Glumica Scarlett Johanson u nekoliko intervjua istaknula je kako obožava jednostavna jela, a posebno su joj drage juhe koje i sama rado priprema. Iako sebe smatra gurmanom, 35-godišnja Scarlett kaže da je jedno od njazina tri najdraža jela francuska juha od luka koja je vraća u djetinjstvo. 'Još kao dijete mama me vodila na audicije nakon kojih bismo sjele i pojele tu francusku juhu od luka. Bila je iznimno slana pa danas kada ju pripremam, ipak koristim malo manje soli. Obožavam ovo jelo' - kaže glumica.
Sastojci
• 50 g maslaca
• 1/2 kg crvenog luka narezanog na polovice ili četvrtine
• 4 češnja češnjaka
• lovorov list
• žlica maslinovog ulja
• čajna žlica šećera
• velika žlica brašna
• 250 ml bijelog vina
• litra temeljca
• 2 žličice nasjeckanog timijana
• sol i papar
• 140 g naribanog sira i nekoliko kriški francuza
Priprema
Otopite maslac s maslinovim uljem u posudi s debelim dnom te dodajte luk narezan na četvrtine ili polovice i pržite poklopljeno desetak minuta.
Dodajte šećer i kuhajte još dvadesetak minuta povremeno miješajući sve dok se ne karamelizira te posolite i poparite.
Luk bi trebao poprimiti zlatnosmeđu boju, a ona će dati karakterističan izgled juhi. Dodajte narezani češnjak, dobro izmiješate brašno te dodajte začine.
Povećajte temperaturu i miješajte postupno dodavajući vino te vrući temeljac. Pokrijte i kuhajte 15-20 minuta.
Štapnim mikserom usitnite luk te prije posluživanja tostirajte kruh u gril tavi. Juhu poslužite u vatrostalnim zdjelicama te u svaku stavite krišku-dvije kruha i pospite naribanim sirom. Nakratko pecite u pećnici, dok se sir ne rastopi. Odmah poslužite!