Iz Modene su se vratili pobjednici kreativnog natječaja Mastercard Sladokusac i prepuni su dojmova s večere u najboljem restoranu na svijetu, Osteriji Francescani i upoznavanju chefa Massima Botture. Upravo je večera u Osteriji Francescani bila vrhunac akcije koju su tijekom studenog i procinca prošle godine organizirali magazin StoryGourmet i Mastercard. U sklopu Mastercard Sladokusca čak je 15 zagrebačkih restorana nudilo posebne pogodnosti poput gratis deserta, vina, piva, Mastercard menija po posebnim cijenama i popuste za plaćanje Mastercard i Maestro® karticama. Ovaj jedinstveni gastronomski doživljaj naišao je na veliki odaziv  zaljubljenika u kulinarstvo, foodiea i svih koji znaju uživati u životu. Za sudjelovanje u natječaju bilo je potrebno fotografirati račun i potvrdu plaćanja Mastercard ili Maestro karticom u nekom od restorana sudionika akcije Mastercard Sladokusac od 1. studenoga do 31. prosinca 2016. i što kreativnije odgovoriti na pitanje "Zašto bih baš ja trebao/la osvojiti večeru za dvije osobe u restoranu Osteria Francescana?"

Pobjednike su u Modeni su dočekali darovi Mastercarda: pješčani satovi s porukom: U kuhinji, kao i životu, vrijeme je sastojak koji će od trenutka učiniti bezvremensko iskustvo Osteria Francescana u srcu Modene sa samo 12 stolova već je godinama jedna od najvećih gastronomskih atrakcija. Od 2012. godine nosi tri Michelinove zvjezdice (ujedno i najviše što ih je moguće dobiti), a 2016. godine je prema najprestižnijem izboru The World’s 50 Best Restaurants proglašen prvim na svijetu. Vlasnik restorana je 53-godišnji chef Massimo Bottura, a zašto ga smatraju najkretivnijim chefom današnjice i globalnom zvijezdom ne samo kulinarske scene otkrili su upravo pobjednici natječaja Mastercard Sladokusac.
Ivan Brezak Brkan i Iva Soldo ispred restorana Osteria Francescana Žiri sastavljen od predstavnika Mastercarda i uredništva StoryGourmeta dugo je vijećao oko proglašenja najkreativnijeg sudionika, te su se složili kako je Ivan Brezak Brkan, svojim temeljitim i nadasve originalnim pristupom natječaju, zaslužio put u Modenu. "Mastercard Sladokusac je odličan primjer projekata kakve želimo raditi i dalje. Ovo putovanje zagrebačkim restoranima s jedinstvenim pogodnostima za korisnike Mastercard® i Maestro® kartica, ali i njihove goste, rezultiralo je pozitivnim odjekom na gastronomskoj sceni – među Zagrepčanima te turistima“, rekla je Helena Trajkovski, direktorica marketinga za Hrvatsku i Sloveniju u kompaniji Mastercard. „U 2016. je u Hrvatskoj ostvareno gotovo 16 milijuna turista, a vjerujemo da su inicijative obogaćivanja turističke ponude poput ove zalog za još bolje rezultate u budućnosti.“
Jedinstveno gastronomsko putovanje Mastercard Sladokusac imalo je najljepši mogući cilj: večeru u najboljem restoranu na svijetu, Osteriji Francescani chefa Massima Botture Cijelom projektom zadovoljni su i u StoryGourmetu, te se nadaju nastavku i širenju ovog jedinstvenog gastro doživljaja na cijelu Hrvatsku. "Neizmjerno sam sretna što smo kroz Mastercard Sladokusac dobili priliku čitateljima darovati upoznavanje sa chefom Botturom i večeru u njegovom restoranu. Ekipa StoryGourmeta u Modeni je intervjuirala chefa Botturu prije točno godinu dana. Njegova nevjerojatna energija, strast prema umjetnosti, golemo znanje i predanost tada su me potpuno osvojili. Sve otad sam imala veliku želju čitateljima StoryGourmeta pružiti identični doživljaj iz prve ruke. Riječ je o uistinu neprocjenjivom iskustvu, a StoryGourmet i Mastercard kao idealni partneri učinili su iskorak za koji se nadam da će postati lijepa tradcija", rekla je glavna urednica StoryGourmeta Zrinka Ferina.
Čitatelji StoryGourmeta i pobjednici natječaja Mastercard Sladokusac, Ivan Brezak Brkan i Iva Soldo uživali su posjetu Modeni A dobitnici Ivan Brezak Brkan i Iva Soldo u kraćem su nam razgovoru otkrili vlastite dojmove iz Modene. StoryGourmet: Kako ste ste odlučili za sudjelovanje u akciji Mastercard Sladokusac? Ivan: Zaista se rijetko prijavljujem na ove tipove natječaja, tako da sve zahvaljujem Mundoaki. U bistro u kojem zaista NIKAD, ali NIKAD nisam nešto probao što mi nije bilo fino dolazio sam većinom u društvu. Taj radni dan je bio naporan, ali s obzirom da je dobro završio odlučio sam se počastiti ručkom u Mundoaki - mojim najdražim rebricama. One i najdraži mi crveni San Servolo su savršeno sjele, ali s obzirom da su porcije velike - zamolio sam da mi ga spreme. Zaista obziran konobar osim što mi je brzo donio spakiranu klopu, ne samo da mi me obavijestio da pivcem časti Mastercard i da će mi tutnuti posudica Dulce de Lechea... i prospektić Mastercard Sladokusca. Dobro je dan prošao, još bolje završio pa rekoh... Zašto ne? Isplatilo se. StoryGourmet: Jeste li oduvijek gurman, što je utjecalo na vašu strast prema dobroj hrani? Ivan: Od pelena čini se, a na to je najviše utjecala moja mama - Božica Brkan - koja se zapravo profesionalno bavila pisanjem o hrani i upoznala me s kulturom stola, ali i važnosti strasti prema pripremi hrane. Sjećam se kad sam kao klinac, dok je ona radila na projektu Vegetine kuhinje, trčkarao po kuhinji - doduše ne razumjevajući još što se događa. Jedna stvar me doduše tada dojmila - da bi svako jelo, a posebno se sjećam jedne posebne pizze, uvijek bilo prefino. Kako sam rastao, tako me učila o drugim jelima te uvijek poticala - da probam. Od najjednostavnije jela koje može biti savršenog, domaćeg okusa do najkompleksnijeg koje je zaista dio tog umijeća. Hrana je u našoj kući uvijek bila znak ljubavi; od pokojne bake čije vanjkuše se nadam da ću jednog dana znati raditi; majčinog umijeća da svaki recept odradi od prve savršeno do očevih brzih, učinkovitih - onako jednostavnih-a-praktičnih kreacija. StoryGourmet: Koliko su vam dosadašnja putovanja obogatila gastro navike i vidike? Ivan: Izuzetno, i opet se vraćam na roditelje. Meni nijedno putovanje, kao ni njima, ne može proći bez kušanja lokalne hrane. Bilo da se radi o kutcima Hrvatske u koje još nisam otišao ili stranim zemljama, meni je pojam upoznavanja kulture pitanje upoznavanja kulture stola. Ako ću nešto stoga na putu izbjegavati to su "klasični" restorani koje možete naći bilo gdje, ali i fast foodove. Naučio sam se da je prečesto ne samo bolje i ukusnije, nego i povoljnije, probati lokalne, male restorane. Moja će stoga literatura prije puta biti ne vodič kroz zemlju, već njena kuharica,  a najdraže pretraživanje na Googleu: "Top 5 foods..." StoryGourmet: Kako ste reagirali doznavši da ste upravo vi dobili večeru za dvoje u najboljem restoranu na svijetu? Ivan: Iskreno? U tom trenutku sam završavao jedan projekt pa kad ste me nazvali nije mi odmah ni sjelo. Svakako smo se potrudili s prijavom, ali... trebalo mi je malo da zaista shvatim gdje idemo, što idemo, kako idemo. Ali kad sam čuo sreću svoje Ive što idemo, sve što je ostalo je zaista reći... jedva čekamo! StoryGourmet: Možete li sažeti dojmove posjeta Modeni? Ivan: Modena je jedan od onih gradova zbog kojih bih živio u Italiji unatoč njihovom nekad užasnom prometu. Opušteno, ugodno i puno života čiju kulturu čini nekoliko elemenata, ali jedan od važnijih je - hrana. Iskreno, nekoliko sati prije restorana, a nakon druženja s timom StoryGourmeta sam shvatio da sam gladan. Nisam znao što učiniti... Jesti? Ne jesti. Pa idemo u najbolji restoran na svijetu - trebamo li nepce držati u iščekivanju? Ipak se odlučih za dva komadića pizze koja su bila prefina, jer rekao bih - ne bi ni tako dobar restoran bio u mjesto gdje i druga hrana nema svoj poseban, modenski dojam. StoryGourmet: Kakav je dojam na vas ostavio chef Massimo Bottura osobno? Iva: Massimo je na prvi dojam vrlo simpatičan i topao. :) Vidi se da ono što radi zaista radi svim srcem te da je tajna iza najboljeg restoranu u čistoj strasti i ljubavi prema onome što voli. Massimo živi kuhanje. Nakon što sam ga upoznala nije me iznenadilo vidjeti da na svojim počecima nije mogao otići u kino bez da kroz film ne proživi nekakvu kulinarsku ideju koju će kasnije pokušati realizirati. :) Ivan: Kao poduzetniku; Massima sam zapravo na kraju shvatio upravo kroz tu crtu uvjerenja u jednu ideju koju je imao od svoje bake - i interpretirao na svoj način, ali najbitnije od svega - nudeći nama kao gostima jedno izuzetno iskustvo. Neki će za njega reći da je umjetnik, ali za mene on je "hustler" - kako bi rekli za američke poduzetnike - osoba koja se jednostavno bori da ostvari svoj, vrlo praktičan san. Ne radi se o božanskoj inspiraciji, već o praktičnom radu, uvjerenju koje dovodi do božanskog iskustva koje Bottura nudi u svom restoranu. StoryGourmet: Kako biste opisali iskustvo večeranja u Osteriji Francescani? Iva: Umjetnost, okusi i strast. :) Intenzivno iskustvo u 12 slijedova koje smo imali priliku degustirati kroz 4 sata koliko je večera trajala. Cijeli koncept, od ulaska do izlaska iz restorana je pažljivo osmišljen te sve ima svoje kako i zašto. Restoran je uređen poput moderne umjetničke galerije, kao i svako jelo koje su poslužiii te je na neki način rekreacija tradicionalnih okusa koje je Massimo proživljavao kroz svoje djetinjstvo. Ovo nije obična večera, ovo je večera u kojoj je gost najvažniji, a centar pozornosti - hrana koja se servira.
Iva Soldo u Osteriji Francescani StoryGourmet: Koje vas se jelo Massima Botture najviše dojmilo i zašto? Iva: Svako jelo je zaista bilo posebno i drugačije. Kao pravi sladokusac mogu reći da me oduševila dekonstruirana "Jabuka" ili "Kokice" s parmezanom i sladoledom poslužene na jedan sasvim neočekivan i nov način. Inače zanimljivo je da svako jelo prati i tanjur koji je u skladu s vizualnim izgledom jela. :) Ivan:Oops, I droped the lemon tart. Možda očit odgovor, jer je najpoznatije, ali iskreno rečeno u ovom me jelu najviše dojmio jednostavna, a - oku i jeziku - kreativa. Pogledate ovo jednostavno i fino jelo i jednostavno vam priča oko njega - posebno kad je opiše izuzetno ugodan konobar - izmami smiješak. Dobra priča oko jela? Još slađi okus zadnjeg zalogaja.
Insalata di mare bila je među prvim sljedovima degustacijskog menija u Osteriji Francescani
Suckling Pig Tender and Crunchy - jelo chefa Botture u Osteriji Francescani uz koje je Iva na istagramu napisala: inače ne jedem meso, ali ovo je bilo 'out of this world'   Tekst: Zrinka Ferina Snimke: Josip Regović i privatni arhiv/instagram