Blagdan svetog Patrika obilježava se danas diljem svijeta. Pandemija koronavirusa poremetila je sve, pa tako i obilježavanje tog dana, tradicionalno uz 'potoke' piva i druženje u parkovima, ali zašto potpuno izbjeći obilježavanje? Popularni food bloger Mile Butorac koji vodi blog Jedi do mile volje, poznat i kao 'Hungry Mile', povodom svetog Patrika dobio je inspiraciju za grickalice koje se odlično slažu uz pivo, pa na 'zeleni dan' možete okupiti svoje najbliže ljude i družiti se uz ukusne zalogajčiće.

'Nije da inače obilježavam svetog Patrika, ali mi je bilo zgodno složiti ovaj recept koji se super slaže uz pivo', kazao nam je domaći food bloger, javnosti poznatiji pod pseudonimom 'Hungry Mile'. 'Na ovaj zeleni, veseli blagdan sve se vrti oko Irske i Iraca, a uz ispijanje piva veselo slavi i cijeli svijet. Da bi pivo lakše teklo i ne bi nas omamilo, kao idealna grickalica tu su ovi fini zalogaji. Priprema je vrlo jednostavna, a uz umak od sira uživanje je zajamčeno. Ponesite ih sa sobom gdje god pošli na zabavu', poručio je Mile i podijelio recept.

SV. PATRIK, PIVO I SLANI PERECI Domaći food bloger ima izvrstan recept
Privatni album/Mile Butorac 

Sastojci:

300 g glatkog brašna
1 Dolcela suhi kvasac
1 žlica šećera
200 ml tople vode

Preljev:

200 ml vruće vode
30 g sode bikarbone
krupna sol

Cheddar sir dip:

1 žlica maslaca
1 žlica brašna
200 ml mlijeka
100 g cheddar sira, naribanog

Sve sastojke za tijesto dodajte u zdjelu i umijesite glatko i kompaktno tijesto. Tijesto je dosta mekano i bit će vam lakše ako ga zamijesite u mikseru. Miješajte oko pet minuta. Oblikujte u kuglu, zdjelu i tijesto lagano pobrašnite, te prekrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko sat vremena.

U međuvremenu pripremite otopinu za namakanje perec zalogaja - u 200 mililitara vrele vode miješanjem otopite sodu i ostavite sa strane da se prohladi. Pećnicu zagrijte na 200°C. Uzdiglo tijesto premjestite na lagano pobrašnjenu podlogu i podijelite na šest približno jednakih loptica. Svaku lopticu oblikujte u zmijicu, koju izrežite na 10 komada - tako ste dobili zalogaje.

SV. PATRIK, PIVO I SLANI PERECI Domaći food bloger ima izvrstan recept
Privatni album/Mile Butorac 

Ohlađenu otopinu sode bikarbone ulijte u dovoljno veliku posudu (možete u pleh), te potopite zalogaje, lagano ih okrenite i ostavite potopljene nekoliko minuta. Prebacite na lim obložen papirom za pečenje i lagano pospite sa soli.

Pecite 10 minuta na 200 °C. Poslužite odmah, uz neki dip i pivo. Za dip od cheddar sira, u lončiću otopite maslac, dodajte žlicu brašna, pjenjačom dobro umiješajte, pa kratko prepržite. Polijte mlijekom i miješajte dok ne zavrije, tada maknite s vatre i umiješajte naribani sir dok se ne rastopi. Po želji dodajte čili ili sjeckani vlasac.