrakoplovne nesreće danas rijetko događaju, tri su kraljevska člana ranije izgubila živote u zrakoplovnim nesrećama. Sestra princa Philipa, princeza Cecile poginula je u nesreći 1937., kraljičin ujak, princ George, vojvoda od Kenta, umro je 1942., a njezin rođak, princ William od Gloucestera, poginuo je dok se natjecao u aeromitingu 1972.

Važno je napomenuti da kralj uvijek ima zalihe krvi i liječnika uz sebe u svakom trenutku, pa čak i tijekom leta.

Profimedia Princ George i princeza Charlotte na sprovodu kraljice Elizabete II.