Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZ ZAGREBAČKE KATEDRALE

Storyjev uskrsni koncert iz Zagrebačke katedrale

Pogledajte jedinstveni Storyjev uskrsni koncert u nedjelju, 4. travnja, u 18 sati iz ranjene Zagrebačke katedrale na portalu Story.hr kao podsjetnik na nadu u bolje sutra.

Izvor: Alen Tkalčec i Arhiva Storyja

Godinu dana nakon koncerta održanog u potresom oštećenoj Zagrebačkoj katedrali, sudionici - glazbenici Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac i Matija Dedić - prisjećaju se toga događaja koji je na njima ostavio posebno emotivan trag.

Nešto više od godinu dana prošlo je od strašnog zagrebačkog potresa, koji je 22. ožujka 2020. u 6.24 sati šokirao građane. Tog hladnog jutra zaboravili smo na sve nevažno, a najvažnije je bilo uvjeriti se da su nama bliski ljudi zdravi i živi. Tih dana oduševljavali su nas volonteri koji su popravljali krovove, čistili ceste, pomagali trudnicama u Petrovoj, ali i oni koji su pjesmom i kućnim koncertima podizali duh te popravljali raspoloženje.

Ivana i Marija
Ivana i Marija
Izvor: Alen Tkalčec i Arhiva Storyja

Časopis Story i Adria Media Zagreb otišli su i korak dalje te organizirali jedinstveni uskrsni koncert iz ranjene Zagrebačke katedrale koji je emitiran na sam Uskrs. U praznom veličanstvenom prostoru glazbenu utjehu pružile su vrhunske vokalistice Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac u pratnji pijanističkog virtuoza i skladatelja Matije Dedića. Ovaj umjetnički trio izveo je neke od najpoznatijih duhovnih pjesama – “Ave Maria”, “Klanjam ti se smjerno”, “Prva ljubav te zove”, “Gospodine hvala”, “Dubine”, “Krist na žalu” i “Rajska djevo, kraljice Hrvata”. Koncert će se moći ponovno pogledati na portalu Story.hr na sam Uskrs u 18 sati.

“Ovo je posebna uspomena i uvijek ću je imati pri srcu. Sa sestrama Husar povezuje me dugogodišnja suradnja, ali ovo u katedrali nešto je jedinstveno. I drago mi je što će se koncert ponovno prikazivati”, kazao je Matija.

Matija Dedić
Matija Dedić
Izvor: Alen Tkalčec i Arhiva Storyja

“Kada smo prije godinu dana Marija, Matija i ja dogovarali koncert sa Storyjem, već sam tada znala da je to onaj koji će se teško nadmašiti, što zbog međusobnog muziciranja, što zbog situacije u kojoj se dogodio. Pandemija se, suprotno očekivanjima, nije smirila, ali pogledamo li šire, možemo prepoznati da je to bila prilika za stvaranje nove i ljepše slike od one koju ostavljamo iza sebe. Tako da ću ove godine gledati koncert ne samo kao dokument vremena, nego i kao podsjetnik na nadu u bolje sutra, što mu je bila i svrha”, izjavila je Ivana Husar Mlinac, odnedavno i jedna od ambasadorica projekta obnove stradale bazilike u Palmotićevoj i gradnje centra za mlade, koji će nositi ime po jedinoj žrtvi zagrebačkog potresa - Anamariji Carević.

Matija Dedić, Monsinjor Ivan Hren, predsjednik Odbora za obnovu katedrale, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac i Damir Foretić, arhitekt i glavni nadzorni projektant
Matija Dedić, Monsinjor Ivan Hren, predsjednik Odbora za obnovu katedrale, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac i Damir Foretić, arhitekt i glavni nadzorni projektant
Izvor: Alen Tkalčec i Arhiva Storyja

“Ova jedinstvena i hvalevrijedna priča organizirana je uz pomoć monsinjora Ivana Hrena, predsjednika Odbora za obnovu katedrale koji je odobrio održavanje koncerta. Pjevati u praznoj katedrali bilo je jako emotivno, čak sam se u jednom trenutku rasplakala i trebalo mi je snage da se vratim i otpjevam do kraja. Duhovne pjesme su posebne jer stvore osjećaj kao da nisi na zemlji”, kazala je Marija.

Nije važno jeste li vjernik ili ne, ovaj koncert ima dublje poruke, a to su poruke o novoj nadi, zajedništvu, ljubavi i miru. Upravo zbog tih ohrabrujućih motiva poslušajte ga ponovno.

Najčitanije

Najnovije