Kad se na tržnicama pojave trešnje, znate da je ljeto blizu. Sezona ovog ukusnog, crvenog bobičastog voća je kratka i zato je moramo iskoristiti kako bismo što više uživali u njegovom okusu ali i zdravstvenim beneficijama.
Trešnja je listopadna voćka koja pripada porodici Rosaceae, rodu Prunus, a osim prekrasnih cvjetova na stablu koje može doseći i do 20 metara, njegov najljepši ukras su ukusne, mesnate bobice koje mogu biti u raznim nijansama crvene boje, ovisno o sorti. Od sadnje do prvih bobica može proći i do pet godina ali trešnje su itekako vrijedne čekanja.

cherry-g01e2e2232_1920.jpg
Pixabay 

Upravo se u tim bobicama kriju korisni sastojci koji itekako pridonose zdravlju ali i ljepoti. Za početak, valja znati kako trešnje imaju malo kalorija - u 100 grama trešanja nalazi se 82 mililitra vode; 0,2 grama masti; 1 gram bjelančevina; 16 grama ugljikohidrata; 12 grama šećera i 2,1 grama vlakana te ima samo 57 kalorija! Osim toga, ove slatke crvene bobice sadrže vitamine A, B i C, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin – sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju glavobolju i bolove uzrokovane artritisom, umanjuju nervozu i razdražljivost, kao i simptome povezane s fibromijalgijom. Dobre su za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti a pomažu i kod astme i alergija. Također potiču proizvodnju kolagena - proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva a pospješuju i mršavljenje.

cherries-g1f0571b5d_1920.jpg
Pixabay 

U kulinarstvu se trešnje koriste uglavnom u slatkim jelima pa ih možemo naći u voćnim salatama, u biskvitnim kolačima, tortama ili ih koristiti kao nadjev za savijače. Pire od trešanja može se upotrijebiti za pripremu sorbeta, sladoleda, pjenica i umaka. Odlično se slažu s čokoladom ali i vanilijom a od njih se mogu raditi i likeri i sokovi. No, nisu trešnje rezeevirane samo za deserte, možemo ih dodati piletini, super idu uz avokado, zob pa čak i u umak za roštilj.

cherries-gfc2797f4f_1920.jpg
Pixabay 

Napomenimo i da ćemo u idućim danima  donijeti nekoliko zanimljivih recepata za ove glasnike ljeta!