Poznata slastičarka Tea Mamut velika je ljubiteljica ovog čarobnog napitka bez kojeg joj ne prođe nijedan dan. Otkriva nam koje bi slastice sljubila s njim, ali i koji su joj omiljeni deserti s kavom kao glavnim sastojkom.

teigan-collage - 2021-10-08T140801.230
promo 

Galette

(za dva kom)

Tijesto:
200g glatkog brašna
145g maslaca, hladnog
1 žlica šećera
4g soli
2-3 žlice hladne vode

Frangipane:
170g badem brašna
90g šećera
3g soli
80g maslaca, sobne temp
2 jaja

+narezane šljive ili marelice
+ smeđi (Demerara) šećer
+jedno jaje s malo vode razmutiti za premaz

- U multipraktik stavite maslac izrezan na kockice, brašno, šećer i sol.
- Usitnite dok ne dobijete mrvice
- Dodajte 2-3 žice vode i povežite
- Podijelite tijesto na dva jednaka komada i ostavite minimalno dva sata u frižideru ili preko noći.
- Idući dan napravite frangipane tako da stavite sve sastojke u zdjelu i povežete u pastu
- Razvaljajte tijesto, po sredini razmažite frangipane, rasporedite šljive i preklopite rubove.
- Premažite rubove s jajem, pospite šećerom i pecite cca 30min na 180C.
- Pustite da se potpuno ohladi prije serviranja.

teigan-collage - 2021-10-08T140744.186
promo 

Mekani keksi s kavom

(za 15kom po 50g)

170g maslaca
200g Muscovado šećera
30g šećera
1 jaje
1 žumanjak
3g soli
210g glatkog brašna
8g fino mljevene Barcaffe kave
3g sode
110g čokolade 70%, nasjeckane na komadiće

- Maslac stavite kuhati dok ne posmeđi, dobit će miris pečenih lješnjaka.
- Procijedite i stavite da se potpuno ne ohladi.
- Kada se ohladi pomiješajte s šećerima i soli, kratko izmiksajte.
- Dodajte jaje pa žumanjak i izmiksajte.
- Na kraju dodajte brašno, kavu, sodu i čokoladu.
- Samo kratko špatulom povežite.
- Zamotajte tijesto u foliju, ostavite u frižideru bar pola sata ili preko noći.
- Izvažite komadiće od cca 50g, formirajte u kuglice, lagano spljoštite i rasporedite na pleh prekriven papirom za pečenje.
- Pecite na 170C, 11min. Trebaju ostati mekani u sredini.
- Nakon što izvadite iz peći pospite cvijetom soli.
- Odignite ih s pleha tek kad se potpuno ohlade.