Slušajte svoj trbuh

Vaš mozak je sporiji od trbuha i kada se budete osjećali puno, vaš će trbuh već odavno biti pun, piše Cosmopolitan.hr. Potrebno je najmanje od deset do dvadeset minuta da se osjećate zadovoljno pa uzmite vremena slušajući svoj želudac. Prestanite kada se osjećate zalogaj ili dva daleko od toga da budete zadovoljni.

Jedite polako i temeljito žvačite

Žvakanje je važno jer pomaže tijelu probaviti obrok. Ono ne sjecka samo hranu na komadiće, nego govori vašim probavnim sokovima da obave svoj posao. Daje mozgu vremena da registrira sitost pa žvačite svaki zalogaj najmanje 30 puta.

Odložite pribor za jelo između svakog ugriza

Natrpate li vilicu dok još žvačete posljednji zalogaj? To se čini kao dobra ideja, ali natrpavanje hrane na vilicu olakšava vam da brže i više jedete. Spusti nož i vilicu i usredotoči se na žvakanje. Dat će vam vremena za razgovor, a i nitko ne želi izgledati kao Simpsons na lijepoj večeri.

Pronađite svoje opasne zone

Naše opasne zone su zabave, filmovi i bakina kuhinja. Koje su vaše? Možete stvoriti strategije kako izbjeći uobičajena prejedanja ili naučite reći ne kada vam baka treći put natrpava tanjur. Možete pojesti nešto zdravo prije polaska da ne biste bili jako gladni. Istraživanja su otkrila ako popijete ukusno piće 30 minuta prije jela, manje ćete pojesti.

Vodite dnevnik prehrane

Ponekad kad pišete možete se osjećati odgovornijim za sebe. Ako morate zapisati svaki komad čokolade, lakše je pojesti samo nekoliko komada. Morate se šokirati i shvatiti da niste dobri prema svojem tijelu kada unosite toliko kalorija.

Imajte strategiju kako se vratiti na dobar put

Svi mi ponekad skrenemo s puta, ali to ne znači da treba odustati i pomiriti se s time. Ako ste pojeli dva kebaba u četiri ujutro u petak navečer, ne znači da se možete prejedati cijeli vikend. Zdrava prehrana nije sve ili ništa pa nemojte to uzeti kao izgovor. Prejedanje u jednom obroku nije toliko loše kao što je to prejedanje cijeli dan.

Ukrotite svoje žudnje

Dakle, tu su glad i htijenja prouzročena emocijama poput stresa, dosade, navika i udobnosti. To su dvije potpuno različite stvari i trebali biste naučiti razlikovati te osjećaje. Teško je odbiti čokoladu u tri ujutro ako ste imali loš dan na poslu, ali ako počnete razmišljati: "Ja sam zaradio ovo", već ste na pogrešnome putu. Kreiranje sustava nagrađivanja je sklizak teren pa ne tretirajte čokoladu kao zlatnu medalju za preživljavanje. Ne liječite svoje brige hranom. Ako žudite za lošom hranom, odvratite se šetnjom ili druženjem s prijateljima i proći će samo od sebe.

Poboljšajte svoj doručak

Istraživanje objavljeno u Appetite pokazalo je da su ljudi koji su konzumirali više masnoća, ujutro jeli manje u sljedećem obroku u odnosu na one koji su uživali u doručku jednakom brojem kalorija, ali s manje masti. Ako ste gladni nakon nekoliko sati, doručku možete dodati avokado.

Popijte ukusan napitak

Jeste li primijetili da možete neprestano jesti slatkiše? Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Nutrition, slatke namirnice potiču glad, a slane namirnice potiskuju glad. Istraživanja su otkrila da će ljudi koji popiju slani napitak prije obroka jesti hranu s manje masnoće.

Ne radite više stvari u isto vrijeme

Ako se borite da ostanete na visokoj poziciji na poslu, vrijeme za hranu čini se kao luksuz koji si ne možete priuštiti. Predah će vam pomoći usredotočiti se i bit ćete produktivniji. Istraživanja u Appetitu pokazala su da žene koje su usredotočene na ono što jedu jedu manje međuobroka nego one koje su ručale čitajući novine. To je zato što su se osjećale zadovoljnije. Zašto još sjedite ovdje? Idite van na ručak!