Tijekom izolacije mnogi su višak slobodnog vremena odlučili 'uložiti' u detaljno čišćenje doma, preuređenje životnog prostora, vježbanje, ali i čitanje knjiga i filmova za koje možda prije nisu imali vremena. Jedna od aktivnosti kojima se mnogi posvećuju je i - kuhanje. Nakon atletičarke Sandre Perković, RTL-ove voditeljice i novinarke Ane Miščević, životne savjetnice i modne trendsetterice Borne Kotromanić, za Story.hr tajne iz svoje kuhinje donosi domaća glumica Anita Matić Delić, koja se specijalizirala za vegansku bezmesnu prehranu, a nedavno je održala i svoju prvu radionicu kuhanja u centru Makronova. Za sve čitatelje Story.hr Anita donosi recept za gustu juhu koja jača imunitet u izazovnim vremenima u kojima se nalazimo.

KUHAJ S ANITOM MATIĆ DELIĆ Juha koja podiže imunitet u vrijeme pandemije
Anita Matić Delić/privatni album 

 GUSTA JUHA OD MRKVE I KURKUME S KRUTONIMA

Sastojci:
6 većih mrkve
2 srednja krumpira
1 luk
4 režnja češnjaka
1 jušna žlica kurkume u prahu
maslinovo ulje
sol, papar
1,5 l zagrijane vode

Postupak:
Na zagrijanom ulju u loncu pet minuta pirjajte luk i češnjak. Mrkvu i krumpir ogulite, narežite te dodajte u lonac. Sve dobro promiješajte pa dodajte začine i kurkumu. Prelijete već zagrijanom vodom i ostavite da lagano krčka oko 20-30 minuta. Povrće izvadite iz juhe i stavite u blender pa dodajte manji dio juhe i izmiksajte. Ako je pregusto, dodajte još juhe u blender i ponovo izmiksajte. Gustoću juhe najbolje ćete odrediti sami. I juha je gotova!

KRUTONI

Sastojci:
2 šalice starog kruha, narezan na kockice
3 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice provansalskih trava (ili po izboru)

Postupak:
U zdjeli dobro pomiješati kruh sa začinima i uljem. Pustiti da odstoji 10 min. Pržiti na suhoj tavi uz stalno miješanje dok ne poprime zlatno-rumenu boju. Poslužiti uz juhu.

Ova jednostavna juha sadrži namirnice koje svako kućanstvo uglavnom ima: mrkvu, krumpir, luk i češnjak. Ono što ovu juhu čini posebnom i ljekovitom je začin KURKUMA - prirodna superhrana s moćnim antioksidacijskim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Ako ju do sada niste koristili u svojoj kuhinji, preporučam vam da ju svakako uvrstite među svoje začine. Ja ju zaista često koristim u svojoj kuhinji: u juhama, desertima, umacima, namazima.... Njezina ljekovitost i jarka žuta boja vaše će jelo učiniti nevjerojatno hranjivim.