Bivši profesionalni kuhar i sadašnji uspješni fitness trener, Tomislav Gustin, svojim pratiteljima na društvenim mrežama svakodnevno 'servira' raznolike zanimljive, ukusne, ali prije svega, za figuru, idealne recepte. Na meniju se vrlo često, osim ukusnih i zdravih glavnih jela, mogu naći i različiti deserti. Velik broj pratitelja dobio je zahvaljujući svojoj jednostavnosti, ali i dalje perfekcionizmu, te uz sve navedeno, njegove recepte možete primijeniti u koje god doba, bilo slatko ili slano, a linija će vam i dalje biti zahvalna.
Tako je nedavno podijeli vrlo jednostavnu verziju zdravijih njoka. S obzirom na to kako su mnogi veliki ljubitelji tjestenina i kombinacije jela koje se jedu s njokima, podijelio je način kako napraviti zdraviju verziju koja ne deblja koliko i obična tjestenina. Naime, radi se o njokima od batata, a priprema je toliko brza da će za dvadesetak minuta biti spremni za serviranje.
Za njoke je potrebno:
- Batata po želji (najbolje četiri manja)
- 100 g bezglutenskog brašna (može i obično glatko)
- prstohvat soli
Količinu batata odabirete prema vlastitim preferencijama, a sav batat prvo je potrebno prokuhati s korom dok ne postane mekan. Nakon što primijetite da je batat dovoljno kuhan, ostavite da se ohladi, a potom ogulite koru s njega.
Kada ste ga potpuno očistili možete ga vilicom ili nečim sličnim pretvoriti u pire. Potom se u smjesu dodaje 100 grama bezglutenskog, ili običnog glatkog, brašna i prstohvat soli. Cijelu smjesu miješat ćete prstima dok ne dobijete 'tijesto' koje ćete moći lijepo oblikovati. Ako primjećujete da je smjesa i dalje poprilično mokra, možete dodati još brašna po želji.
Nakon što se razradili smjesu oblikujte ju u manje kugle, a potom rukama razvaljajte u tanje ili deblje valjke, ovisno o tome koliko želite da vam njoki budu debeli. Razrežite ih nožićem na onu veličinu koju želite skuhati, a možete ih čak i utisnuti vilicom da izgledaju ljepše.
Kada ste ih lijepo oblikovali i narezali stavljaju se u kipuću vodu dok ne budu kuhani. Ako niste pripremili bilo kakav umak možete ih jednostavno popržiti na tavici na maslacu kako bi se prepekli i dobili finiji okus. Također ih možete, ako ste se malo 'zanijeli' s gramažom batata i brašna, zamrznuti prije nego što ih prokuhate, kako bi mogli duže stajati.