Sofía Jirau ušla je u povijest kao prvi Victoria's Secret model s Downovim sindromom, nakon što se pridružila 17 drugih žena u novoj kampanji brenda.

24-godišnja Sofia, portorikanski model, debitirala je na Valentinovo u Love Cloud kolekciji donjeg rublja.

'Sanjala sam ovo, radila sam na tome i danas sam ostvarila svoj san. Napokon vam mogu otkriti svoju veliku tajnu', napisala je Jirau na svom Instagram profilu. 'Ja sam prvi Victoria's Secret model s Downovim sindromom!'

Ona je također drugi portorikanski model predstavljen u kampanji Victoria's Secreta, a titulu dijeli sa supermodelom Joan Smalls.

Sofijina karizma i zarazna osobnost odveli su je daleko od samog početka njezine manekenske karijere 2019. u Portoriku – uz njezinu vlastitu internetsku trgovinu 'Alavett', temeljenu na dvojezičnoj igri riječi njezine omiljene fraze 'Volim to'.

Godinu dana kasnije ostvarila je svoj san o debiju na Tjednu mode u New Yorku, 'na što sam ponosna kao jedna od rijetkih manekenki s Downovim sindromom koja je uspjela sudjelovati na važnom modnom događaju', napisala je.

Jirau je također pokrenula vlastitu kampanju na španjolskom jeziku pod nazivom 'No Limits' kako bi pokazala sposobnost osoba s Downovim sindromom da postignu svoje ciljeve unatoč svom stanju.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, Downov sindrom je stanje u kojem se osoba rađa s dodatnim kromosomom, što rezultira promjenama u razvoju tijela i mozga, što može uzrokovati mentalne i fizičke izazove.

'Hvala Victoria's Secret što ste me vidjeli kao manekenku koja ima #NoLimits i što ste me učinili dijelom inkluzivne kampanje Love Cloud Collection', napisala je Sofia na Instagramu. 'Iznutra i izvana, nema granica, Alavette!'

Ona se pridružila divu donjeg rublja i odjeće u ključnom trenutku dok se brend pokušava distancirati od nekoć kultnih slika Victoria's Secret anđela, te se rebrendira kako bi se svidio svim vrstama žena.

Nova je kampanja prvo lansiranje kompletne kolekcije otkako je Raúl Martinez službeno postao njezin novi glavni kreativni direktor u siječnju.

'Love Cloud Collection je važan trenutak u evoluciji brenda. Od glumačke ekipe nevjerojatnih žena koje oživljavaju kolekciju, do nevjerojatnog inkluzivnog duha na snimanju, ova je kampanja važan dio novog Victoria’s Secret standarda koji stvaramo', rekao je Martinez u izjavi.

Podsjetimo, Bella Hadid je napustila brend 2018. godine Victoria's Secret i u nekoliko intervjua otkrila loša iskustva koja je imala dok je šetala pistom kao Viktorijin anđeo.

Nekoliko optužbi za nedolično ponašanje prema drugim manekenkama, uključujući i nju, podignuto je protiv Eda Razeka, koji je podnio ostavku s mjesta predsjednika i glavnog direktora za marketing matične tvrtke Victoria's Secreta, L Brandsa. Optužbe uključuju maltretiranje, seksualno uznemiravanje i opscene komentare.

Nakon uzastopnih kontroverzi oko Victoria's Secret revija, brend je konačno proveo u djelo plan promjene svoje politike i poboljšanja imidža u modnoj industriji.

U galeriji pogledajte više fotografija Sofie Jirau.

Instagram Sofia Jirau je prvi Victoria's Secret model s Downovim sindromom