Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DO LJETA FIT

Probali smo mesne grickalice koje ne debljaju i uopće nas ne grize savjest

Ove, za mnoge neočekivane činjenice, morate znati ako se želite hraniti uravnoteženo

Izvor: Shutterstock

Brojenje kalorija dio je većine redukcijskih dijeta, no to ne mora biti tako, tvrdi kronobiolog dr. Jan-Dirk Fauteck, koji se već godinama bavi istraživanjem unutarnjeg sata kod ljudi. Njegova disciplina, kronobiologija, relativno je novi smjer u znanosti i bavi se biološkim ritmovima organizama, pa - umjesto da zbrajate kalorije i stalno pazite koliko jedete - bolje je, kaže ovaj stručnjak, koncentrirati se na to da u pravom trenutku pojedete pravu stvar. Ugljikohidrate je tako najbolje jesti ujutro (ali ne bilo kakve!); za ručak ovaj stručnjak sugerira kombinaciju ugljikohidrata i proteina, dok je dan najbolje završiti s proteinima. No užurbanost i obveze, što su realnost za većinu zaposlenih ljudi današnjice, ne ostavljaju puno mogućnosti za planiranje i pripremu obroka, no – srećom – kvalitetan obrok može se pojesti i 's nogu'.

Izvor: Shutterstock

Koja hrana u koje vrijeme?

Ujutro stanice našeg tijela trebaju energiju za buđenje i tada masne stanice otpuštaju uskladištenu mast daleko lakše nego u bilo kojem drugom dijelu dana. Dakle, ako ne doručkujete, nema ravnog trbuha. No ujutro se, suprotno od onoga što mnogi preporučuju, ne jede voće i to zbog slabog izlučivanja enzima koji sudjeluju u probavi voća u jutarnjim satima. Kruh, tjestenina, riža i škrobno povrće (grah, grašak, leća, krumpir) jedu se najkasnije do 15 sati. Sve ostalo rezultirat će viškom kilograma, jer će mogućnost da tu hranu iskoristimo za stvaranje energije minimalna zbog neaktivnosti odgovarajućih enzima u drugo doba dana. Desert se nikako ne jede odmah nakon obroka. Ako već želite pojesti nešto slatko, učinite to barem dva sata nakon ručka.

Zdravo grickanje

Izvor: Story

Iako često slušamo kako 'grickanje' nije dobro, posebice za one koji paze na liniju, postoje i grickalice –100% mesne grickalice PIK & GO – koje možete grickati bez grižnje savjesti, čak i ako ste na dijeti, a koje su u isto vrijeme i funkcionalan i nutritivno bogat obrok. I, da, grickalice poput čipsa, orašastih plodova, pa čak i zobenih i proteinskih pločica, za kojima mnogi posežu kad nastupi glad, prepune su kalorija, ali PIK & GO 100% mesne grickalice sasvim su druga priča. Osim što su prirodno bogate proteinima, pa samim time daju energiju, doprinose održavanju i rastu mišićne mase, PIK & GO mesne grickalice zbog niskog su sadržaja šećera i povoljnog udjela masti i proteina (oko tri puta više proteina u odnosu na udio masti), pogodnu su i za LCHF/KETO prehranu, tj . za osobe koje prakticiraju niskougljikohidratnu, ali i bilo koju drugu redukcijsku prehranu.

Oprezno i s povrćem!

Povrće je zdravo, no da bi tako i ostalo, potrebno ga je što kraće termički obrađivati te pravilno kombinirati. Naime, postoje četiri vrste povrća - korjenasto, glavičasto i lisnato, mahunarke i plodovito) – a pravilo je nikada ne kombinirati više od dvije skupine povrća istodobno. Primjerice, tikvice kao plodovito povrće možete kombinirati s nekim korjenastim (krumpirom, mrkvom ili sl), ali ne istodobno i s nekim lisnatim povrćem poput blitve ili špinata.

Što je normalno funkcioniranje tijela?

Kako smanjiti upalne procese u tijelu, ključno je pitanje za zdravlje, ali i vitkost. Hrana je tu najmoćniji 'alat'. Stoga, prženje na ulju, korištenje (jeftinih) margarina, prženja na masti i biljnom ulju, konzumacija obroka bogatih skrivenim i dodanim šećerima te solju, predstavlja glavnu opasnost za ponovnu uspostavu normalne funkcije organizma. Mesne grickalice PIK & GO, koje dolaze u tri varijante, sadrže vitamine B skupine, posebice dobru količina folata i vitamina B12, te od minerala značajniji udio iskoristivog željeza i cinka, sve redom esencijalnih nutrijenata u brojnim funkcijama organizma.
Beef Jerky su komadići mariniranog, sušenog i dimljenog junećeg odredska od buta. Trail Mix sušena je govedina uz dodatak bučnih sjemenki, sušenih brusnica i jezgre badema, pa kao takva odličan cjeloviti obrok u kojem je meso izvor proteina, sjemenke i orašasti plodovi izvor masti, a brusnice izvor ugljikohidrata. Pakiranje od osam mesnih štapića pogodno je za mlade, užurbane ljude, koji – iako im je dan ispunjen obvezama i aktivnostima – ipak žele pojesti kvalitetan obrok.

Izvor: Story

Prehrana i fizička aktivnost

Za izgradnju snažne muskulature, važni su proteini, ali samo ako ih unosimo u zdravoj količini. Aktivni sportaši trebaju oko 10 – 20 g proteina za tzv. post-workout snack što visokoenergetski snack Jerky čini kvalitetnim 'brzim' proteinskim izborom, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline i omogućava brzu i efikasnu nadopunu zaliha proteina, time i brži mišićni oporavak nakon treninga. Zanimljivo je da Jerky snack u odnosu na prosječan sastav 'protein bara' ima gotovo jednako proteina i masti, a ima značajno manje šećera (gotovo zanemariv udio) te oko 10% manje kalorija. Osim toga, praktičan je i kvalitetan obrok na pauzi, izletu, putovanju, u autu, nakon treninga i tjelesne aktivnosti – jer stane u džep!

*Sadržaj nastao u suradnji s PIK-om.

Najčitanije

Najnovije