Nekadašnja manekenka, TV voditeljica, urednica, politologinja i spisateljica Lana Pavić, zbog zdravstvenih problema morala je izbaciti šećer iz prehrane. U moru proizvoda koji sadrže šećer, bilo je teško odlučiti kako isplanirati zdraviju verziju prehrane, pa se na kraju odlučila za 'low carb' dijetu – dijetu sa smanjenim udjelom ugljikohidrata.

'Kako je danas šećer gotovo u svemu, bilo mi je najlakše potpuno prekrižiti niz proizvoda koji su samo naizgled slani, poput pekarskih proizvoda i slično. Tek kada čovjek mora donijeti takvu odluku, shvati da mu fali ideja što jesti. Zato sam pronašla program prehrane u kojem su izbačeni šećeri. Pokupila sam najbolje recepte i listu namirnica koja mi se sviđa i sada se toga držim. Nemam krize ni probleme s praćenjem programa jer mi je, kao i uvijek, zdravlje na prvom mjestu', priča nam Pavić.

Povrće, riba, meso. Sve to nalazi se na njezinom dnevnom meniju s kojim je započela prije tjedan dana. Inače, kaže, izbjegava crveno meso i radije bira puretinu i piletinu. Što se voća tiče, može ga jesti umjereno i birano, pa to najčešće budu borovnice.

Par kilograma nije loše izgubiti prije ljeta, no ne bih više od toga

'Teško se debljam, a brzo mršavim, pa sam zbog specifične prehrane odmah počela gubiti na težini. To mi nije bila ni želja ni namjera, jer s 41 godinom i nakon tri trudnoće bolje izgledam kada nisam jako mršava. Nadam se da će se zdravstveno stanje brzo vratiti u normalu, jer ne bih htjela gubiti puno na težini. Ovih par kilograma nije loše izgubiti prije ljeta, no ne bih više od toga', priznaje Lana.

'Low carb' režima prehrane pridržavat će se dok joj traje terapija, a kako inače jede umjereno i različite grupe namirnica, jedini problem joj predstavlja dnevni ritam koji je, kaže, toliko brz da nekada ne stigne pojesti.

'Ne provodim dijete, jer generalno živim zdravo, a hranim se u skladu s mediteranskom prehranom. Tako sam naučila odmalena. Svojim primjerom uvijek potičem druge da budu pametni kada je hrana u pitanju. Sve nam treba biti dozvoljeno, ali ni u čemu ne treba pretjerivati. Cak su i moje objave na Instagramu zapravo više poticaj drugima nego meni samoj. Dobila sam puno reakcija pratitelja, ali i prijatelja koji bi htjeli skinuti kilograme pred ljeto, ali im je sve teško i nikako ne mogu biti disciplinirani. Tada im kažem da treba izdržati. Malo mi je i dosta te kuknjave i čini mi se da smo svi već postali jako razmaženi kada je hrana u pitanju. Svi bi jeli sve i to stalno, a tako ne ide', zaključuje Pavić.