Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

STORY HOME Modro kao morske dubine

Autor Irena Zrinski
Autor Irena Zrinski

I ove su godine Pantoneovi stručnjaci izabrali boju koja će obilježiti 2020., boju kojom, vidjet ćete, možete opremiti sve prostorije u stanu - od kuhinje do kupaonice i spavaće sobe.

Izvor: Irena Zrinski

Boja koja će 2020. vladati interijerima, modom i dizajnom jest klasična plava, a reakcije diljem svijeta na ovaj izbor zasad su još podijeljene.

Sudeći prema izboru instituta Pantone koji je, kao i svake godine, i ove izabrao boju godine, svijetu su u ovom trenutku očito potrebni mir, stabilnost, dostojanstvo, samopouzdanje i čistoća, kao i povezanost s nebom, morima i oceanima. Naime, sve to simbolizira aktualna nijansa plave - 19-4052, nazvana Classic Blue.

Oduševljenje izabranom bojom među dizajnerima, ali i potrošačima nije preveliko. Zamjera joj se ‘igranje na sigurno’, dosada, korporativnost (zaista može podsjetiti na službene odore), neinspirativnost i neinventivnost. Oni koji su je, pak, spremno prigrlili hvale njezinu klasičnu eleganciju, nenametljivost, bezvremenost i jednostavnost. Dizajneri se slažu da je ova boja lako primjenjiva u raznim područjima dizajna: modnom, industrijskom i grafičkom. U interijerima se ova boja povezuje s mediteranskim i nautičkim stilom pa će se lijepo uklopiti s bojom pijeska, bijelom, koraljno crvenom i detaljima u zlatnoj nijansi ili onima ispletenim od špage ili pruća.

Izvor: Mobel Land

Dobro će funkcionirati i u skandinavskim interijerima uz namještaj u boji drva (primjerice, od borovine) te bijele ili bež zidove i toplu rasvjetu. Ako ne znate što biste s ovom plavom bojom, a voljeli biste je uvrstiti i u interijer, razmislite o jednom plavom zidu, baršunastoj fotelji ili sofi, tepihu ili jastucima u toj nijansi (primjerice, jastučnice od tamnog trapera mogu izgledati moderno i elegantno), sjenilu svjetiljke, keramičkoj vazi, svijećama, posteru ili drugim dekoracijama koje su mobilne. Klasično plava je, u detaljima ili boji zida, dobar izbor i za kupaonice koje su okrenute jugu i/ili zapadu jer će donijeti osjećaj svježine i čistoće.

Izvor: Shutterstock

Najčitanije

Najnovije

loader