Svi su se naši planovi promijenili unatrag nešto više od godinu dana. Od 2016. nisam snimio nijednu novu emisiju za 24Kitchen jer sam se bavio vlastitom lifestyle platformom. No prošle godine obnovili smo suradnju, odnosno nastavili tamo gdje smo stali”, kaže nam nizozemski pekar i slastičar Rudolph van Veen kojeg na kanalu 24Kitchen trenutačno pratimo u novoj emisiji ‘Rudolphova pekarnica: Mali pekari’. Otkrio nam je i da mu je velika želja ponovno posjetiti Hrvatsku i okolne zemlje te ovdje snimiti novi kulinarski serijal.

Koja je najvažnija poruka koju želite prenijeti djeci, odnosno malenim pekarima s kojima ste snimali novu emisiju?

Snimao sam sa 20 djece u dobi od sedam do 17 godina koja zasad peku kod kuće, iz hobija, ne rade to profesionalno. Pripremili su mi jedno jelo kako bi me iznenadili, a potom sam ja njima pokazao drugi recept prema onome što vole. Pokušao sam ne pristupati im previše profesionalno nego ih pustiti da budu djeca i da se igraju. Poručio sam im da s malo truda, dobre volje i entuzijazma mogu napraviti sve što zamisle. Sve što vidimo u trgovini netko proizvodi, a ljudi to često ne doživljavaju i ne poštuju dovoljno. Djeca posebno ne shvaćaju da ono što nabavljamo u trgovini možemo napraviti i sami. Ne trebate peći kruh svaki dan, ali ako ste se u tome barem jednom okušali, više ćete poštovati osobu koja to svakodnevno radi za vas. Imat ćete i drukčiji odnos prema kruhu jer znate koliko je vremena i truda potrebno da bi se ispekao. S klincima sam radio kroz igru, htio sam da se zabave.

Pričali smo s nizozemskim slastičarem: 'Oduševilo me vaše hrskavo tijesto'
Rudolphs Liitle Bakery 

Jedan je od klinaca u emisiji i vaš sin Ralph?

Točno, mislim da se on pojavljuje u trećoj epizodi. Kad je doznao da ću snimati emisiju, rekao mi je da i on želi sudjelovati i ispeći svoje medvjeđe keksiće. Isprva sam se tome protivio jer nisam želio da itko pomisli kako sam vlastitom djetetu dao neku prednost. No on je to toliko silno želio, a kako sam publici htio približiti osjećaj uživanja u pečenju kolača, a moj je sin sjajan primjer za to, ipak sam popustio. Emisiju smo snimali u kolovozu prošle godine, Ralph je tada imao sedam godina, a u međuvremenu je napunio osam. On je ispekao svoje omiljene keksiće u obliku medvjeda.

Je li bilo teško pronaći svu tu djecu s kojom ste snimali?

Nimalo. Da smo mogli, snimili bismo i stotinu epizoda s obzirom na broj zainteresiranih. Problem je bio odbiti toliko djece koja su stvarno jako željela sudjelovati. Nismo tražili one koji su savršeni za medije, koji dobro izgledaju i slično. Tražili smo djecu koja se najbolje snalaze u pečenju.

Prije sedam godina posjetili ste nas u Hrvatskoj, a naš narod također voli peći kolače. Sjećate lise možda neke slastice ili hrane koju ste ovdje kušali?

Moj posjet Zagrebu trajao je jedan dan pa, nažalost, nisam stigao puno toga probati. No sjećam se da sam kušao jela koja su slična nekima u vašem susjedstvu. Sjećam se predivnog hrskavog tankog tijesta (vučeno tijesto, op. a.). Oduševljava me vaše umijeće razvlačenja tankog tijesta.

Pričali smo s nizozemskim slastičarem: 'Oduševilo me vaše hrskavo tijesto'
Rudolphs Liitle Bakery 

Gledajući vaše prethodne emisije, stekla sam dojam da puno inspiracije dobivate tijekom svojih putovanja. Nedostaje li vam to sada?

Naravno, i to jako! Emisija ‘Okus života - putovanja’ bila je jedan od najljepših projekata na kojima sam radio. Tijekom tri godine posjetio sam 36 zemalja. Otkrit ću vam jednu novost. Predložio sam novi serijal radnog naziva ‘The Balkan Express’ jer bih volio naučiti nešto više o vašoj regiji, a mislim da bi ta tema bila zanimljiva i publici. Nadam se da ću jednom uspjeti ostvariti tu svoju želju.

Pizza muffini by Rudolph van Veen

Sastojci

300 g oštrog brašna
9 g praška za pecivo
½ žličice soli
½ žličice papra
300 g passate
od rajčica
80 ml maslinova ulja
2 jaja
150 g ribanog sira (gauda, edamer)
1 kugla mozzarelle
10 listića bosiljka

Priprema

U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i papar, a u drugoj passatu, jaja, maslinovo ulje, mozzarellu, bosiljak i češnjak.Umiješajte suhe sastojke u mokre te im dodajte 100 g ribanog sira. Ne miješajte predugo kako tijesto ne bi postalo žilavo. Podijelite tijesto u kalupe u koje ste stavili papirnate košarice. Pospite muffine s preostalih 50 g ribanog sira. Muffine pecite u pećnici oko 25 minuta na 180 °C. Ostavite ih da se ohlade desetak minuta prije posluživanja.