Ovo nije još jedan recept za juhu od tikve. Ovo je jedna od najukusnijih sezonskih ideja, posebno ako volite spoj slatkastog okusa mirisne tikve, ljute papričice i kozica. Osim što inače u ovom tanjuru možete uživati u restoranu Pergola u Zambratiji, uz recept chefa Vežnavera sada možete i kod kuće, jer tajna se skriva u kreativnosti. Upravo je kreativnost najjednostavniji opis doživljaja koji možete doživjeti u restoranu Pergola. Restoran je to koji je uvršten u prestižni Michelinov vodič, s osvojenim visokim ocjenama u Falstaffovom restoranskom vodiču iz 2018. godine, mjesto koje se ističe članstvom u prestižnoj europskoj udruzi mladih kuhara Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE), dok je Fabricio Vežnaver chef koji je 2019. zasluženo osvojio Gault&Millau nagradu za chefa sutrašnjice. Step by step savjetima te kreativnim spajanjem namirnica i okusa u trenu će vam se učiniti da kuhate rame uz rame s ovim chefom. Količine su za četiri osobe. Dobar tek!

Juha od muškatne tikve po receptu chefa Fabricia Vežnavera
dean dubokovic 

Juha od muškatne tikve:

1 muškatna tikva srednje veličine
1 glavica luka
maslinovo ulje
sol po želji
ljuta papričica
1 kg kozica
cca ½ l povrtnog temeljca
½ šalice očišćenih sjemenki od bundeve za dekoraciju
malo ulja od bundeve za dekoraciju

Juha od muškatne tikve po receptu chefa Fabricia Vežnavera
dean dubokovic 

Priprema:

Luk očistiti i usitniti, zagrijati maslinovo ulje i na njega staviti luk da se dinsta dok ne omekša. Tikvu očistiti i nasjeckati na kockice te staviti na luk i podlijevati s povrtnim temeljcem, posoliti i dodati prstohvat suhih mljevenih ljutih papričica kako bi se ublažila slatkoća muškatne tikve. Kuhati oko 20 minuta uz provjeru da li je tikva omekšala. Dok se juha kuha sjemenke lagano prepržiti na tavi i ostaviti sa strane. Kozice očistiti, zarezati do pola jer kad ih stavimo peći lijepo će se svinuti što daje odličan dojam na tanjuru. Gotovu juhu miksati u blenderu uz dodatak malo maslinovog ulja dok ne dobijete homogenu smjesu, kozice stavimo na tavu koju smo prethodno zagrijali s malo maslinovog ulja, za vrijeme pečenja začinite ih sa soli, po želji može i paprom. Pripremate ih vrlo kratko. Ako volite češnjak, prije nego stavite kozice, jedan očišćeni češanj češnjaka zagrijte na maslinovom ulju te ga uklonite prije dodavanja kozica, tako će dati nježnu aromu.

Posluživanje:

U tanjur prvo poslužite juhu, na juhu dodajte kozice, sjemenke bundeve i par kapljica ulja od sjemenki od bundeve, a ako imate vremena i želje možete od glava kozica skuhati buzaru tako da glave stavite u pola litre vode posolite, kad nestane pola tekućine procijedite i ostatak tekućine reducirajte na laganoj vatri uz miješanje dok ne dobijete gustu i ljepljivu kremu i također prelijete preko juhe dat će nezaboravni okus. Želim vam dobar tek.