Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

SVE VIŠE 'BULJIMO' U EKRAN Muči li i vas 'kompjuterski' vid, ne riskirajte!

Povjerenje i sigurnost najvažniji su kada je riječ o brizi o vidu

Izvor: Shutterstock

Zdravlje očiju često zanemarujemo, a zdrave oči temelj su normalnog života. Od našeg rođenja vid sazrijeva, usavršava se i "raste" zajedno s nama. On je važan za čovjekov cjelokupni razvoj i funkcioniranje, a njegova velika uloga leži u činjenici da je oko, nakon mozga, najsavršeniji organ te da više od 80 posto informacija primamo osjetilom vida. Oči mogu trenutačno pokrenuti stotine mišića i organa u našem tijelu i one su jedini organ koji koristi 100 posto svojih mogućnosti bez odmora danju i noću. Zato je iznimno važno voditi brigu o njihovu zdravlju cijelog života i imati povjerenje u one koji se brinu o vašem vidu.

Iznimno je važno njegovati vid od najranije dobi

Izvor: Shutterstock

Ako se dijete i njegov vid razvijaju u okvirima očekivanog, prvi pregled oftalmologa preporučuje se obaviti do njegove četvrte godine, a potom svake dvije godine. Roditelji koji nose naočale, odnosno imaju različite refrakcijske anomalije, ili im je netko u obitelji imao "probleme" vida nepoznate etiologije, trebali bi dijete odvesti na prvi oftalmološki preventivni pregled i prije navršene treće godine radi pravovremenog otkrivanja i korigiranja kako bi se osigurao uredan razvoj vida.

Vid na udaru računala i mobitela

Brigu o vidu iznimno je važno voditi, naravno, i u odraslijoj dobi. Oni koji nose naočale, ali i oni koji misle da dobro vide, trebaju jednom godišnje obaviti pregled kod oftalmologa. Zbog sve duljeg boravka za računalom, tabletom i mobitelom mnogi se susreću s problemom zamućenog vida, napetosti u očima, suhog oka, bolovima u predjelu vrata i ramena te glavoboljom. Ovo su samo neki simptomi tzv. kompjutorskog vida, a rješenje je pregled oftalmologa i izrada naočala namijenjenih radu za računalom s odgovarajućom dioptrijom i lećama s potrebnim zaštitnim slojevima (antirefleksni sloj, boja i zatamnjenje).

Poseban oprez u starijoj dobi

Izvor: Shutterstock

Osobama starijim od 40 godina savjetuje se i redovito mjerenje očnog tlaka te pregled u proširenoj zjenici kako bi se na vrijeme otkrili siva mrena te drugi poremećaji na očnoj pozadini. Preporuka takve kontrole također je jednom godišnje. U starijoj životnoj dobi posebno su važni rutinski kontrolni pregledi s ciljem otkrivanja i liječenja katarakte, glaukoma, makularne degeneracije, suhog oka i drugog. Rano otkrivanje očnih bolesti osigurava dobar vid i kvalitetu života u starijoj dobi. 

Povjerenje kao ključ brige o vidu

U svakoj obitelji povjerenje i sigurnost temelj su dobrih odnosa, a upravo su oni presudni i kad je riječ o brizi o vidu. Tijekom 64 godine poslovanja Ghetaldus optika kvalitetom i stručnim znanjem svojih optičara izgradila je povjerenje te bila uz obitelji u njihovim najvažnijim i najvećim životnim trenucima. Dovoljno dugo prati život triju generacija te je prvi izbor za one koje tek dolaze. Ghetaldus optika mjesto je koje ima dušu, čiji su se zidovi nagledali pregršta emocija usmjerenih upravo prema tako jednostavnom optičkom pomagalu. Ako još niste dio ove polustoljetne tradicije, sada je pravo vrijeme da to postanete. Sada je ključni trenutak da upravo vi stvorite ono što će nove generacije cijeniti i voljeti te gdje će pronaći sigurnost kojoj će se iz godine u godinu vraćati. U povodu svog 64. rođendana Ghetaldus optika u svojim poslovnicama ima akciju 1+1.

*Sadržaj donosimo u suradnji s Ghetaldusom.

Najčitanije

Najnovije