Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Realizirajte svoju zelenu ideju uz pomoć Ine!

Autor promo
Autor promo

INA je osmu godinu zaredom pokrenula natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata

Izvor: INA

Imate odličnu ideju kojom možete doprinijeti zaštiti okoliša? Ne propustite priliku prijaviti se na natječaj za sufinanciranje upravo takvih ideja i projekata koji se provodi u sklopu Ininog programa Zeleni pojas. Prijave su moguće do 15. ožujka u ponoć putem internetske stranice www.ina.hr/zelenipojas gdje se mogu pronaći i svi detalji o uvjetima natječaja te potrebnoj dokumentaciji. Ove se godine posebna pažnja posvećuje revitalizaciji kopnenih i vodenih površina s ciljem očuvanja bioraznolikosti, sadnji autohtonih trajnih biljki te edukaciji mladih da misle „zeleno“. Osim toga, pri nabavci opreme prednost će se davati onoj od ekoloških materijala.

O Zelenom pojasu

INA je 2014. godine pokrenula program Zeleni pojas kako bi dodatno ojačala svijest o važnosti održivog razvoja, i uz to pomogla lokalnoj zajednici u realizaciji ekoloških aktivnosti. Program je namijenjen svim organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj.

U posljednjih sedam godina, kroz Zeleni pojas realizirano je ukupno 111 projekata, koje je kompanija sufinancirala s više od dva milijuna kuna, te je zazelenjen prostor veći od 65.000 m². Tako su diljem Hrvatske, upravo uz Ininu pomoć, uređene zelene staze, obnovljena odmorišta i dječja igrališta, očišćene livade, šume, podmorje, priobalje, jezera i rijeke. Uz to su kroz Zeleni pojas obnavljana i prihvatilišta za životinje, otvarane učionice u prirodi te je podržan rad učeničkih zadruga i edukacije o ekologiji.

Odluku o odabiru projekata u sklopu Zelenog pojasa 2021. donijet će Inina stručna komisija pojačana sveučilišnim profesorima i stručnjacima za održivi razvoj. Osim toga, kao i prošlih godina, jedan projekt će odabrati Inini fanovi na Facebooku. 

Najbolje realizirani projekt Zelenog pojasa 2019.

Senzorni vrt
Senzorni vrt
Izvor: Udruga KAS

Projekt uređenja senzornog vrta za poticanje svih pet osjetila Udruge KAS iz Siska proglašen je najbolje realiziranim projektom Zelenog pojasa 2019. Cilj projekta je doprinijeti socijalnom uključivanju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, a uključuje organizaciju i realizaciju aktivnosti poput izrade drvenih gredica, pripremanje staza i rahle zemlje povoljne za biljke, sadnje bilja, uređenje betonske staze i drugo. „Kroz Inin program Zeleni pojas, naša Udruga je dobila podršku i pouzdanog partnera u izgradnji kvalitetnijeg društva. Preporučamo svima zainteresiranima da se prijave i iskoriste mogućnosti Zelenog pojasa za razvoj svoje lokalne zajednice“, rekla je Anita Trstenjak, tajnica Udruge KAS.

Anita Trstenjak
Anita Trstenjak
Izvor: INA

Najčitanije

Najnovije