Još sutra, u subotu 18. lipnja traje najprestižnija konjičra utrka, britanski Royal Ascot. Od utorka na njoj se okupljaju brojni ljubitelji konjičkog sporta, posebno oni plave krvi, kao i slavna lica. No najviše očiju je uprto u pripadnike britanske kraljevske obitelji. Gleda se što su odjenuli, kakve su šešire nosile dame, s kime su se pozdravili, jesu li bili dobro raspoloženi... Naravno, promatrače zanima i što su jeli. Obično su to zalogaji koji se jedu uz tradicionalni engleski popodnevni čaj, pa vam donosimo nekoliko recepata – za sendvič od krastavaca i mente, scones peciva s mlaćenicom i tradicionalni desert, biskvitnu tortu Victoria. Druženje poput kraljevskog započnite pjenušcem ili šampanjcem, potom svojim gostima poslužite ova jela i fini čaj. I to je to – okusi Royal Ascota su tu!

profimedia-0300219040.jpg
Profimedia 

SENDVIČ OD KRASTAVACA I METVICE

2 kriške bijelog kruha
40 g krastavca, oguljenog i narezanog na tanke kriške
10 g prirodnog jogurta
5 g svježe metvice
zdrobljena zrna crnog papra
maslac

Jednu krišku kruha namažite maslacem. Poslažite kriške krastavca na jednu šnitu kruha, pospite paprom. Izmiješajte jogurt i sjeckanu metvicu. Namažite jogurt na drugu šnitu kruha. Spojite šnite.

profimedia-0580298105.jpg
Profimedia 

SCONESI S MLAĆENICOM

330 g oštrog brašna
20 g praška za pecivo
50 g maslaca
50 g sitnog šećera
100 ml mlijeka
100 ml mlaćenice
1 izmućeno jaje

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, u kalup za pečenje stavite papir za pečenje. Izmiješajte suhe sastojke i u njih umijesite maslac, dok ne dobijete smjesu koja sliči na krušne mrvice. Dodaje šećer, mlijeko i mlaćenicu te zamijesite kompaktno tijesto. Razvaljajte tijesto i izrežite sconese te ih premažite izmućenim jajetom. Pustite da odstoje 10 minuta prije stavljanja u pećnicu. Pecite 14 do 20 minuta, dok se ne dignu i postanu zlaćano smeđi. U ovo tijesto za slatke sconese možete dodati grožđice, vaniliiju, cmet..., amožete ih i puniti primjerice tučenim slatkim vrhnjem i svježim jagodama.

profimedia-0300668304.jpg
Profimedia 

BISKVITNA TORTA VICTORIA

225 g omekšalog maslaca
225 g sitnog šećera
4 srednja jaja iz slobodnog uzgoja
2 žličice ekstrakta vanilije
225 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
mlijeko (koliko je potrebno da se dobije tijesto idealne gustoće)
za punjenje - džem od jagoda, tučeno slatko vrhnje, svježe šumsko voće, curd od limuna

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Namastite dva okrugla kalupa za torte promjera 18 cm. Izmiksajte maslac, u njega umiksajte jaja i ekstrakt vanilije. Umiješajte brašno, dodajte malo mlijeka ako je smjesa pregusta. Izlijte tijesto kalupe. Pecite 20 do 25 minuta. Pustite da se tijesto prvo hladi u kalupu 5 minuta prije vađenja. Potom ohladite do kraja na rešetki. Donje tijesto premažite tučenim slatkim vrhnjem i džemom ili nekom drugom kombinacijom navedenih sastojaka (curd od limuna, svježe šumsko voće...)

profimedia-0287627581.jpg
Profimedia