Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Prostoria sudjeluje u privremenom postavu 'Južnog salona: 2021'

Autor promo
Autor promo

Hrvatska arhitektura, dizajn i umjetnost kao ambasadori suvremenog nacionalnog identiteta

Izvor: Press

Prostoria sa selekcijom svojeg namještaja ima čast sudjelovati u privremenom postavu „Južnog salona: 2021“ u Vili Zagorje. Južni salon preuređen je kao dio programa Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, a koncipiran je u sprezi Udruženja hrvatskih arhitekata, Muzeja suvremene umjetnosti, Prostorije i Grupe. Iako privremenog kataktera, ovaj je projekt primjer moderne diplomacije koja uspješno objedinjuje arhitektonsku baštinu i suvremenu produkciju hrvatskog dizajna i umjetnosti kao simbole svoje gospodarske i kreativne moći te odraza nacionalnog identiteta.

Vila Zagorje dio je arhitektonskog modernističkog nasljeđa hrvatske arhitekture (autori: Vjenceslav Richter i Kazimir Ostrogović, prema osnovnoj ideji Drage Iblera) koje je korijen i inspiracija dizajnu namještaja u Prostoriji. Iako ih dijeli više od pola stoljeća, oni se prirodno nadopunjuju na način da se naglašava podrijetlo dizajna, ali ujedno i njihova suvremenost. Upravo je na modernističkim vrijednostima da između arhitekture, dizajna i umjetnosti nema temeljne razlike, idejno nastao koncept ovog postava.

Naime, nakon perioda historicističke adaptacije Južnog salona, suvremeni duh postava izložbe „Južni salon: 2021.“ obuhvaća izbor iz kolekcije namještaja Prostorije (Combina sofa - Numen/ForUse, Strain niske stolice - Simon Morasi Piperčić, Tinker fotelja i stolići – Grupa, Polygon fotelje i stolići - Numen/ForUse, Tepisi – Grupa) i rasvjetna tijela Grupe (Baluna, Arigato). Likovni dio postava predstavlja radove od 50-tih godina prošlog stoljeća do danas, a odabrani su radovi umjetnika i umjetnica različitih generacija koji predstavljaju ključna mjesta u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća – Juraj Dobrović, Ivana Franke, Duje Jurić, Ivan Picelj, Edita Schubert i Silvije Vujičić.

Najčitanije

Najnovije