Vrhunac trećeg vala epidemije koronavirusa prošao je, kažu stručnjaci. To je svakako dobra vijest i prilika za podsjećanje na korone kojih se ne treba plašiti, štoviše u u kojima se može uživati. Korona ili corona na više jezika znači kruna ili vijenac, a ti se pojmovi koriste u različitim značenjima. Kruna je, naravno, simbol kraljevanja, a vijenac može biti na glavi poput lovorova, na žalost i na groblju, ali i pri vrhu zgrade gdje sakriva krovne grede i čuva ih od nepovoljna utjecaja oborina. Ima korona ili corona koje mogu biti i u čaši. Najpoznatija je meksičko pivo, koje su domišljati trgovci i dijelili kupcima za prvog vala pandemije, a ova Trica predstavlja tri fine vinske korone s našeg tržišta.
Maceracijom mljevenih listova, cvjetova, kora, korijena i plodova pomno odabranih biljaka u vinu rade se aromatizirana vina koja se u većini vinskih zemalja nazivaju vermuti. Duga je i kod nas tradicija prozvodnje ovih vina koja su najčešće zvali bermet, to je “pohrvaćena” njemačka riječ wermut koja znači pelin, ili pelinkovac. Pelinkovcem se origionalno nazivalo baš aromatizirano vino, a od sredine 19. stoljeća naziv je preuzeo biljni liker. Aragonska kruna vermut je, bermet ili pelinkovac iz španjolske regije Aragona oko Zaragoze. U Vivat Finim vinima boce bijelog Vermoutha Corona de Aragon i crnog, koji nazivaju i tinto, stoje 74,50 kuna.
Velika kruna naziv je vinograda u Kaldiru pokraj Motovuna na 350 metara nadmorske visine u kojem braća Nikola i Albert Benvenuti uzgajaju malvaziju i muškat, ali i malo još jedne aromatične sorte, gotovo zaboravljene autohtone istarske ulovine. Od njih rade slatko vino koje nosi talijanski naziv vinograda. Grožđe beru kasnije, dodatno ga prosušuju na vjetru, a Corona Grande miriše po medu bagrema i grožđicama. To kompleksno vino fino pristaje desertima poput rožate, rapske torte, čokoladnim kolačima, a najradije je preporučuju uz tradicionalne istarske suhe kolače. Napunjena je u polubuteljku, bočicu zapremnine 0,375 litara, koja u Miva galeriji vina stoji 111,75 kuna.
Kompleksno i raskošno vino miriše po medu, marelicama i cvijetu bagrema, zapisali su 2018. Decanterovi ocjenjivači o Korona Sur lie malvaziji 2016. vinarije Franković iz Buja kojoj su dodijelili zlatnu medalju. Dodali su kako je riječ o ambicioznom vinu zaokruženog i kremastog okusa egzotičnog voća koji vrlo dugo traje. Oznaka “sur lie” znači da je vino nakon fermentacije njegovano u bačvi na finom talogu, odnosno na kvascima, uz povremeno miješanje kako se kvasci ne bi ulijenili. Tako se dobivaju lijepe arome drveta, često i vanilije te posebna punoća okusa, a vina su poprilično dugovječna. U zadarskoj internetskoj vinoteci Atrox butelja stoji 226 kuna.