Hrvatskim čitateljima danski autor Meik Wiking već je dobro poznat po svojim uspješnicama ‘Hygge’ i ‘Lykke’, koje su postale globalni fenomen. Sada je kod nas, u izdanju Mozaika knjiga, objavljena i njegova treća knjiga ‘Umijeće stvaranja uspomena’. Njome nas u ovim turobnim vremenima - pod premisom da upravo uspomene oblikuju našu osobnost te utječu na naše postupke i raspoloženje - ovaj direktor Instituta za istraživanje sreće iz Kopenhagena potiče na stvaranje i pamćenje sretnih trenutaka.

Story: Kažu kako je mozak programiran da pamti loša iskustva kako bismo mogli biti učinkovitiji kad se ona ponove u budućnosti. Vaša nas nova knjiga drukčije uči?
Tijekom istraživanja i pisanja ove knjige najveći bljesak spoznaje doživio sam kada sam shvatio da zapravo možemo utjecati na ono čega će se naša obitelj i prijatelji sjećati u budućnosti. Prije svega, moramo preuzeti ulogu arhitekta sjećanja. U knjizi ‘Umijeće stvaranja uspomena’ istražujem različite alate i strategije kojima se pritom možete koristiti.

Story: Koja su najnovija istraživanja vašeg Instituta za istraživanje sreće?
Trenutačno istražujemo kako koronavirus utječe na dobrobit ljudi te što možemo učiniti kako bismo ublažili njegove negativne posljedice na kvalitetu života. Druga je novost što otvaramo Muzej sreće u Kopenhagenu - naravno, kad završi pandemija.

Zahvalnost prema svakodnevici
Story Press 

Story: S obzirom na trenutačnu situaciju u svijetu (izolacija, rast nezaposlenosti, loša ekonomija, upitan turizam…), koje savjete iz vaših knjiga ‘Hygge’, ‘Lykke’ i ‘Umijeće stvaranja uspomena’ možemo primijeniti na svoj život kako bismo pronašli sreću?

Hyggeom se može smatrati i savršena večer provedena u kući. Budući da smo ovih dana prisiljeni boraviti u zatvorenom, možda je došlo vrijeme za hygge. Provodim više vremena kuhajući, čitajući i povezujući se s ljudima putem interneta. Kuhanje po principima hyggea traje dugo. To može biti varivo koje se kuha satima. A knjige imaju tu predivnu sposobnost da nas prenesu u drugi prostor i vrijeme. Tako možemo istraživati svijet iz svoje dnevne sobe.

Story: Kako možemo stvoriti sretne uspomene te na koji će način to promijeniti naš pogled na svijet i naš život?
Mislim da će jednom kad ovo završi porasti osjećaj zahvalnosti prema našoj svakodnevici. Očekujmo i radost zbog jednostavnih životnih užitaka, poput susreta s prijateljima na kavi.