Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja

#DenimDay obilježen i u Arena Centru

Brojne javne ličnosti pokazale solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja

Izvor: Robert Gašpert za Elle

Protekle srijede, 28. travnja, po prvi je put u Hrvatskoj obilježen Denim Day u organizaciji magazina Elle Hrvatska i uz podršku centra Ženska soba, a u kampanju se uključio i Arena Centar koji je pozvao posjetitelje da 29. travnja snime #denimselfie u Arena Centru i iskažu solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja. Pozivu su se odazvale i osobe iz javnog života, među kojima i Tihana Harapin Zalepugin, modni urednik i stilist Saša Joka, Youtuberica Lorin Nukić...

Nošenje trapera zadnje srijede u travnju svake godine međunarodni je simbol prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava i destruktivnih mitova o nasilju nad ženama, u obliku silovanja ili seksualnog napada. Inicijativu koju je u Hrvatskoj pokrenuo magazin Elle uz podršku Ženske sobe, sudjelovanjem u virtualnoj kampanji podržale su i brojne javne ličnosti – Ida Prester, Lana Puljić, Ana Bacinger, Ivana Roščić i dr.
Kako seksualno nasilje i sekundarna viktimizacija žrtava nije tema kojom se možemo baviti samo jednom godišnje, već o tim problemima treba govoriti svih 365 dana u godini, u kampanju se uključio i Arena Centar u Zagrebu te pozvao posjetitelje da snime #denimselfie upravo u Arena Centru i iskažu solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja.

Seksualno nasilje ubraja se među zločine s najmanjom proporcijom prijava: prema podacima istraživanja i iskustvu rada Ženske sobe, jedinog centra za žrtve seksualnog nasilja u Hrvatskoj, na jedno prijavljeno silovanje dolazi od 15 do 20 neprijavljenih slučajeva. ‘Razlozi neprijavljivanja su različiti, ali svi odreda uglavnom potječu od žrtvina straha – straha od odmazde počinitelja, straha da joj nitko neće vjerovati, straha da je nadležne institucije neće zaštititi, straha da će nju okriviti za preživljeno iskustvo’ – istaknula je koordinatorica Ženske sobe, Maja Mamula.

Senzibiliziranje javnosti spram žrtava seksualnog nasilja, osvještavanje i razvoj empatije može dovesti do razbijanja postojećih predrasuda o seksualnom nasilju, a s tim ciljem je hrvatsko izdanje magazina Elle, uz podršku Ženske sobe i Arena Centra po prvi puta oblježilo #DenimDay u sklopu šire inicijative Elle Active!.

Inicijativu su na društvenim mrežama podržale brojne javne ličnosti: glumice Ivana Roščić, Kristina Krepela, Petra Kurtela, Lana Gojak, modne dizajnerice Lana Puljić, Ogi Antunac, Monika Zubović, Ksenija Vrbanić te dvojac KLISAB, Mara Bratoš, Ana Bacinger, Lidija i Ida Prester, između ostalih. Tihana Harapin Zalepugin, Saša Joka, Youtuberica Lorin Nukić, Iva Ćurković i Irja Šipuš koje stoje iza modnog brenda House of Kiwi i Ivana Pavić uključili su se u inicijativu fotografiravši se u jeansu u korneru PhotoBoothiquea u Arena Centru te na taj način iskazali svoju solidarnost sa žrtvama.

Nošenje trapera zadnje srijede u travnju je događaj u kojem svake godine, već dulje od dva desetljeća, sudjeluje više od 12 milijuna ljudi diljem svijeta. Kao najdugovječnija kampanja za prevenciju i edukaciju o seksualnom nasilju u povijesti, Denim Day traži od članova zajednice da svojim fashion statementom na taj dan (nošenjem trapera) na vidljiv način protestiraju protiv zabluda vezanih uz seksualno nasilje koje dodatno ugrožavaju i viktimiziraju žrtve.

‘U sklopu inicijative magazina Elle, Elle Active! posvećene, između ostalog, i eliminaciji svih oblika diskriminacije nad ženama, od ove smo godine inicirali obilježavanje Dana trapera jer kao vodeći ženski magazin osjećamo odgovornost i obvezu otvarati ovakve teme u javnom prostoru i osvještavati o problematici nasilja nad ženama u obliku silovanja i seksualnog napada. Zahvaljujemo čitateljima, pratiteljima na društvenim mrežama i javnim ličnostima što su svojim angažmanom i uključenjem u kampanju pridonijeli osvještavanju i senzibiliziranju javnosti spram žrtava nasilja!’ – poručili su iz uredništva magazina Elle.

Sve osobe koje su preživjele neki oblik seksualnog nasilja pomoć mogu potražiti u savjetovalištu Centra za žrtve seksualnog nasilja na 01/6119-444 ili na e-mail [email protected]

I zapamtite – nema opravdanja za seksualno nasilje!

Najčitanije

Najnovije