Salata od korabe i mente s preljevom od maka
za 4 - 6 osoba
Sastojci:
• 2 velike korabe (ukupno 500 - 600 g)
• 1 vezica mente, skinutih listova sa 8 do 10 grančica
Za slatki preljev od maka:
• 120 g grčkog jogurta ili gustog i kremastog jogurta
• 4 žličice jabučnog octa
• 8 žličica javorova sirupa ili tekućeg meda
• 2 žlice maka u zrnu
• 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
• morska sol i svježe mljeveni crni papar

• Odrežite listove korabe i ogulite je. Koristite veliki nož, svaku prerežite na pola od vrha prema dnu, a zatim rezanu stranu okrenite prema dolje i stavite je na dasku za rezanje. Napravite dugački rez kroz sredinu vodoravno, a zatim režite okomito i prema dolje na što je moguće tanje kriške. Stavite u posudu. Za preljev pomiješajte sve sastojke u ujednačenu smjesu, a na kraju umutite ulje. Začinite po ukusu. Prije samog posluživanja umiješajte preljev u korabu ili ga poslužite sa strane. Uberite listove mente pa ih natrgajte i većinu stavite u posudu, a nekoliko ih ostavite za ukras. Prebacite salatu u posudu za posluživanje i pospite s nekoliko cijelih listova mente. Jedite odmah. Preljev može postati rjeđi ako dugo stoji. Najbolje ga je umiješati pa pripremiti salatu kratko prije posluživanja. Za vegansku varijantu upotrijebite jogurt od biljnog mlijeka. Poslužite salatu kao prilog, a odlično odgovara i uz zapečene žitarice s fetom i rajčicama.

Povrće - inspiracija za zdrava glavna jela
Story Press 

Paprike s roštilja
za 2 - 4 osobe
Sastojci:
• 2 prepolovljene crvene paprike, očišćene od sjemenki
• 1 prepolovljena žuta paprika, očišćena od sjemenki
• 1 prepolovljena narančasta paprika, očišćena od sjemenki
• šaka crnih maslina iz ulja
• šaka ukiseljenih plodova kapara ili 1 žlica plodova kapara u octu
• 8 listova bosiljka
• 2 žličice najboljeg balzamičnog octa
• 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
• morska sol i svježe mljeveni crni papar

• Zagrijte gril na visoku temperaturu. Stavite paprike rezanom stranom okrenutom prema dolje na folijom ili na papirom za pečenje obloženi lim za pečenje. Pecite ih dok potpuno ne pocrne. (Trebat će vam 20-ak minuta, ali to ovisi o snazi grila.) Hvataljkama izvadite crne paprike iz lima za pečenje, stavite ih u plastičnu vrećicu i zatvorite je (možete i staviti u zdjelu te prekriti plastičnom folijom). Ostavite dok se ne ohladi. Ogulite kožicu s paprika. Narežite svaku polovicu paprike na četiri dugačke trake. Posložite u jednom sloju na plitki tanjur za posluživanje. Na vrh stavite plodove kapara i masline. Natrgajte listove bosiljka pa poprskajte balzamičnim octom i uljem. Na kraju pospite s malo morske soli i papra. Dodajte sir, ako želite - odlično odgovaraju vrele pržene kriške halloumi sira, tek izvađene iz tave, debeli natrgani komadi mozzarelle i cijela loptica sira burrata.

Povrće - inspiracija za zdrava glavna jela
Story Press 

Juha od pečenih tikvica
za 4 osobe
Sastojci:
• 800 g tikvica (oko 4 srednje velike) prepolovljenih po dužini i narezanih na debele komade
• 8 cijelih češanja češnjaka
• 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
• 2 žličice jabučnog octa ili bijelog vinskog octa
• morska sol i svježe mljeveni crni papar

• Zagrijte pećnicu na temperaturu od 200 °C i obložite lim za pečenje folijom ili papirom za pečenje. Stavite tikvice i češnjak u lim za pečenje. Dodajte ulje pa promiješajte rukama da se sve ravnomjerno rasporedi. Raširite u jednom sloju. Poprskajte octom pa dodajte sol i papar. Pecite na srednjoj rešetki pećnice 40 do 45 minuta te promiješajte jednom ili dvaput dok se peče. Tikvice bi trebale biti potpuno zlatne boje - ako je potrebno, još pecite. Pri kraju pečenja češnjak bi mogao postati tamnosmeđe boje, što je u redu, ali ne dopustite da izgori. Ako vam se čini da bi mogao izgorjeti, izvadite ga hvataljkama i stavite sa strane ili ga prekrijte komadima tikvica da zaustavite njegovo daljnje pečenje. Izvadite lim za pečenje iz pećnice i ostavite sve da se ohladi nekoliko minuta. Pustite da voda u loncu prokuha. Sada sav sadržaj lima za pečenje ostružite, uključujući i sve ulje pa prebacite u lonac srednje veličine. Dodajte dovoljno kipuće vode da prelije mješavinu. Koristeći štapni mikser usitnite dok ne bude ujednačeno. Probajte treba li još začina. Ulijte u tople zdjele pa poslužite. Ako imate pećnicu, ovo je stvarno jednostavno skuhati za mnogo ljudi - po potrebi povećajte količinu.Juhu možete obogatiti žlicom jogurta ili vrhnja sa 20% mliječne masti u svaku zdjelu te nasjeckanim peršinom. Poslužite s hrskavim kruhom ili trakicama tankog kruščića, po želji.

Povrće - inspiracija za zdrava glavna jela
Story Press