Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JESTE LI IH POGLEDALI BAŠ SVE? Filmovi prema istinitim pričama uz koje je teško ne pustiti suzu

Izdvojili smo 10 dirljivih filmova, koji su snimljeni prema stvarnim događajima.

Hachiko Izvor: IMDb

Na neke je filmove nemoguće ne pustiti suzu, pogotovo kada saznate da su snimljeni prema istinitom događaju. Izdvojili smo njih 10, koji će rijetko koga ostaviti ravnodušnim.

HACHIKO: PRIČA O PSU

Ako ste ljubitelj životinja, emotivna drama 'Hachiko: Priča o psu' će vas posebno dirnuti, a riječ je o američkoj adaptaciji japanske priče o lojalnom ljubimcu. Richard Gere tumači glavnu ulogu sveučilišnog profesora Parkera Wilsona, koji na željezničkoj postaji ugleda napušteno štene pasmine akita. Raspituje se kod šefa postaje je li netko izgubio psića i dobiva negativan odgovor pa ga uzima kući, iako se to ne sviđa njegovoj supruzi ni kćeri. Privremeno zadržavanje psa dok se ne pojavi vlasnik, pretvara se u vrlo čvrstu vezu i veliku ljubav sa čovjekovim najboljim prijateljem. Hachi toliko voli svoga vlasnika da ga svakog dana prati na željezničku postaju i čeka ga na povratku, no jednog dana on se neće vratiti s posla.

EVEREST

Film 'Everest' temelji se na istinitoj priči iz 1996. kada je u jednom danu smrtno stradalo osam ljudi dok su se nastojali popeti na vrh najviše planine na svijetu, koja je dio lanca Himalaje u Aziji. U proljeće te godine su se brojni timovi spremali za nezaboravni pothvat i krenuli su sa svojim vodičima na put, koji je za neke završio tragično. Jason Clarke, Jake Gyllenhaal i Josh Brolin su utjelovili glavne junake, koji su vidjeli kako je to kada priroda pokaže čovjeku svoju ružnu stranu.

NEMOGUĆE

Film 'Nemoguće' govori o preživljavanju i sudbine peteročlane obitelji za vrijeme jedne od najvećih prirodnih katastrofa našega vremena – tsunamija na Tajlandu 2004. Supružnici Maria i Henry Bennett, koje su utjelovili Naomi Watts i Ewan McGregor, odmor s tri sina provode u tropskom raju, no u rano jutro 26. prosinca 2004. iz idile se sve pretvara u pravi pakao. Teško ozlijeđena Maria s najstarijim sinom Lucasom, kojeg je odglumio Tom Holland, traga za mužem i dvoje djece.

Film Nemoguće Izvor: IMDb

TITANIC

'Titanic' je već kultna romansa i film katastrofe, čija radnja počinje 1996. kada lovac na blago, Brock Lovett, zajedno sa svojim timom zaranja duboko u Atlantski ocean prema olupini Titanica u potrazi za vrijednom dijamantnom ogrlicom 'Srce oceana'. Nakon što u sefu pronađu crtež mlade djevojke, koja nosi lančić i to objave u medijima, ubrzo im se javlja stara gospođa koja tvrdi da je ona djevojka koju traže. Rose otkriva priču iza ogrlice i govori o ljubavi sa Jackom, koja se dogodila na putovanju 'nepotopivim brodom' Titanicom, koji je nakon udarca u veliku santu leda usred Atlantskog ocena potonuo.

Titanic Izvor: Profimedia

SCHINDLEROVA LISTA

Američka epska drama iz 1993. progovara o strahoti holokausta, koja je promijenila svijet, a za produkciju ovog mučnog povijesnog filma zaslužan je pokojni Branko Lustig. Radnja se odvija kroz lik Oskara Schindlera, biznismena koji je spasio tisuće Židova od smrti zaposlivši ih u svojoj tvornici. Ovaj film opravdano spada među klasike i podsjeća na eru grozota, koje su zadesile čovječanstvo.

MOJA AFRIKA

Romantična drama 'Moja Afrika' je proglašena jednom od najljepših snimljenih epskih ljubavnih priča. Nakon što se u Danskoj pristala udati za Brora Blixena, brata blizanca svog nevjernog ljubavnika Hansa, Karen odlazi kod supruga u Afriku. Njezin muž u blizini Nairobija ima plantažu kave pa ona mora priviknuti na nov način života u britanskoj koloniji. Već pri dolasku Karen upozna šarmantnog lovca i pustolova Denysa Fincha Hattona. Iako se čini da je brak Karen i Brora skladan, on se uskoro počne opijati i varati suprugu. Ogorčena muževim ponašanjem koje joj je donijelo sifilis, Karen se okrene Denysu odlučna sama voditi poslove na plantaži. Glavne junake Katen i Denyja tumače Merly Streep i Robert Redford.

Film Moja Afrika Izvor: IMDb

ZAMJENA

Samohrana majka Christine, koju je utjelovila Angelina Jolie, se vraća s posla i otkrije da joj je nestao devetogodišnji godišnji sin Walter, kojeg je morala ostaviti samog kod kuće. Moli policiju za pomoć, no oni je ignoriraju. Kada je pet mjeseci poslije obavijeste da su pronašli njezinog sina, ona ga ne prepoznaje i shvati da su joj podmetnuli tuđe dijete. Pokušava to dokazati, ali zbog toga upada u nevolju i završava u ludnici. Film je nastao na temelju spisa slučajeva iz Los Angelesa, koji su se odnosili na seriju otmica i ubojstava mladih dječaka koji su bili predviđeni za uništavanje.

GORILE U MAGLI

Povijesna drama 'Gorile u magli' snimljena je prema biografiji Dian Fossey, koja je inspirirana radom antropologa Louisa Leakeyja, posvetila život spašavanju primata. Putuje u najdublje šume Afrike fascinirana životom i navikama planinskih gorila u džunglama Ruande. Dok ih proučava iz blizine, Fossey nalazi način za sporazumijevanje s gorilama i postaje zaokupljena njihovim spašavanjem. Užasnuta zbog krivolova Fossey se žali vladi Ruande, koja odbija suradnju tvrdeći da je lov na primate ljudima u tim predjelima jedini način zarade i preživljavanja. Ali Fossey ipak odluči po svaku cijenu zaštititi životinje od lova i izumiranja što ju je koštalo života 1985. godine. Glavnu ulogu tumači Sigourney Weaver, a u realizaciji filma je pomagala i sama Dian, čija je nerazriješena smrt pomaknula snimanje za nekoliko godina.

Film Gorile u magli Izvor: IMDb

DEČKI NE PLAČU

Teena Brandon, koju tumači Hilary Swank, identificira se i živi kao muškarac pod imenom Brandon Teena. Odlazi u Falls City kako bi započeo novi život i tamo se zaljubljuje u Lanu Tisedale. Kada ona sazna da je zapravo žena i uskoro će promijeniti spol, govori mu da ga voli takvog kakav jest. No njezini prijatelji, bivši zatvorenici saznaju da nije muškarac i pokušaju ga silovati. On uspije pobjeći, no nekoliko dana kasnije ga siluju i on to prijavi policiji, iako su ga upozorili da to ne čini. Nakon toga ga pronalaze i ubiju njega i njegovu prijateljicu, a njegova djevojka Lana ujutro nalazi Brandonovo tijelo...

Film Dečki ne plaču Izvor: IMDb

HOTEL RUANDA

Paul Rusesabagina radi kao domaćin u jednom luksuznom hotelu u glavnom gradu Ruande, Kigaliju. Živi uspješan život s obitelji na sigurnoj udaljenosti od siromaštva i političkih previranja u zemlji, a njegov najveći problem je kako ugoditi bogatim gostima. Tijekom proljeća 1994. izbija politički kaos u Ruandi kada državni Hutu-režim započinje genocid nad stotinama tisuća pripadnika manjinskog naroda Tutsi, dok UN i Zapadni svijet nad time zatvaraju oči. Paulov hotel postaje utočište tisućama izbjeglica.

Povezane vijesti

Magazin

Royals