Tijekom izolacije mnogi su višak slobodnog vremena odlučili 'uložiti' u detaljno čišćenje doma, preuređenje životnog prostora, vježbanje, ali i čitanje knjiga i filmova za koje možda prije nisu imali vremena. Jedna od aktivnosti kojima se mnogi posvećuju je i - kuhanje. Manekenka i modna dizajnerica rodom s Paga Helena Šopar Zadro slovi za jednu od najzgodnijih Hrvatica, a svoju zavodljivu figuru čuva i zdravom kuhinjom. 'Figura je ponajviše rezultat genetike, ali trudim se živjeti zdravo, dovoljno spavam, jedem zdravo i fizički sam aktivna', rekla je nedavno za Story, a sada je otkrila je svoj omiljeni zdravi recept - začinjene batate s kikirikijem.
Sastojci:
2 velika batata
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice mljevenog đumbira
2 žlice mljevenog cimeta
peršin
45 grama datulja
1 žlica preprženog sezama
sol i papar
Za umak:
2 žlice javorovog sirupa
2 žlice sezamovog ulja
2 žlice maslaca od kikirikija
Postupak:
Pećnicu ugrijte na 220 stupneva celzijusevih. Batate položite na pladanj za pečenje, pospite maslinovim uljem, dodajte sve začine te sol i papar i dobro promiješajte. Pecite između 45 i 50 minuta. Za to vrijeme napravite umak tako da izmiksate sve sastojke. Dodajte malo soli. Sjeckani peršin i datulje smjestite zdjelu i dodajte sezamove sjemenke. Kada batat bude pečen, dodajte ih u tu zdjelu i sve zajedno pomiješajte. Na kraju, prelijte umakom i ponovno pomiješajte.
Dobar tek!