Slastičarka Tea Mamut za StoryGourmet osmislila je cijeli niz recepata bez glutena koji su iznimno ukusni, a izgledaju spektakularno.

SIROVA TORTA OD PISTACIJA - Recept by Tea Mamut 

za 12 osoba

Podloga:
• 100 g badema
• 200 g pistacije
• 80 g agavina sirupa
• 2 g soli

Za sve alergičare, i one koji to nisu: Deserti bez glutena još su ukusniji
Story Press 

Krema:
• 520 g indijskih oraščića
• 250 g paste od pistacija
• 170 g kokosova ulja
• 170 g agavina sirupa
• 4 g soli
• 200 g vode

• Večer prije namočite indijske oraščiće. Dan prije možete pripremiti i podlogu tako da stavite bademe i pistacije sa soli u multipraktik, usitnite i zatim dodajte agavin sirup. Utisnite u kalup (obložen papirom za pečenje), a možete se poslužiti žlicom da smjesu nanesete što ravnomjernije. Idući dan ocijedite indijske oraščiće i stavite ih u multipraktik ili blender sa svim ostalim sastojcima i blendajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte smjesu na podlogu, poravnajte i stavite u zamrzivač. Zamrznutu tortu premjestite u hladnjak da se postupno odmrzne, izrežite i ukrasite sjeckanim pistacijama i dehidriranim voćem ili svježim malinama.

AMERIČKE PALAČINKE - Recept by Becky Excell

Za sve alergičare, i one koji to nisu: Deserti bez glutena još su ukusniji
Shutterstock 

za 4 osobe
• 200 g bezglutenskog brašna
• 2 žličice bezglutenskog praška za pecivo
• 1 žlica šećera
• 300 ml mlijeka
• 2 velika jaja
• ulje za prženje

• Brašno, prašak za pecivo i šećer pomiješajte u velikoj zdjeli. U manjoj zdjeli dobro izmiksajte mlijeko i jaja te ih dodajte suhim sastojcima i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Tavu zagrijte na srednjoj vatri i premažite nauljenim kistom. Za jednu palačinku treba će vam ¼ šalice smjese za palačinke, tako će sve biti jednake veličine. Nakon što se dobro ispeče donja strana (trebat će oko 2 minute), okrenite palačinke na drugu stranu te pecite još 30-ak sekundi. Poslužite s javorovim sirupom, medom, namazom od lješnjaka ili nekim drugim omiljenim preljevom (čokoladnim, voćnim), svježim šumskim ili drugim voćem, orašastim plodovima...

TORTA S ČOKOLADOM I MASLINOVIM ULJEM - Recept by Lorraine Elliott

Za sve alergičare, i one koji to nisu: Deserti bez glutena još su ukusniji
Story Press 

za 12 osoba
• 350 g tamne čokolade
• 180 g maslaca
• 1/3 šalice šećera u prahu ili sitnog kristal šećera
• 4 jaja, lagano izmućena
• vrhunsko ekstradjevičansko maslinovo ulje
• cvijet soli

• Namastite kalup za torte i obložite ga papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 190 °C. Rastopite čokoladu i maslac na pari (ili u mikrovalnoj pećnici na slaboj snazi). Dodajte šećer i jaja i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Maknite s vatre i ulijte u kalup. Pecite 30 do 35 minuta, da i sredina bude pečena, ali ne previše tvrda. Tortu ostavite preko noći u hladnjak. Poslužite prelivenu maslinovim uljem i posutu s malo cvijeta soli. Ako koristite kalup za torte promjera većeg od 18 cm, napravite duplu smjesu kako torta ne bi bila preniska i osušila se pri pečenju.