Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Dolaze Kruder & Dorfmeister, dvojac koji je udario pečat svjetskoj glazbi

Prvi zajednički nastup u Zagrebu imat će 19. listopada u Laubi

Izvor: Press

Beč je bio techno metropola u samim počecima tog tada revolucionarnog stila, no dvojicaprijatelja slijedili su vlastiti put. Koristili su radije neke već uobičajene forme poput hiphopa, duba ili new wavea da bi pronašli, kako to sami vole reći, univerzalni jezik plesneglazbe. Posljedica svega toga bio je downtempo, pravac koji u 90-ima sa svojim laganimritmom definitivno nije harao top listama, no Kruder & Dorfmeister postali su njegovimglavnim uzdanicama. Taj stil nisu izmislili, ali su mu dali novu eleganciju i tehničkosavršenstvo.

Izvor: Press

Peter Kruder i Richard Dorfmeister upoznali su se 1991. i već dvije godine kasnije počelistvarati svoj downtempo kojim su potvrdili da taj pravac odlično funkcionira kao mješavinasvih žanrova. Acid jazz, trip hop, afro jazz te kombinacija mnogih drugih stilova koji su seosjećali u njihovim radovima učinili su ih svjetski poznatima. Fokusirani više na obradenajboljih izvođača elektroničke glazbe nego na svoje originalne radove, Kruder iDorfmeister postali su kraljevima remixeva. Pjesmama koje su obradili dali su posebanugođaj i nježnost zbog čega je njihov album remixeva K&D Sessions prodan u milijunimaprimjeraka.

Sve je, kako oni sami tvrde, počelo slučajno. Nakon što je veliki Gilles Peterson otkrionjihov prvi EP G-Stoned, dvojac je lansiran u orbitu. “Nismo imali velike planove nitinamjeru biti profesionalci, radili smo glazbu i puštali je radi zabave, no nakon prvogalbuma za !K7 upali smo u pravi glazbeni biznis”, rekao je svojedobno RichardDorfmeister.

Izvor: Press

Njihov miksani album iz serije DJ Kicks doživio je veliki uspjeh, no pravi bum napravili sukolekcijom svojih remixeva K&D Sessions, i to isprovocirani opaskom neupućenognovinara. “Poslije svirke u Münchenu, novinar je tijekom intervjua rekao kako mu nijejasno toliko uzbuđenje oko nas nakon samo jednog EP-a. Tada smo već osim albuma DJKicks imali i 40 raznih remixeva dio kojih smo iz tog razloga objavili na K&D Sessions.Očekivali smo dobru reakciju, ali ne i ludilo koje je nastalo oko tog albuma”, objasnio jePeter Kruder.

Među remixevima koje su radili, bili su i oni za Madonnu i Depeche Mode, no manje jepoznato kako su odbili U2, Sade i Davida Bowieja. Jednostavno im se nije dopala Bowiejeva pjesma, objasnili su. Kruder i Dorfmeister naglašavali su svoju nesklonostkompromisima koji su mnoge doveli do samo kratkoročnog uspjeha. Osjećali su averzijuprema načinu na koji funkcionira cijela glazbena industrija pa su stoga odbili potpisati zaveliku etiketu Island Records.

Izvor: Press

“Unatoč pregovorima, znali smo da ne želimo raditi za velike etikete. Već smo dobrozarađivali i promovirali se našim remixevima. Da smo potpisali za njih, morali bismo izdatitri albuma u tri godine, a tako ne bismo imali vremena da izgradimo svoje ime DJnastupima i remixevima", kazao je Kruder. Pritom im je veliki uzor bio Falco koji je imaoslične stavove. Kruderov prvi tinejdžerski bend čak je i surađivao s austrijskom poplegendom. Svidjelo im se što je s velikim humorom i inteligencijom primjenjivao razneutjecaje u svojoj glazbi te postao globalnom zvijezdom, no nažalost, prerano je preminuo.

Izvor: Press

Bečki je dvojac paralelno imao i svoje zasebne uspješne projekte. Kruder kao Peace Orchestra, a Dorfmeister popularnu Toscu. Zajedno i nakon 26 godina nastupaju kao DJ-i i oduševljavaju publiku diljem svijeta svojim dojmljivim house setovima poput onogprošlogodišnjeg na prepunoj Tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku, koji se još dugoprepričavao. Tako će biti i u subotu, 19. listopada u Laubi na njihovom prvom zajedničkomnastupu u Zagrebu unatoč dugogodišnjoj velikoj popularnosti u ovim krajevima. Cijelu ćepriču upotpuniti Felver, jedan od najcjenjenijih domaćih DJ-a, na sceni jednako dugo kao ipopularni dvojac koji zbog doprinosa austrijskoj kulturi nazivaju novovjekom verzijomMozarta i Schuberta.

Ulaznice Entrio.hr: http://bit.ly/KruderDorfmeisterXzagreb
Entrio prodajna mjesta: https://www.entrio.hr/outlets

loader