Cijeli tjedan posvetili smo trešnjama pa smo tako pisali zašto je dobro jesti ovo ukusno sezonsko voće a donijeli smo i recept za sladoled od trešanja iz kućne radinosti s dodatkom cimeta. Danas ćemo pak pisati o receptima s trešnjama koji se spominju u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice te, posebno, o receptu za savijaču od trešanja po uzoru na recept iz spomenute kuharice.

Kako znamo, “Dalmatinska kuhinja” prati sezonske namirnice pa su jela prilagođena godišnjem dobu. Ne čudi stoga da u proljetnom jestveniku slavne kuharice nalazimo recepte s trešnjama, voćem koje obilježava proljetne mjesece. Tako možemo naći recepte za tortu od trešanja, za sladoled i kreme a trešnje nalazimo i kao dio voćnog kolača, u voćnoj salati ili pak u biskvitu i savijači.

Savijače su posebno zastupljene u “Dalmatinskoj kuhinji”, pa se mogu naći recepti za razne savijače - od griza, limuna, oraha, badema pa čak i krumpira. Savijača od trešanja pak preporučuje se raditi od zrelih, mesnatih plodova a kako točno, provjerite u nastavku.

cherry-g837b869c2_1920.jpg
Pixabay 

Sastojci:

Listovi za savijače
za nadjev:
1 kg trešanja
4 žlice šećera
2 jaja
Kora 1 limuna
2 žlice mrvica
malo maraskina
Malo šećera u prahu za posluživanje

Priprema:
Prvo radimo nadjev - očistimo trešnje od koštica i malo ih prokuhamo s 2 žlice šećera. Potom pomiješamo žumanjke od dva jaja s dvije žlice šećera i limunovom korom. Koru za savijaču premažemo s malo masti te premažemo jajima, trešnjama i mrvicama koje smo prethodno malo poprskali s maraskinom. Na kraju dodamo tučeni snijeg od bjelanjka od dva jaja te savijemo kore. Savijaču položimo u prethodno namašćeni lim za pečenje, malo je namastimo i pečemo pola sata u pećnici. Kad je gotova, pospemo je s šećerom u prahu i poslužimo.