Dan veganskih torti obilježava se 13. lipnja, i to je još jedan dan kada pokušavamo povećati svjesnot o važnosti korištenja namirnica biljnog podrijetla. A sve više recepata za veganske slastice koji se mogu pronaći dokazuju da vegani koji su sladokusci nikako nisu zakinuti. Malo smo prosurfali što se sve od slatkih veganskih recepata nudi na internetu i izbor je uistinu šarolik - tu su veganska čokoladna torta, torta s veganskim biskvitom, veganska torta od jabuka, veganska torta s tikvicama, veganski browniesi, veganska torta s rabarbarom... Na kraju smo se odlučili za recept poznate domaće slastičarke Tee Mamut - slasnu tortu s mrkvom, datuljama, indijskim oraščićima i drugim sastojcima koji se izvrsno sljubljuju u ovoj slatkoj kreaciji.

_D509533.jpg
Maksim Bašić 

"U periodu smo kada se sve više potiče osviještenost prema prirodi i klimatskim promjenama, na što uvelike utječe svakodnevnica svakog pojedinca, a poglavito prehrana. Osim što moramo biti osviješteni o prevelikoj šteti koju nam donosi plastični otpad i potruditi se da bar nosimo svoje vrećice kada god je to moguće, isto tako moramo što više uvrštavati biljnu prehranu baziranu na puno voća, povrća i određenih žitarica. Osim što je ovakva vrsta prehrane dobra za naše zdravlje, jednako je bitna za okoliš i životinje", poručuje Tea koja je za proljetni broj StoryGourmeta pripremila pet veganskih recepata, a ovaj za sirovu tortu od mrkve uistinu je poseban.

smanjena.jpg
Maksim Bašić 

SIROVA TORTA S MRKVOM

(Za 1 tortu promjera 26cm)

ZA PODLOGU:
162 g oraha
70 g kokosa
162 g lješnjaka
1 žličica cimeta
3 g soli
Korica pola naranče
300 g svježih datulja
175 g ribane mrkve

ZA KREMU:
300 g indijskih oraščića
340 g kokosovog mlijeka
50 g limunovog soka
2 g soli
50 g javorovog sirupa

Dan prije namočite indijske oraščiće. Za podlogu sameljite orah, kokos, lješnjake, sol i začin za medenjake. Dodajte datulje, koricu naranče i mrkvu. Kratko izmiksajte da se poveže. Utisnite u kalup. Za kremu sameljite sve sastojke zajedno i ulijte u kalup. Smrznite preko noći, idući dan izvadite iz kalupa, stavite u hladnjak i pustite da se temperira. Ukrasite narančinom koricom, kokosom i orasima.