Domaći pjevač, 36-godišnji Luka Nižetić se kao i većina hrvatskih državljana, trenutno nalazi u izolaciji. Osim uspješne glazbene karijere, koja je zbog trenutnog stanja u državi na pauzi, Luka gaji neizmjernu ljubav prema kuhanju. Upravo zato ne čudi činjenica što je pobjednik prve sezone Celebrity Masterchefa svojim pratiteljima na Instagramu odlučio pokazati male tajne zdravog, ali u isto vrijeme iznimno slasnog zalogaja - orzo s telećim hrenovkama.
Sastojci koji su vam potrebni:
- Ghee maslac
- Ričet ili orzo
- Teleće hrenovke
- Luk i češnjak
- Mrkva
- Suho meso (pečenica)
- Lovorov list
- Peršin
- Parmezan
Postupak:
Na ghee maslacu dinstati češnjak, luk, mrkvu i pečenicu. Dodati orzo te potom doliti vodu, staviti dva lovorova lista i naposljetku ostaviti da se kuha otprilike 50 minuta. Nakon toga u lonac dodajte teleće hrenovke koje treba kuhati pet do šest minuta. Jelo možete dodatno začiniti sitno sjeckanim peršinom i po ukusu dodati nešto parmezana.
Obzirom da su u ovom trenutku u nekim trgovačkim lancima ograničene količine osnovnih namirnica, pjevač je pokazao kako na jednostavan način iz udobnosti vlastitog doma možete pripremiti ghee maslac koji je iznimno zdrav, pa ga mnogi koriste u ajurvedskoj, odnosno alternativnoj medicini. Inače, Ayurveda, za razliku od moderne medicine, velik naglasak stavlja na prevenciju bolesti kroz zdrave navike.
'U Ayurvedi ghee je jako cijenjen zbog njegovih ljekovitih svojstava. Ayurveda smješta ghee ili pročišćeni maslac, na sami vrh namirnica koje sadrže masti. Ghee je čista i ljekovita namirnica. Ne sadrži primjese koje su inače prisutne u maslacu. Ghee sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline. Bez obzira na zasićene masne kiseline, ghee smanjuje razinu štetnog kolesterola u tijelu. Također, ne sadrži kazein i laktozu, zbog čega je pogodan za osobe alergične na mlijeko. Ne sadrži sol, šećer, arome niti konzervanse', poručio je glazbenik te potom te u nekoliko Insta 'storyja' pojasnio kako ga priprema.
Postupak:
Skuhajte maslac na jakoj vatri dok se ne otopi te zatim još nekih 45 minuta na laganoj vatri. Lonac potom maknite s peći i uklonite nakupljenu koricu. Potom kroz sito i gazu procijedite otopljeni maslac u teglu.