Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vjenčanja su sada u drugom planu

Što se događa u ateljeima hrvatskih dizajnera koji su baš ovih tjedana trebali imati najveću gužvu? Odgovor se sam nameće…

 Izvor: Story Press

Još do prije nekoliko dana činilo se da je koronavirus, koji je početkom siječnja počeo mijenjati život stanovnika Kine, dovoljno daleko od Europe te kako se velika zdravstvena kriza neće prenijeti i na naše tlo. I onda se dogodilo ono čega smo se najviše bojali - epidemija je počela u Italiji i nastavila se širiti velikom brzinom cijelim kontinentom. Da bi se umanjio rizik i spriječilo daljnje širenje zaraze, hrvatske nadležne službe donijele su niz mjera kojima se potiče izbjegavanje socijalnog kontakta. Prema saznanjima Svjetske zdravstvene organizacije, taj se virus širi čak 30 puta lakše od sezonske gripe. Upravo je zato većina poslovnih subjekata u Hrvatskoj zatvorila svoja vrata.

Boris Pavlin
Boris Pavlin
Izvor: Story Press

Među njima su i brojni poznati dizajneri, kojima je nadolazeće razdoblje trebalo biti jedno od najvažnijih u godini. Kako je vrijeme korizme obično najbolje za finalizaciju svih dogovora vezanih uz odabir vjenčane haljine, imali su pune ruke posla. No to je sada u drugome planu jer su vjenčanja, i kod matičara i ona crkvena, zasad odgođena. Ponajviše je riječ o onima koja su se trebala održati nakon uskrsnih blagdana, sredinom travnja, ali kriza će se odraziti i na svibanj. Prema riječima insajdera, i ta su slavlja zasad odgođena, odnosno na čekanju.
Kako bismo iz prve ruke doznali što se događa u ateljeima hrvatskih dizajnera vjenčane i svečane mode, odlučili smo nazvati Ivana Alduka, modni dvojac eNVy room, Borisa Pavlina, sestre Boudoir i mnoge druge koji su nam otkrili kako funkcioniraju u ovo izazovno vrijeme.

Ivan Alduk
Ivan Alduk
Izvor: Story Press

 “Imao sam majstore u novom prodajnom prostoru do nekidan, ali sada je sve stalo. Naručene haljine čekaju, ne možemo ih završiti do posljednjeg detalja jer su društveni kontakti zabranjeni. No odlučili smo poduzeti sve potrebne higijenske mjere u radionici, u kojoj i dalje radimo jer bismo inače poludjeli. Slušamo glazbu, plešemo, ali na dovoljnoj udaljenosti, ili pak radimo u tišini. Jednog trenutka oči su mi pune suze, a pola sata poslije se smijem. Što će se dogoditi sa svadbama i našim klijenticama u svibnju i lipnju, još ne znam. Činjenica je da je ova sezona izgubljena i da će se malo toga moći prebaciti na jesen jer jednostavno nemamo kapaciteta za sve svadbe odjednom kada sve ovo završi. Kolekciju za ovu sezonu nećemo predstavljati. Nemamo je s kime ni snimiti ni pripremiti”, kaže Ivan Alduk, koji je ovih dana trebao predstaviti svoj novi prodajni prostor u samom središtu Zagreba.
Njegov kolega Boris Pavlin, također jedan od istaknutijih kreatora vjenčane mode, odlučio je nastaviti proizvodnju u ateljeu, također poštujući higijenski standard i prateći sve upute za zaštitu zdravlja. “Oni koji su stigli, podignuli su svoje haljine prije tjedan dana. Sada je sve stalo, vidjet ćemo što će se događati. Oni koji su imali termine do sredine travnja, sada doista nemaju sreće. Moraju pričekati. Svi čekamo, izbjegavamo svaki kontakt i trudimo se ostati optimistični.”

Envy Room
Envy Room
Izvor: Story Press

S druge pak strane, oni koji imaju web shop trenutačno su ipak u maloj prednosti. Ako se o tome uopće može govoriti. Naime, Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević, blizanke iz brenda Boudoir, prebacile su poslovanje na internetsku stranicu jer butik u središtu Zagreba ne radi već neko vrijeme, a živahnost je ostala samo u radionici, kamo dolaze jedna po jedna kako bi ispuhale višak energije. Baš kao i svi kreativci, i one proživljavaju određenu stvaralačku krizu.

Boudoir
Boudoir
Izvor: Story Press


“Na sreću, imamo dosta haljina na lageru i ne trebamo producirati nove. Ne radimo vjenčanice po mjeri pa nemamo većih problema. Osjećam se kao da sam na vrtuljku emocija. Ovo je stanje gore od rata jer doista pogađa sve. Osjećam silan strah, psihozu. Jasno mi je da je ljudima sada moda najmanje važna. Nadamo se da će Vlada poduzeti prave mjere za spas obrta i poduzetnika jer u protivnom može nastati… ne želim to ni izgovoriti”, govori nam Martina Čičko Karapetrić.

Tagovi

Magazin

Royals