Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

MOGU INFLUENCERI, MOŽETE I VI Kupujte održivo i olakšajte našoj Zemljici

Održiva moda njihovo je područje aktivnog djelovanja, stil i stav. Stoga su Ana Bacinger, Lidija Lešić i Zara Hrvatin za nas napravile održivi stilski savjetnik – iz osobnog kuta.

Izvor: Story

Iz dana u dan pojam održive mode sve je prisutniji u našem životu, a održivost postaje sve više filozofija modernog življenja. Sva sreća na tome. Sve je više ljudi svjesno kako se pridonijeti može malim, ali ključnim odlukama, kako svi imamo priliku i obavezu pridonijeti smanjenju zagađenja na Zemlji, da je svaki promišljeni korak prema održivosti – iznimno važan. U modi su, zapravo, napravljeni krupni koraci o kojima smo razgovarali s našim poznatim influencericama koje već godinama zagovaraju i njeguju održiv stil.

adidas Originals kultne tenisice Stan Smith
adidas Originals kultne tenisice Stan Smith
Izvor: Story

Pitali smo Anu Bacinger, Lidiju Lešić i Zaru Hrvatin kako svojim svakodnevnim modnim odabirima pridonose održivosti.

Iskorak u održivom stilu

"Održiva moda ne bi trebala biti samo ovogodišnji trend nego nešto čemu težimo dugoročno“, kaže Ana Bacinger, influencerica koja je u posljednje vrijeme promijenila dosta loših navika (kako ih sama naziva) i okrenula se održivoj modi. Točnije, Ana je drastično smanjila šoping u high street dućanima te nosi isključivo odjeću i modne dodatke iz njihovih održivih kolekcija te podržava male brendove koji su se fokusirali na slow fashion.

"Pazim na svoju odjeću jer želim da traje što dulje. Biram kolekcije koje nose oznake organic, sustainable, recycled… I dalje često posjećujem second hand dućane i kupujem vintage online jer, osim što me to iznimno veseli, dajem toj odjeći drugu šansu i neki novi život“, kaže Ana Bacinger koja je nedavno pokrenula i vlastiti LFP collection brend čija je filozofija upravo spora moda i održivost. Sve se izrađuje lokalno, od organskih materijala, boja se biorazgradivim bojama na bazi vode i izrađuje se isključivo po narudžbi kako bi se smanjile nepotrebne zalihe koje mogu potencijalno biti ekološki problem. Da Ana pazi na svaki detalj, govore i njezine nove tenisice, adidas Originals Stan Smith. Gornjište novih modela Stan Smith, naime, izrađeno je od recikliranih PRIMEGREEN materijala visokih performansi, a potplat od reciklirane gume. Dolaze u klasičnoj plavoj kutiji adidas Originals koja je izrađena od recikliranog papira.

adidas Originals Stan Smith
adidas Originals Stan Smith
Izvor: Story

Svijet sa što manje plastike

Anine stavove o održivosti dijeli i influencerica Lidija Lešić. "Mislim da je vrlo teško definirati održivost, kako u modi tako u bilo kojem segmentu našeg života. Postajemo sve svjesniji posljedica iskorištavanja planeta, a želja za održavanjem ravnoteže polako prelazi iz nečeg što je 'cool i moderno' u nešto neophodno za našu budućnost. Ne vjerujem da postoji jedan jedini ispravni put, ali vjerujem da svatko od nas može na neki način pridonijeti tom pokretu održivosti”, kaže Lidija koja uvijek bira kvalitetu prije kvantitete, ne voli gomilanje odjeće i radije će uložiti više novca u komad koji će nositi sljedećih nekoliko godina, a u posljednje vrijeme više razmišlja i o materijalima i načinima izrade. Na kraju krajeva Lidija Lešić ima i vlastiti brend pa jako dobro zna koliko je vremena, truda i ulaganja potrebno da bi se neki proizvod ili brend mogao nazvati održivim.

Održivost na sportski način

"Sviđa mi se kako su veliki sportski brendovi prigrlili trend održive proizvodnje i mislim da je baš svaki pomak u tom smjeru pomak prema boljoj budućnosti. Mislim da ne postoji univerzalna formula kako spasiti planet, biti održiv, a ujedno zadovoljiti tržište i proizvođače, kupce i kompanije. No stvarno vjerujem da svaki naš odabir, koliko god malen izgledao, utječe”, kaže Lidija koju su posebno oduševile nove adidas Originals tenisice Stan Smith.

Izvor: Instagram

Naime, kako bi proslavio novu eru poznate siluete, adidas Originals predstavio je novu jedinstvenu verziju tenisice Stan Smith. Točnije, adidas Originals je jednu od svojih najdugovječnijih i najuspješnijih silueta posvetio stvaranju održivije budućnosti. Iako je izgled tenisice ostao isti, od ove sezone Stan Smith postaje eksperimentalni model u adidasovoj misiji prema svijetu sa što manje plastike.

Filozofija održivog življenja

Iste održive ciljeve ima i influencerica Zara Hrvatin. "Jednom sam čula rečenicu - živjeti u prirodi nije isto kao i živjeti prirodno. Priroda nam vraća onaj osjećaj prirodnosti i zato volimo boraviti u njoj. Podsjeća nas da je sve jedna velika promjena, a prilagodba ono što nam omogućava da se život kao takav nastavi. Živjeti održivo za mene je živjeti prirodno“, kaže Zara Hrvatin te dodaje da svatko mora krenuti od sebe kako bi se dogodila promjena u svijetu. Konkretno?

Izvor: Instagram

"Smanji ili izbaci meso i ribu iz prehrane, nosi materijale koji su zdravi za tebe, ali i prirodu, smanji kupnju nepotrebnih stvari, namirnica, recikliraj, ako već želiš, nađi kolekcije koje su napravile barem mali iskorak prema nečemu zelenijem, zamijeni plastično za onu malo bolju alternativu, zasadi stablo, vrt, dvije-tri sadnice na balkonu i poveži se s tlom, brini se za sebe i svoj mir“, kaže Zara koja uistinu pokušava živjeti održivo. Otkako je adidas Originals izdao održivi model legendarne tenisice Stan Smith, održiva moda stigla je na višu razinu – adidasov temelj na putu da stane na kraj gomilanju plastičnog otpada.

adidas Originals Stan Smith
adidas Originals Stan Smith
Izvor: Story

Najnoviji model Stan Smith dostupan je u adidas shopovima, Buzz, The Athlete's Foot, Shooster i odabranim approved! trgovinama u cijeloj Hrvatskoj.

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom adidas

Najčitanije

Najnovije