Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Dizajnerica Diana Viljevac postala je majka: 'Mark je pravi mali borac'

Autor Karmen Miletić
Autor Karmen Miletić

Modna dizajnerica, sada s malim pomagačem, kad uhvati vrijeme za sebe, prvo o čemu razmišlja je budućnost branda i što bi sve novo mogla ponuditi klijenticama

Izvor: Dražen Kokorić

Vlasnica luksuznog hrvatskog modnog brenda ženske odjeće i modnih dodataka Diana Viljevac prije dva mjeseca postala je majka dječaka Marka. Bez obzira na umor i neprospavane noći koje joj je donijela nova uloga majke, ljeto će joj biti radno pa će njena vjerna publika na jesen moći uživati u plodovima ljetnog nadahnuća. Kako se snašla u prvim danima s bebom, otkrila je u razgovoru za Story.hr. 

Kada ste točno postali majka?

Naš najnoviji član obitelji odlučio nas je iznenaditi te je stigao na svijet gotovo mjesec dana prije termina, 27. travnja. Iako sam znala da postoji mogućnost da rodim ranije, ipak sam se pomalo šokirala, ali i ugodno iznenadila kada sam ga napokon upoznala i po prvi puta primila u ruke.

Kako ste sinčiću nadjenuli ime?

Otkad sam saznala da nosim dečka imala sam nekoliko favorita za ime, suprug se pridružio s idejama i zajednički smo se odlučili za kratko ali snažno ime - Mark. Iako se odabir imena često smatra “slatkom mukom”, osjećala sam da je važno djetetu dati ime koje će pratiti njegov karakter i koje će mu naprosto pristajati. A drevni latinski korijeni posvećeni rimskom bogu Marsu imaju idealno značenje za mog malenog borca.

Izvor: Dražen Kokorić

Kako se vi trenutno osjećate?

Prvi dani i tjedni poslije poroda pomalo su kaotični, tijelo se oporavlja i od same trudnoće a od istoga zahtijevamo da daje 100 posto od sebe, ali fizički sam se brzo oporavila i već sam se vratila tjelovježbi, najdražoj navici koja me održava zdravom. Naravno, kao i svaka novopečena majka miješaju mi se razne emocije, što zbog hormona, umora, malih i velikih briga, no generalno govoreći - baš sam zadovoljna ovom fazom života!

Kako biste opisali svoju bebu?

Mark je velika maza, odlično napreduje i šokirana sam koliko se mijenja iz dana u dan. Naravno, nema ritam koji bi odgovarao nama odraslima, ali uživam u mirnim trenucima kada guguće i kada osjetim da se povezujemo i upoznajemo. Trenutno smo još u fazi balansiranja između hranjenja, spavanja i zadovoljavanja primarnih potreba, i tek očekujemo da krene otkrivati svijet uz našu pomoć i oduševljenje.

Kako izgledaju vaši zajednički dani?

Svaki dan nam je drugačiji, ponekad smo većinu dana sami pa se u potpunosti posvetim njemu i njegovim potrebama, nekada tata preuzme glavnu ulogu dok ja obavljam neke druge obaveze, ali svakako nam je najdraže kada smo svi zajedno i uživamo u svakom novom pokretu, pogledu, zvuku…

Izvor: Dražen Kokorić

A noći? Stignete li se naspavati?

Spavanje kakvo sam poznavala je postalo dio prošlosti i sada sam sretna ako spojim dva sata sna. Ne uspijem se naspavati no vodim se time da je i to samo faza. Imam puno prijateljica i članova obitelji koji su prolazili, ili baš sad prolaze isto, pa smo si podrška i nekako zajednički prolazimo kroz ovo prvo razdoblje popraćeno skokovima u razvoju i stalnim promjenama ritma i rasporeda. 

Koji su najkorisniji savjeti vezani za majčinstvo, bilo da ste ih usvojili od nekoga ili sami došli do njih, a voljeli biste podijeliti s drugima?

Osim praktičnih savjeta kojih ima na stotine, izdvojila bih važan savjet kojega se, priznajem, teško sama pridržavam - ne bojte se tražiti pomoć! Priprema za majčinstvo ne postoji, pa čak niti kada već imate dijete, jer su sva djeca različita, i važno je na vrijeme osvijestiti da vas čeka razdoblje promjena, prilagodbi, suza i smijeha istovremeno, i da je svaki novi dan enigma. Tražiti predah nije poraz niti pokazatelj da se ne trudite, ili da vam ne ide. 

O kojim se stvarima vezanim uz majčinstvo ne priča dovoljno, a trebalo bi?

Većina članaka vezanih uz roditeljstvo pisano je poput romantične bajke, a činjenica je da je majčinstvo nova vrsta odgovornosti, vjerojatno veća od ijedne koju je novopečena majka imala prije toga, i da je nekada zaista teško. I to teško ne prolazi kada prođu grčevi, ili savladavanje uobičajenih razvojnih stepenica, ili rast zubića, dohrana… Svako razdoblje sa sobom nosi nove brige, novu odgovornost. Uz to, od novih majki se očekuje osmijeh na licu 24 sata na dan i voljela bih živjeti u svijetu u kojemu ne moram biti opterećena strahom od iskrenosti jer društvo ima nerealna očekivanja.

Izvor: Dražen Kokorić

Trenutno ste na porodiljnom dopustu. Kako ste organizirali rad u svojoj trgovini? 

Imam zaista izvrsno uigran i posložen tim koji radi zajedno godinama, znaju kako funkcionira svijet dizajna, a moj porodiljni ne znači da sam isključena sljedećih godinu dana, već da neko vrijeme neću biti fizički prisutna na radnom mjestu, ali ću zato, naravno, uvijek biti na raspolaganju za rješavanje važnih pitanja, kada mi sin dopusti. Radimo punom parom, popuštanje mjera je donio nagli skok u potražnji svečanih haljina, ali nakon prošle godine mislim da napokon uživamo u radu kao da se ova pandemija nikada nije dogodila.

Planirate li brz povratak na posao?

Još jedna stvar koju me je majčinstvo naučilo jest da se ne oslanjam na planiranje. Voljela bih se barem djelomično vratiti starim aktivnostima, kao što sam ranije spomenula jedna od njih je vježbanje, ali tu je i posao koji obožavam i koji me ustvari opušta, jer imam privilegiju raditi ono što volim. Znam da mnoge žene niti ne pomišljaju na povratak na posao prije isteka porodiljnog dopusta, no biti poduzetnik i to na području modnog dizajna je vrlo dinamičan posao koji ne trpi preduge pauze. Vjerujem da ću se, čim mi situacija dozvoli, pomalo vraćati u ured, osluškivati dobro poznat zvuk šivaće mašine i vratiti se u to zen stanje koju mi pruža dizajniranje.

Izvor: Dražen Kokorić

Imate li vremena za kreativnost i osmišljavanje nove kolekcije?

Trenutno sam potpuno prilagođena sinu koji zahtijeva moju potpunu pažnju i posvećenost, no naravno da su mi u glavi i novi poslovni projekti. Postavši majkom žena ne gubi svoj identitet, samo dobiva novu titulu na sve one koje je već primila. I dalje sam modna dizajnerica, sada s malim pomagačem, i kada uhvatim vrijeme za sebe, prvo o čemu razmišljam je budućnost mog branda i što bih sve novo mogla ponuditi klijenticama. Kreativnost me uvijek nađe, bez obzira na umor i neprospavane noći, tako da će i ovo ljeto biti radno i nadam se da će moja vjerna publika na jesen uživati u plodovima tog ljetnog nadahnuća.

Povezane vijesti

Osjetite li već promjene na bolje od prošle godine kada je čitava modna industrija bila poljuljana zbog pandemije?

Apsolutno, mislim da to osjeti cijela tekstilna industrija, svi naši modni dizajneri koji su zbog pandemije morali razmišljati o budućnosti svojih poslova, no drago mi je što se moj optimizam pokazao točnim i što nisam radila drastične i dramatične poteze već sam strpljivo čekala da se situacija stabilizira. Prošla godina je zaista bila naporna, poljuljana, svaki je poduzetnik, bez obzira čime se bavio, osjetio barem neke loše strane “novog normalnog”, ali i generalno govoreći osjetila se promjena u ljudima kod kojih je strah našao sigurno utočište. Vjerujem da je sada napokon nastupila faza micanja straha iz života, jer nakon nevjerojatno teške godine zaista promatram svijet i ljude, drugačijim očima.

Izbor Urednika

Royals