Zvijezda ovih jela definitivno je tjestenina, ali i zelena boja koje tijekom proljeća posvuda ima u izobilju, posebice na tržnicama - spojili smo ih u ova tri izvrsna vegetarijanska recepta.
Fusilli s pestom od krušnih mrvica
by Massimo Bottura
za 4 osobe
• 200 g listića bosiljka
• 50 g listića peršina
• 100 g listića metvice
• 25 g krušnih mrvica
• 2 češnja češnjaka
• 4 žlice maslinova ulja
• ½ šalice svježe ribanog parmezana
• 1 žličica soli
• fusilli, jedno pakiranje
• Za pesto u blender stavite listiće bosiljka, peršina i metvice, krušne mrvice, češnjak i pet kocki leda te blendajte dok se sve dobro ne usitni. Dodajte maslinovo ulje, parmezan i sol te ponovno blendajte kako bi se sve sjedinilo. Skuhajte tjesteninu, procijedite, pomiješajte s pestom te poslužite s još malo ribanog parmezana (ili parmezana u listićima) na vrhu.
Tjestenina s tikvicama
by Nigella Lawson
za 2 osobe
• 200 g tjestenine
• 2 žličice maslinova ulja aromatiziranog češnjakom
• 4 mlada luka, narezana na tanke kolutiće
• 500 g tikvica
• 60 ml suhog bijelog vina ili vermuta
• šaka listića peršina, sitno nasjeckanih
• 3 žlice svježe ribanog parmezana
• sol, papar
• 2 žlice maslaca
• Skuhajte tjesteninu. Mladi luk pržite na maslinovu ulju, na srednje jakoj vatri, otprilike minutu. Tikvice narezane na kockice dodajte mladom luku i dinstajte 5 minuta povremeno miješajući. Ulijte vino ili vermut te dodajte 2 žlice sjeckanog peršina, sol i papar. Smanjite vatru i dinstajte još 5 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju. Ocijedite tjesteninu, no sačuvajte dio vode od kuhanja. Vratite tjesteninu u lonac, dodajte dinstane tikvice, 3 žlice parmezana i 4 žlice vode od kuhanja. Dobro sve promiješajte i dodajte maslac. Poslužite u zagrijanim tanjurima posuto s malo parmezana.
Tjestenina s avokadom, graškom i metvicom
by Nadiya Hussain
za 4 osobe
• 375 g tjestenine
• 1 veliki avokado
• 2 češnja češnjaka
• 2 žlice kokosova ulja
• ½ žličice soli
• 1 limun, sok i korica
• 6 većih listića svježe metvice
• 150 g graška
• 1 velika zamrznuta crvena čili papričica
• Skuhajte tjesteninu. Očistite avokado te ga, razrezanog na komadiće, stavite u blender sa 4 žlice vode, češnjakom, kokosovim uljem, sokom i koricom limuna te listićima metvice. Blendajte dok ne dobijete gustu pastu. Ako je pregusta, ulijte još vode. Tjesteninu stavite u veliku zdjelu i prelijte umakom. Dodajte grašak i miješajte dok sva tjestenina ne bude pokrivena ovim divnim zelenim umakom. Na tjesteninu možete naribati zamrznutu čili papričicu.