Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fashion

Domaća dizajnerica koja je novom kolekcijom pomaknula granice

Autor Marko Banjavčić
Autor Marko Banjavčić

Dizajnerica Marija Kulušić jedna je od onih kreativnih mladih žena koja svakom kolekcijom pomiče granice vlastitog stvaralaštva - ovaj je put predstavila liniju modnih dodataka

Izvor: Denis Butorac

Prije nekoliko mjeseci domaća dizajnerica Marija Kulušić predstavila je svoju još aktualnu kolekciju Insight kojom je ponovno demonstrirala svu raskoš svog autorskog rukopisa. Kolekcija je u trenu osvojila modne insajdere i širu publiku, a najviše su pozornosti izazvali neobično lijepi komadi od deka, koji su uz njezinu dizajnersku intervenciju postali pravi modni it komadi.

Marija Kulušić Izvor: Denis Butorac


I u ovoj kolekciji ostala je vjerna svojim načelima ‘slow’ mode koja su sada, zahvaljujući situaciji u kojoj smo se kao društvo našli, još deblje podcrtana. Kolekcija je u potpunosti izrađena od recikliranih i deadstock materijala. “Kolekcija Insight nastala je u uvjetima koji su sami po sebi sugerirali pristup u kojem se koristi samo ono što već postoji, što čini glavni element ove kolekcije. Reciklira se i prenamjenjuje, što svaki odjevni predmet čini limitiranim te je svaki moguće izraditi u vrlo malim serijama od nekoliko primjeraka. Korištene su deadstock tkanine za izradu većine odjevnih predmeta, dok su jakna i kaput izrađeni od recikliranih pokrivača, odnosno prepoznatljivih deka. Laneno platno hrvatske proizvodnje izrađeno na tkalačkom stanu, staro više od 70 godina, korišteno je za izradu sakoa i suknje koja je u potpunosti plisirana ručnom tehnikom kao što su se plisirale narodne nošnje, za što je tkanina vrlo vjerojatno izrađena. Kožna jakna izrađena je od kože koja je ostatak iz prehrambene industrije”, rekla je svojedobno za portal Elle.hr, a ovaj je put otišla korak dalje.

Marija Kulušić Izvor: Denis Butorac


Naime, upravo je predstavila kolekciju modnih dodataka kojima je još jednom naoko neatraktivnim komadima udahnula nov život. “Po uzoru na kaput iz posljednje kolekcije Insight nastao je šal koji je također izrađen od recikliranih prekrivača, odnosno deka. Rub je izrađen od sjajnog crnog satena, a zapravo je riječ o reciklaži, što svaki primjerak čini unikatnim. Uz njega je i limitirano izdanje dugačkog smeđeg šala od luksuzne mješavine vune i mohera sa satenskim crnim porubom”, govori Marija o najnovijoj capsule kolekciji koju je tempirala za posljednje tjedne prosinca, kada u pravilu mnogi promišljaju što će kupiti svojim najdražima kako bi ih razveselili za blagdane.