Kad su objavljene zaruke danskog prijestolonasljednika Frederika i Australke Mary Donaldson, ova se prisjetila svojih najranijih uspomena vezanih uz kraljevsku obitelj. Radilo se o o vjenčanju Lady Diane i princa Charlesa 1981. godine, koje je Mary Donaldson pratila na televiziji.

Iako je većina djevojčica koje su odrasle uz bajke maštale o princu na bijelom konju, kao io tome da postanu princeze, to joj nije bilo ni na kraj pameti.

'Još uvijek se živo sjećam kako je Diana hodala dugim crvenim tepihom s dugim velom koji se vukao za njom. Ali ne sjećam se da sam i sama jednog dana željela postati princeza. Uvijek sam sanjala o tome da postanem veterinarka', rekla je Mary.

Danska princeza Mary i princ Frederik su u braku od 2004. godine
Profimedia 

On - princ iz Danske, a ona - agentica za nekretnine iz Tasmanije. Njihova ljubavna priča započela je u pubu u rujnu 2000. godine, a od tada se proširila svijetom.

Od trenutka kada se 2004. udala za princa prijestolonasljednika Frederika i postala princeza Danske, Mary Donaldson posvetila se korištenju svog položaja u danskoj kraljevskoj obitelji kako bi podržala ciljeve koji su joj posebno važni. Ti ciljevi uključuju ravnopravnost spolova i održivost.

Mary Elizabeth Donaldson rođena je 5. veljače 1972. u Hobartu u Australiji, kao najmlađe od četvero djece škotskog profesora matematike Johna Donaldsona i tajnice koledža Henriette Clarke Donaldson. Njezini su roditelji početkom 60-ih emigrirali iz Edinburgha, a australsko su državljanstvo dobili 1975. godine.

Kao vrhunska sportašica bila je jedna od najpoznatijih učenica svoje generacije u srednjoj školi, čak je bila i kapetanica ženske hokejaške reprezentacije, kao i plivačke, a odlično se snašla i u jahanju. Uz to se bavila i glazbom, a danas svira klavir, flautu i klarinet.

Mary princeza od Danske i princ Frederik
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Nastavila je školovanje na Hobart Matriculation Collegeu, gdje je igrala za košarkaški tim, a zatim je 1994. godine diplomirala trgovinu i pravo na Sveučilištu Tasmanije.

Nakon što je diplomirala, za nju je započeo novi život preseljenjem u Melbourne, gdje je prihvatila posao u međunarodnoj reklamnoj agenciji, nakon čega je njena karijera krenula u smjeru odnosa s javnošću, da bi na kraju postala konzultantica za Microsoft Business Solutions u Danskoj.

Prije nego što je otputovala u Dansku i prihvatila novi posao, život joj se promijenio kada je u hotelskom kafiću u Sydneyu tijekom Olimpijskih igara u listopadu 2000. godine upoznala mladića koji se predstavio kao Fred. U kafić su stigli svaki sa svojim društvom, a jedno drugom predstavio ih je nećak španjolskog kralja Bruno Gomez-Acebo. Do kraja večeri Mary i Frederick bili su toliko zadubljeni u razgovor da nisu ni primjećivali ostale oko sebe.

'Naš prvi susret bio je jednostavan. Nisam imala pojma da je on danski princ. Pola sata kasnije netko mi je prišao i pitao znam li uopće tko su ti ljudi', prisjetila se danska princeza.

Tek u travnju 2003. službeno su priznali vezu.

Mary princeza od Danske i princ Frederik
SplashNews.com / Splash / Profimedia 

'Frederick je jedan od onih ljudi u čijem se društvu osjećam sretno. Njegova inteligencija, dobrota i duhovitost bili su presudni', priznala je Mary.

Njihovu ljubavnu vezu javnosti je potvrdila i danska kraljica Margareta, a sve je to pojačalo šuškanja o njihovim mogućim zarukama. Šest mjeseci kasnije, palača je objavila da će se kraljevsko vjenčanje održati sljedećeg proljeća. Frederik je svojoj odabranici poklonio prsten s dijamantom i rubinima, čija boja odgovara bojama danske zastave.

Unatoč brojnim zahtjevima koje je morala ispuniti kako bi se pridružila danskoj kraljevskoj obitelji, Mary nije razmišljala dvaput. Prije udaje morala se odreći australskog državljanstva, kao i prezbiterijanske vjere te pristupiti Danskoj evangelističko-luteranskoj crkvi, naučiti danski jezik i unaprijed se odreći skrbništva nad budućom djecom u slučaju razvoda.

Lijepa brineta je 14. svibnja 2004. s osmijehom na licu došetala do oltara do svog princa, a njezina vjenčanica bila je spoj australskog nasljeđa i povijesti obitelji čiji je dio postala. Dizajnirao ju je danski kreator Ufe Frank i s njom spojio veo kakav je nosila švedska princeza Margaret na svom vjenčanju 1905. godine.

Mary princeza od Danske i princ Frederik
Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen / Bestimage / Profimedia 

Prvo dijete, princa Christiana Waldemara Henryja Johna, dobili su 2005. godine, a dvije godine kasnije princezu Isabellu Henriettu Ingrid Margaret. Tri godine kasnije palača je potvrdila još sretnih vijesti, otkrivši da je Mary ponovno trudna i da ovoga puta čeka blizance, djevojčicu Josephine Sofia Ivalo Matilda i dječaka Vincenta Frederica Minicka Alexandera, koji su stigli u siječnju 2011. godine.

Otkako je postala princeza, ali i buduća kraljica Danske, Mary se posvetila humanitarnom radu. U rujnu 2007. pokrenula je vlastitu zakladu, jednostavno nazvanu Mary Foundation, koja prima novac od javnih i privatnih donatora. Zbog svega toga, ali i zbog svoje ljepote i neodoljivog šarma, danska princeza Mary stekla je nevjerojatnu popularnost, a građani Danske jedva čekaju dan kada će upravo ona postaje nova kraljica.

Osim humanitarnog rada i poslovnih putovanja, novinske stranice najčešće puni svojim odjevnim kombinacijama koje su je već uvrstile na jednu od prestižnih lista najbolje odjevenih žena svijeta.

Princ Frederik i princeza Mary od Danske
hbgbild / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Danski kraljevski dvor ovih dana potresa skandal nakon što su strani mediji objavili da princ Frederik vara svoju suprugu princezu Mary s reality zvijezdom, priča o princezi ne prestaje intrigirati.

Susret kraljevskog para s kraljem Felipeom VI. i kraljicom Letizijom uslijedio je nakon fotografija nasljednika danskog prijestolja i reality TV zvijezde Genoveve Casanove u Madridu prošlog studenog, gdje su prisustvovali izložbi radova Pabla Picassa.

Genoveva Casanova
Europa Press / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Nagađalo se da je princ bacio oko na razvedenu Genovevu, bivšu šogoricu milijarderke vojvotkinje od Albe. Međutim, ona je rekla da odbacuje bilo kakvu sugestiju da su njih dvoje u romantičnoj vezi, nazivajući to 'zlonamjernim komentarima'.