Sastojci: mlijeko 0,10 l žumanjak 1 kom želatina 4 pločice slatko vrhnje 0,05 l voćni jogurt 0,20 l šumsko bobičasto voće 0,20 kg vanilin šećer 1 vrećica šećer 0,05 kg puding od vanilije 1 vrećica limun 1 kom.
Priprema: U mlijeko stavimo žumanjak, dodamo malo šećera i malo vanilin šećera te sve lagano tučemo na vatri. Zatim dodamo u hladnu vodu prethodno namočenu želatinu i sve miješamo dok se želatina ne otopi. Kuhamo uz neprestano miješanje, ali ne smije zakuhati. Stavimo hladiti. Za to vrijeme od slatkog vrhnja umutimo šlag. Kad se krema dobro ohladi, umiješamo u nju voćni jogurt i tučeno slatko vrhnje. Žlicom lagano promiješamo i smjesom punimo čaše u koje smo na dno prethodno stavili malo ukuhanog šumskog voća. Ukuhano šumsko voće
U malo vode stavljamo šećer, vanilin šećer, limunov sok, pa kad zakuha, u to dodamo šumsko voće (može biti i zamrznuto). Sve lagano prokuhamo i po želji dodamo malo alkohola. Puding od vanilije pomiješamo s malo vode i umiješamo u još kuhajuće šumsko voće. Pustimo da se poveže do gustoće umaka i stavimo hladiti. Poslužimo u čašama na čije smo dno prvo stavili šumsko voće, pa kremu, a potom ukrasimo tučenim slatkih vrhnjem i holipama.
Savjet: Na isti način možemo napraviti i kremu od čokolade, no onda umjesto jogurta umiješamo topljenu čokoladu.
recept Branka OgnjenovićaFoto: ThinkStock