Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ZAGREBU ODRŽANA ČETVRTA MALA BICIKLIJADA: 'Sreća je kad nešto zaželiš, a ja želim stići prvi!'

Petogodišnjeg je Luku zagrebački Zrinjevac na četvrtoj po redu Maloj biciklijadi podsjetio na veselje, no ne i sreću jer sreća je, kako doznajemo, nešto sasvim 'drugo'

Mala biciklijada Izvor: Filip Hofer

U sklopu projekta Europski tjedan mobilnosti Grad Zagreb organizirao je četvrtu po redu Malu biciklijadu u parku Zrinjevac. Biciklijada je počela u 10:00 sati, a sudjelovati su mogla sva djeca do 6 godina, koja su u pratnji roditelja trebala doći biciklom, triciklom ili guralicom. Društvo im je na njihovom uzbudljivom putovanju kroz Zrinjevac pravila i policija. Jedan od četrdesetak sudionika bio je i petogodišnji Luka koji nam je na pitanje o tome na što ga podsjeća Zrinjevac u jesen dao prekrasnu definiciju sreće. 

Mala biciklijada
Mala biciklijada
Izvor: Filip Hofer

'Mene ovaj park ne podsjeća na sreću, nego na veselje. A sreća je nešto drugo. Sreća je kad zaželiš želju. Ne. Ne mora se ona ispuniti da budem sretan. Trebam samo željeti, a danas želim doći prvi', rekao nam je mališan čiji su roditelji vjerni posjetitelji Biciklijade. 

Mala biciklijada
Mala biciklijada
Izvor: Filip Hofer

Njegovu mamu, Antoniju Martinčić, za prvu vežu najljepša sjećanja. 

'Kad smo te prve godine došli s blizancima, dva tricikla su bila spojena u jednom, bili smo tolika senzacija da su nas svi gledali. Izgledali smo kao turistička atrakcija', prisjetila se. 

Obitelj Martinčić
Obitelj Martinčić
Izvor: Filip Hofer

Inače, bavljenje biciklizmom od malih nogu od velike je važnosti za razvoj djece. Tijekom vožnje bicikla djetetov mozak pomiče i kontrolira mišiće te stvara nove sinapse među neuronima. Svaka nova ruta, prepreka ili naučeni trik razvijaju sićušne živčane stanice, održavaju ih živima, stvaraju nove veze između njih i povećavaju inteligenciju djeteta, piše portal Kreni Zdravo.

Mala biciklijada
Mala biciklijada
Izvor: Filip Hofer

'Za djecu je jako važno da voze bicikl. To se odražava na motorici, spretnosti, sigurnosti, samopouzdanju. Djeca koja voze bicikl, vjerojatno će to učiti svoju djecu, a nama je cilj stvoriti društvo biciklista, ne moraju biti profesionalni, rekreativno bavljenje biciklizmom je sasvim dovoljno', rekle su nam Kristina Radelja, Darinka Jug, Jovanka Kuprešanin odgajateljice dječjeg vrtića Botinec koje se već godinama sudjeluju u obilježavanju Dana mobilnosti.

Mala biciklijada
Mala biciklijada
Izvor: Filip Hofer

 Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je 'Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost' , a glavni slogan 'Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!'. 

Mala biciklijada
Mala biciklijada, Jovanka Kuprešanin i Kristina Radelja
Izvor: Filip Hofer

'Svaka vožnja je važna, kao i to da se građani voze na biciklima, ali na žalost Mala biciklijada koju smo započeli 2019., u 2020. nismo mogli održati zbog korone. Roditelji su nam rekli da im je nedostajala prošle godine i da su je jedva čekali da se ponovo okupe. Djeca su isto jako sretna jer tu mogu pokazati koliko su vješti i tako ih učimo da budu odgovorni građani i da se gradom nastave kretati biciklom. Bicikl je najekološkije prijevozno sredstvo, a što se tiče našeg grada, nema bržeg prijevoznog sredstva. Niti automobil, niti gradski prijevoz ne mogu vas tako brzo odvesti od točke A do točke B, gledamo li, naravno, centar grada. Najmanje vremena ćete potrošiti na putovanje, a s druge strane, nećete zagaditi okoliš', rekla nam je Darinka Jug, iz Gradskog ureda za Gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. 

Mala biciklijada
Mala biciklijada
Izvor: Filip Hofer

Podsjetimo, Grad Zagreb je od 2000. uključen u obilježavanje Dana bez automobila, a već dvadeset godina organizira sedmodnevni program aktivnosti, zadovoljavajući kao 'zlatni sudionik' sva tri kriterija. 2008. i 2011. uvršten je među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

Povezane vijesti

Magazin

Royals