Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

5 savjeta kako pametno potrošiti budžet za vjenčanje

Autori Martina Rafaeli Ines Nanić
Autori Martina Rafaeli Ines Nanić

Pripremite se na vrijeme!

Izvor: Unsplash

Čim spomenete riječ vjenčanje, bilo gdje i u bilo kojem kontekstu, ljudima se zjenice pretvore u kune. Ne brinite se, tako je u cijelom svijetu. Ljudi valjda misle ako se ženite da vas mogu dobro i oženiti te vam naplatiti više od uobičajene cijene. Iako nećete moći potpuno izbjeći takve situacije, donosimo vam pet savjeta kako pametno uštedjeti na troškovima vjenčanja.

1. Širom otvorite oči u potrazi za rasprodajama - doista su na sve strane, od trgovina donjim rubljem do dizajnerskih vjenčanica, samo trebate biti na pravome mjestu u pravo vrijeme. No najbolji trik s popustima jest u tome da ponekad jednostavno samo trebate pitati. Začudit ćete se kada vidite da je odgovor često potvrdan - 10% nižu cijenu dat će vam u gotovo svim trgovinama na upit. Čak i onima visoke mode! Tajming je ovdje presudan, stoga zamolite i kumu da vam pravi društvo u izviđanju rasprodaja. Ako i ne nađete ništa, barem ćete se dobro zabaviti. Samo pazite da ne potrošite više od planiranog jer onda nismo ništa učinili.

Izvor: Unsplash

2. Kupujte, a ne iznajmljujte! Danas mnogo lokalnih kompanija iznajmljuje inventar za vjenčanja, od čaša, tanjura i stolaca do detalja za dekoracije. Nećete vjerovati, ali ponekad se isplati kupiti na veliko i poslije preprodati. Postoje odlični prodajni kanali na kojima se možete u tren oka riješiti svih kupljenih drangulija koje su u dobrom stanju. Tko zna, možda i nešto zaraditi! Još bolje, ako znate nekoga tko se udaje i ima sličnu viziju, možete podijeliti trošak. Uključite se u lokalne forume i komunicirajte s mladenkama iz vaše regije, oduševit ćete se koliko možete jedna od druge doznati i zajedničkim snagama uštedjeti.

Izvor: Unsplash

3. Uradi sama, ali oprezno! Projekt „uradi sam“ u projektu „moje vjenčanje“ nije najbolja odluka jer stvari lako krenu pogrešnim putem, a to je ono što nikako ne želite na svom vjenčanju. No ako ste oprezni i birate što ćete i s kime napraviti nešto sami, vaše vjenčanje može dobiti personaliziranu dimenziju na koju ćete biti osobito ponosni. Ne preporučujem da u ovu sferu uključujete šminkanje i frizuru na dan vjenčanja (neke je stvari uvijek bolje ostaviti profesionalcima na tako važan dan) ili se pouzdate u bratićev novi iPhone koji ima ludo dobru kameru kao jedinu i najveću fizičku uspomenu na svoj najvažniji dan u životu. Ali možete sami izraditi pozivnice, zahvalnice i poklončiće, ukrase za revere goste, plan sjedenja i menije, možda čak i slatke male svijećnjake. Pritom mudro i oprezno  birajte pomoćnike, a zauzvrat im skuhajte nešto fino i otvorite bocu izvrsno rashlađenog pjenušca. Pa to i jest trenutak za slavlje!

Izvor: Unsplash

4. Preskočite tortu! Ili neke druge troškove vezene uz tradicionalne običaje. Tko kaže da morate imati svadbenu tortu? Birajte ono što vam je doista važno i raspodijelite najveći dio proračuna na te stavke. Ostale neka budu na čekanju i, naposljetku, možda izbačene. Uostalom, čije je to vjenčanje?

Izvor: Unsplash

5. Planirajte! Ne mogu to dovoljno istaknuti. Možda zato što mi je to profesija, ali vjerujte mi: planiranje vam može donijeti najveću razliku. Pametno planirani troškovi (neka vam Excel postane najbolji prijatelj!) mogu vam pomoći da vidite gdje trošite više nego što biste smjeli/voljeli/htjeli i približiti vam ideju kompletnog troška i svih malih troškova na koje niste ni mislili. Poput donjeg rublja, primjerice, ili njegovih manžeta, ili latica koje će gosti bacati nakon ceremonije (a trebat će vam 50-ak ruža, sigurno!)... Planirajte i ne prepuštajte ništa slučaju.

Izvor: Unsplash

Sada kada znate kako uštedjeti na svom vjenčanju, pravo je vrijeme da doznate bez čega ne biste trebali zamisliti svoj najvažniji dan i kako ćete do potrebnih stvari najlakše doći. Sajam vjenčanja posjetite Sajam vjenčanja Osijek powered by Portanova 18. i 19. siječnja u trgovačkom centru Portanova! Osječki Sajam vjenčanja pripremio je za sve buduće mladence i ljubitelje vjenčanih manifestacija bogat dvodnevni program, a posebna je poslastica dobrotvorna gala revija na kojoj će poznati Slavonci i Slavonke prošetati modnom pistom i podržati dobrotvornu akciju Sajma.

Program pronađite ovdje.

A uskoro se družimo i u Zagrebu!

Najčitanije

Najnovije

loader