Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JURICA O AVANTURI ŽIVOTA 'Pothvat je poprilično izazovan ali pun emocija'

Ispričao nam je detalje s putovanja, i odmah smo se zaljubili

 Izvor: Tomislav Može

'HIGHLANDER se postaje nakon što sudionica ili sudionik unutar pet dana prođe sto kilometara planinskog terena koristeći isključivo svoju opremu za spavanje i hranjenje te vlastite noge za prolaz terena', ovako je ovu avanturu života opisao Jurica Barać, osnivač ovog programa. Riječ je o planinarskoj priči koja polako, ali sigurno osvaja cijeli svijet. Kako možete postati dio ove prekrasne priče, što vam ona nudi i zašto se ovo naziva 'avanturom života', otkrio nam je Jurica u nastavku. 

Dolazite iz Slavonije, a zaljubljeni ste u planine. Gdje i kada se dogodila ljubav?

Apsurdno zvuči, ali ima jako puno nas Slavonaca koji volimo otići u planinu. Iako je prvo ozbiljnije 'brdo' na nekih 300 km od Osijeka, HIGHLANDER ideja i koncept su nastali u nizini, u Osijeku i na to smo izuzetno ponosni. Vjerojatno te uvijek privlači ono što nemaš pa je tako i nas nizince privukla planina Velebit i tu se rodila ideja o planinarskoj avanturi. Spajajući ugodno s korisnim moj poslovni partner Igor Mlinarević je 2016. godine osmislio avanturu života - HIGHLANDER.

Koja je najimpresivnija planina koju ste dosad osvojili?

Zvuči kao cliché, ali definitivno Velebit. Kako sam zaljubljen u našu zemlju i ljepote kojima je ona obojena tako je i hod Velebitom nešto spektakularno. Dok hodate samim vrhom s jedne strane vidite naše otoke i predivno more, a već s druge strane imate pogled na gorje i divljinu Velebita od koje zastaje dah. Ta kombinacija Velebit čini čudesnom planinom prema kojoj imamo veliko strahopoštovanje.

U narednom periodu želimo sudionike odvesti na najegzotičnija mjesta kao što su oaze u planinskim lancima Omana ili recimo trave na obroncima Patagonije

Postoji li odredište na kojem niste bili, a dugo ga 'pikirate’?

HIGHLANDER avantura kreće svoj put svijetom, ove godine smo zakoračili u 14 zemalja svijeta i ideja je bila proširiti energiju, pozitivnu vibru i čar HIGHLANDER-a u druge krajolike, od planine do pustinje. U narednom periodu želimo sudionike odvesti na najegzotičnija mjesta kao što su oaze u planinskim lancima Omana ili recimo trave na obroncima Patagonije, a meni je svakako jedna od velikih želja organizirati HIGHLANDER avanturu za vrijeme polarne svjetlosti u Skandinaviji.

HIGHLANDER odavno je prerastao granice Hrvatske i postao globalni fenomen. Jeste li očekivali baš ovakav razvoj događaja?

Jako dugo smo u ovom poslu, spojili smo našu strast i znanje koje imamo i poprilično smo bili sigurni da ćemo napraviti uspjeh, barem što se tiče samog koncepta i energije na događaju. Sigurno nam svih ovih četrnaest lokacija svijeta nisu bile u planu već za 2021. godinu, ali je tim naporno radio da izađemo pod zvijezde u najboljem mogućem izdanju i to se upravo dogodilo. Pred nama je puno posla, radimo intenzivno na razvoju događaja, globalnom marketingu i na proširenju na mega tržišta kao što su Amerika, Kina, Australija. Siguran sam da ćemo vrlo brzo imati još lijepih vijesti.

'Avantura života' po peti puta se ovog rujna odvija na Velebitu. Zbog čega inačica 'avantura života'?

Nakon što prijeđete 50+ kilometara divljine pa od umora jedva složite šator jer vam kiša ne dopušta da to sporo radite i nakon što s drugim Highlanderima dijelite pogled u zvjezdano nebo, a bura vas tjera u šator u kojem ionako teško spavate shvatite da ste u pravoj avanturi, neka se tu nađe pored vas još neka divlja životinja ili se zaljubite u nekoga pored vatre. Ovako izgleda samo dio atmosfere, a nakon pet dana takve atmosfere skužite da ste prošli avanturu života i zaboravili na svakidašnji stres - to je priča HIGHLANDER-a.

Što sve obuhvaća status HIGHLANDER-a kojeg osoba dobije nakon odrađene dionice?

HIGHLANDER se postaje nakon što sudionica ili sudionik unutar pet dana prođe sto kilometara planinskog terena koristeći isključivo svoju opremu za spavanje i hranjenje te vlastite noge za prolaz terena. Pothvat je poprilično izazovan ali pun emocija, životnog iskustva i onoga što mi promoviramo - povratak istinskim vrijednostima koje ne poznaju kašnjenje na sastanak ili krivo napisan mail ili gužvu u prometu već ono što je nama zaista bitno.

Povezane vijesti

Kakav je HIGHLANDER mentalno i čime obogaćuje sudionike? S čim se vraćaju kućama?

Nastavno na prošli odgovor svi smo mi u biti HIGHLANDER-i samo nekada moramo probuditi to u sebi, a avantura života zvana HIGHLANDER to pruža sudionicima. Spoznaja istinskih vrijednosti, ponovna konekcija s prirodom i samim sobom su najveće vrijednosti koje dolaze uz HIGHLANDER bedž i bezbroj životnih uspomena!

Magazin

Royals