U strogom centru Zagreba u svojoj zelenoj oazi opušta se nagrađivani kazališni, filmski te televizijski glumac Mislav Čavajda.

'Blagoslovljen sam što imam terasu od 30 četvornih metara koju sam pretvorio u mali vrt. Ne u klasičnom smislu, ali s obzirom na to da imam puno teglica s biljkama, tako ga doživljavam. Iako u ovom stanu živim 15-ak godina, terasa je dugo bila neuređena, sve dok je konačno nisam natkrio i ogradio, što me potaknulo da se posvetim biljkama i vrtlarenju', započinje svoju zelenu priču Mislav.

'Vrtlarenje je počelo iz hobija, da bi s vremenom preraslo u strast i neki oblik terapije. Najmirniji sam i meditativan kada su mi prsti u zemlji, kada čeprkam po njoj jer mi to pruža poseban osjećaj zadovoljstva. Divno je to što koliko ulažeš u biljke i koliko si im posvećen, toliko ti one vrate, ako ne i više. Što, primjerice, nije slučaj kada je riječ o odnosu s ljudima', uz smijeh kaže umjetnik zaljubljen u pristup vrtlarenju kakav imaju na Dalekom istoku.

mislav čavajda
privatna arhiva 

'Japan mi je jako inspirativan, njihovi zen vrtovi i cijeli taj pristup koji je svojevrsna fizička ekspresija duhovnog stanja. Zato bih ga i volio posjetiti, najviše zbog prirode', ističe.

Zanimalo nas je što se zeleni na njegovoj terasi?

'U mom slučaju najviše je riječ o ukrasnom bilju. Zaljubljen sam u raznolikost japanskih javora, a ima ih nebrojeno. Dosad je otkriveno 600 podvrsta pa možete zamisliti koja je to raznolikost boja, oblika listova, razgranatosti krošnje. Na terasi trenutačno imam 20 vrsta. Volio bi ih imati i više, ali ograničen sam prostorom', otkriva glumac.

Jednu je godinu sadio i povrće jer je cijelo ljeto proveo u Zagrebu, ali od toga je zasad odustao jer ga ljeti uglavnom nema pa nema tko birati plodove.

mislav čavajda
privatna arhiva 

'Bilje koje imam u proljeće eksplodira cijelom paletom boja i to je prekrasno! Najviše sam ponosan na uzgoj japanskih javora jer sam se jako potrudio uopće ih pronaći, što je podrazumijevalo obilaženje puno rasadnika. Nadam se da ću javora imati i više, iako zahtijevaju jako puno brige, znanja o kvaliteti zemlje, vrsti, uređivanju, načinima orezivanja, oblikovanja. Sve to traži kreativnost, što mi je prekrasno', objašnjava.

'U budućnosti volio bih kupiti komad zemlje i uzgajati voće i povrće jer me sve to veseli. Uživam u samom činu sadnje i oblikovanju kad govorimo o japanskim javorima. Kako drveće ne raste tako brzo, moraš zamisliti kako želiš da to drvo izgleda za nekoliko godina i onda ga pametno orezivati. U tom smislu fascinira me i filozofija bonsaija čiju sam tehniku uzgoja počeo istraživati. To je fantastičan pristup koji podrazumijeva generacijski angažman zbog čega bonsai postaje sve ljepši', kaže Mislav kojem će ljubav prema biljkama donijeti još više plodova i veselja.

privatna arhiva Terasa Mislava Čavajde